A Kecskemét, Paks duó üzletileg és szakmailag is példát mutat

PAUNOCH PÉTER (BLOG)PAUNOCH PÉTER (BLOG)
Vágólapra másolva!
2024.01.15. 18:14
null
Szalai Gábor a Kecskemét utánpótlásából kikerülve három idénnyel ezelőtt még az NB III-ban futballozott, azóta végigjárta a különböző lépcsőfokokat, bekerült a válogatott keretébe is és a tavaszi szezonban már Svájcban futballozhat (Fotó: Koncz Márton, archív)
Idei első blogbejegyzésemben egy olyan szakmai és üzleti modellre szeretném ráirányítani a figyelmet, amely a jelenlegi idény, illetve a mostani, téli átigazolási időszak tapasztalatai alapján is a hosszú távú jövőt jelentheti az olyan, nem nagy költségvetésből gazdálkodó klubok számára, mint a Kecskeméti TE vagy a Paksi FC. Paunoch Péter blogja - a játékosügynök szemével...

Bár még csak a téli átigazolási időszak elején járunk (hivatalosan január 18-án kezdődik csak az átigazolási időszak), már láthatunk olyan példákat, amik azt erősítik, igenis érdemes, üzletileg is kifizetődő vállalkozás lehet magyar futballistákat, akár alacsonyabb osztályban futballozó hazai játékosokat is felkarolni, fejleszteni, eladhatóvá tenni őket a piacon.

A Paksi FC már hosszabb ideje ezt az utat járja és Kecskeméten is hisznek abban, hogy ez járható. Tavaly nyár óta mindkét klub értékesítette egy-egy ügyfelem játékjogát. Varga Barnabás Paksról került a Ferencvároshoz, nagyon hamar bizonyította a góljaival, hogy jó befektetés volt a szerződtetése és a válogatottban is alapemberré vált. Ugyanezt az utat járhatja be a válogatott kerettagságig már eljutó védő, Szalai Gábor is, aki január elején igazolt Kecskemétről a svájci Lausanne-ba, amelynél minden adott ahhoz, hogy tovább tudjon fejlődni és be is mutatkozhasson a nemzeti csapatban.

A Paks és a Kecskemét az elmúlt időszakban több olyan játékost is adott a nemzeti csapatba, akik nem rég még alacsonyabb osztályban futballoztak, de fokról fokra szintet lépve az élvonalban is bizonyítani tudtak, és így az értékesítésükkel pénzhez is jutott klubjuk. A paksiaknál Varga Barnabás mellett idesorolható a már Dél-Koreában futballozó Ádám Martin is, a kecskemétiek pedig ebben az átigazolási időszakban már Szuhodovszki Somáért is pénzt kaptak a Debrecentől, aki Vargához hasonlóan tavaly mutatkozhatott be a válogatottban, miután klubjában letette a névjegyét az NB I-ben.

Varga Barnabás története már közismert, hogy néhány éve még az osztrák negyedosztályban futballozott, Szalai Gábor pedig a kecskeméti utánpótlásból kikerülve, a 2020–2021-es idényben még az NB III-ban szerepelt 29 mérkőzésen és védőként négy gólt is szerzett. Majd a következő idényben már az NB II-ben játszott 30 meccsen és 10 gólt ért el 22 éves korára, aztán jöhetett másfél év az NB I-ben 48 pályára lépéssel, hét góllal. A számok azt mutatják Szalai esetében, amit Vargánál is láthattunk, ha egy jó képességű játékos folyamatosan bizalmat kap, egyre több mérkőzésen szerepelhet, akkor úgy is képes fejlődni, hogy közben egyre magasabb szinten, akár nemzetközi találkozókon is helyt kell állnia. A szintén említett Szuhodovszky Soma pedig 2020–2021-ben még a megyei bajnokságban játszott 19 mérkőzésen (akkor még az ETO Akadémia játékosaként).

A Kecskemétnél maradva érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi keretből a két légióst, Mihailo Meszhit és Matheus Leonit leszámítva mindenki játszott hosszabb-rövidebb ideig alacsonyabb osztályban, az NB II-ben vagy az NB III-ban (Zsótér Donát ugyan nem volt alacsonyabb osztályú csapat játékosa, de volt idő, amikor a Honvédnál az NB III-as csapathoz száműzték, több meccsen is játszott a harmadosztályban). A KTE játékospolitikája kimondottan arra épül, hogy alacsonyabb osztályban huzamos ideig jól teljesítő futballistákat szerződtetnek és aztán fokozatosan lépésről lépésre fejlesztik őket, ami által az értékük is nő a játékospiacon. Ennek a munkának köszönhetően tudott klubot váltani most Szalai és Szuhodovszki és tudott bemutatkozni a válogatottban Horváth Krisztofer is, de az előző idényben a Kecskeméten nyújtott teljesítményének köszönhetőn került vissza a Fradiba a tavaly a KTE-ben kölcsönben nyolc gólt szerző, 21 éves Katona Bálint, aki azóta az FTC-ben már debütált a nemzetközi porondon is. Továbbá tavaly, illetve az előző idényben Katona, Polyák Imre és a Center Sportnál az ügyfeleink közé tartozó Iynbor Patrick is szerepelt a korosztályos válogatottban.

Mindezt úgy érte el a Kecskemét, hogy a 2020–2021-es idényben még NB II-es volt, a következőben feljutott az élvonalba, és rögtön a 2. helyen végzett, amivel elindulhatott az Európa-konferencialigában. Az persze kérdés, hogy a KTE az elmúlt években mutatott hatalmas fejlődést folytatni tudja-e a következő években is, de az egyértelműen látszik, hogy a az alacsonyabb osztályban szereplő, illetve máshol már leírt játékosok megfigyelése, felfedezése vagy „újrafelfedezése”, majd fejlesztése szakmailag és üzletileg is működőképes modell lehet az NB I-ben is. Erre tökéletes példa az NB I-ben a Kecskemét mellett az élen telelő Paksi FC is.

Oktatási platformunknál, a Football Education Centernél a már évek óta nagy népszerűségnek örvendő játékosmegfigyelő tanfolyamaink mellett ettől az évtől elindítjuk az egyedi, klubokra szabott workshopjainkat is, éppen azzal a céllal, hogy segítsük a csapatokat a legmodernebb scouting módszerek elsajátításában, igazítva azokat a saját elvárásaikhoz, szakmai modelljükhöz, elősegítve ezzel a játékospiacon történő hatékony kiválasztást. Azoknál a kluboknál működhet ugyanis a leghatékonyabban a kiválasztási folyamat, melyeknek önálló, letisztult elképzelésük van a kiszemeltekkel kapcsolatban, hogy milyen típusú játékosok jöhetnek szóba, milyen szempontoknak kell megfelelniük, mik a hosszú távú céljaik velük a kluboknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik