GYENGE BALÁZS
2023.03.30 08:16 Frissítve: 2023.03.30 12:31

Jean-Michel Aulas: A francia élvonalban be kellene vezetni a rájátszást

Exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak Jean-Michel Aulas, a francia élvonalban szereplő Olympique Lyon elnöke, aki az Európai Klubszövetség (ECA) közgyűlésére érkezett Budapestre.

(Fotó: Árvai Károly)

 

 
A kevesebb több lenne – Gyenge Balázs jegyzete
 Európai Klubszövetség: növekvő tagság, növekvő bevételek
 A világ és Európa futballelitje a Szépművészeti Múzeumban
 Magyarország futballszerető ország – Gianni Infantino
 A vetélytársak nőttek fel a Bayern Münchenhez – Watzke az NS-nek
 A jó menedzsment meglátszik az eredményeinken – Van der Sar az NS-nek
 Nem volt könnyű, de mindenkinek a javára válik a FIFA-val kötött hosszú távú megállapodás
 Hiába egy jó pénzügyi év, a klub tartja a költségvetését – a Benfica vezérigazgatója
„A magyar labdarúgás szerencsés, hogy van egy Lőw Zsoltja” 

Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke is részt vett az Európai Klubszövetség (ECA) budapesti közgyűlésén. A francia klubvezető az ECA 2008-as megalakulása előtt a szervezet kvázi jogelődjének számító, a kontinens legerősebb klubjait tömörítő G-14-nek volt a vezetője. A klubszövetségen belül a végrehajtó bizottság tagja, ő vezeti a pénzügyi fair play munkacsoportot, valamint a női labdarúgó-bizottságot, bizonyos szempontból mégis tekinthetjük Nasszer al-Kelaifi egyik belső ellenzékének. Sohasem rejtette véka alá, hogy nem ért egyet azzal a típusú – végtelen forrást jelentő – klubfinanszírozással, amilyet éppen az Al-Kelaifi vezette Paris Saint­-Germain élvez. A Lyon elnökét klubjáról és a Ligue 1 helyzetéről kérdeztük Budapesten.

– Mit gondol, a Ligue 1 mennyire versenyképes Európában a Lyon nélkül és gyakorlatilag csak a PSG-vel?
Igen, ez valóban nehéz téma, mert amikor a Lyon nincs jó formában, mondjuk így, és nem tud a legjobbakkal versenybe szállni, a bajnokságunk egyensúlyát veszíti – válaszolta a Nemzeti Sportnak a Lyont 1987 óta vezető, 74 éves Jean-Michel Aulas. – Ez elsősorban a Bajnokok Ligája-szereplésre hat ki, nekünk ugyanis – mint egyébként minden francia csapatnak – az jelenti a legnagyobb gondot, ha nem tudunk odaérni az első számú európai klubtornára, márpedig ezért a lehetőségért a PSG mögött számos klub versenyt fut. Ezen a ponton annyit tehetünk, hogy megvizsgáljuk nemcsak a lehetőségeinket, hanem minél pontosabban a kötelezettségeinket is. Kérdés még, hogy a Ligue 1 hány BL-főtáblás helyet tud kivívni magának, ami valóban a bajnokságunk versenyképességén múlik.

– És milyen lehetőségei vannak a Lyonnak? A Bajnokok Ligája nélkül nehézkesnek tűnik tartani a versenyképes költségvetést…
Manapság nehéz helyzetben vagyunk, mert óriási a különbség a versenyképesség terén a Paris Saint­-Germain és köztünk, s egyáltalán a PSG és az összes többi Ligue 1-csapat között, így pedig csorbul a jog az egyenlő feltételekhez, a bajnokságunk színvonala pedig nem tud emelkedő pályára állni. Éppen ezért meggyőződésem, hogy a gazdasági környezetet szabályozni kell, másrészt kifejezetten a Ligue 1-ben érdemes lenne bevezetni a rájátszás rendszerét. A playoff révén a kevésbé tehetős kluboknak nagyobb esélyük lenne a bajnoki címért küzdeni. Mondom ezt úgy, hogy szigorúan a PSG-hez mérten a Lyon is a kevésbé tehetős csapatok közé tartozik. Ugyanakkor innovatívnak is kell lennünk, az akadémiák továbbfejlesztése elodázhatatlan feladat, sőt kötelesség, továbbá keresni kell az alternatív útvonalakat, például más klubokkal együttműködve.

– Akkor most megrendült a Lyon gazdasági helyzete?
A pénzügyi eredményeink megsínylették a Covid évét, és mivel mögöttünk nem állnak nemzetgazdaságok végtelen forrással, ráadásul a bajnokságot is leállították, nehéz helyzetbe kerültünk. Az azt megelőző időszakban állandó résztvevői voltunk a Bajnokok Ligájának, 2020-ban elődöntőt játszhattunk, tavaly pedig az Európa-liga negyeddöntőjéig jutottunk, tehát sok szempontból a pályán tudtunk valamennyit kompenzálni, de így is számos nehézséggel kellett szembenézni, ami megviselte klubunk gazdasági helyzetét.

– Mit gondol, a Lyon mikor térhet vissza a Bajnokok Ligájába?
Én mindig reménykedem, de tartok tőle, hogy az idén ez nem sikerül, jelenleg csaknem tíz pontra vagyunk a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyezéstől. A csapatra most kifejezetten nehéz napok várnak, mert a hétvégén a Paris Saint-Germainhez megyünk, de ami talán még fontosabb, hogy a jövő héten Nantes-ban lépünk pályára a Francia Kupa-elődöntőben. A Lyonnak ugyanis a legjobb esélye úgy lehet az őszi nemzetközi szereplésre, ha a kupán keresztül kvalifikál. Ezzel együtt természetesen az a célunk, hogy minél előbb visszatérjünk a Bajnokok Ligájába, és mint mondtam, bizakodó típus vagyok, ezért remélem, hogy ha az idén nem is, 2024 őszén ott lehetünk a legfontosabb európai klubtornán.

2023.08.08 14:16:42

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

Tizennyolc csapat, három+egy BL-résztvevő, két kieső, egy osztályozós csapat.

2023.05.20 14:15:20

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

A távozó sportvezető eladósodott egyesületből a világ egyik legértékesebb klubjává emelte az OL-t.

2023.05.05 19:58:50

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nasszer al-Kelaifi, a PSG nagyfőnöke, akin keresztül a katari állam pénzelte a klubot – így állta például Messi fizetését is –, elérkezettnek látta az időt, hogy harcba induljon az egókkal szemben. Lehetett volna korábban is, de akkor akár Messivel, akár más szupersztárral szemben több lett volna a veszítenivalója, mint most az öt mérkőzés.

2023.03.23 00:04:42

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sokéves átlag azt mutatja, hogy nemcsak a pályán nyújtott teljesítménye szokott csapatkapitányságra érdemesíteni egy futballistát, hanem az életkortól nem feltétlenül függetleníthető emberi érettség, a befolyásoló, közösségformáló erő is. Akire ezért-azért felnéz a többség, és akinek »közlekedik annyi vér a rendszerében«, hogy indokolt (vagy annak vélt) esetben egy szupersztárra is rászóljon.

2023.03.11 14:47:44

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

A 30 éves Will Still útja a Football Managertől a francia élvonal kispadjáig – edzői papírok nélkül.