Jean-Michel Aulas: A francia élvonalban be kellene vezetni a rájátszást

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.03.30. 08:16
null
(Fotó: Árvai Károly)
Exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak Jean-Michel Aulas, a francia élvonalban szereplő Olympique Lyon elnöke, aki az Európai Klubszövetség (ECA) közgyűlésére érkezett Budapestre.

Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke is részt vett az Európai Klubszövetség (ECA) budapesti közgyűlésén. A francia klubvezető az ECA 2008-as megalakulása előtt a szervezet kvázi jogelődjének számító, a kontinens legerősebb klubjait tömörítő G-14-nek volt a vezetője. A klubszövetségen belül a végrehajtó bizottság tagja, ő vezeti a pénzügyi fair play munkacsoportot, valamint a női labdarúgó-bizottságot, bizonyos szempontból mégis tekinthetjük Nasszer al-Kelaifi egyik belső ellenzékének. Sohasem rejtette véka alá, hogy nem ért egyet azzal a típusú – végtelen forrást jelentő – klubfinanszírozással, amilyet éppen az Al-Kelaifi vezette Paris Saint­-Germain élvez. A Lyon elnökét klubjáról és a Ligue 1 helyzetéről kérdeztük Budapesten.

– Mit gondol, a Ligue 1 mennyire versenyképes Európában a Lyon nélkül és gyakorlatilag csak a PSG-vel?
Igen, ez valóban nehéz téma, mert amikor a Lyon nincs jó formában, mondjuk így, és nem tud a legjobbakkal versenybe szállni, a bajnokságunk egyensúlyát veszíti – válaszolta a Nemzeti Sportnak a Lyont 1987 óta vezető, 74 éves Jean-Michel Aulas. – Ez elsősorban a Bajnokok Ligája-szereplésre hat ki, nekünk ugyanis – mint egyébként minden francia csapatnak – az jelenti a legnagyobb gondot, ha nem tudunk odaérni az első számú európai klubtornára, márpedig ezért a lehetőségért a PSG mögött számos klub versenyt fut. Ezen a ponton annyit tehetünk, hogy megvizsgáljuk nemcsak a lehetőségeinket, hanem minél pontosabban a kötelezettségeinket is. Kérdés még, hogy a Ligue 1 hány BL-főtáblás helyet tud kivívni magának, ami valóban a bajnokságunk versenyképességén múlik.

– És milyen lehetőségei vannak a Lyonnak? A Bajnokok Ligája nélkül nehézkesnek tűnik tartani a versenyképes költségvetést…
Manapság nehéz helyzetben vagyunk, mert óriási a különbség a versenyképesség terén a Paris Saint­-Germain és köztünk, s egyáltalán a PSG és az összes többi Ligue 1-csapat között, így pedig csorbul a jog az egyenlő feltételekhez, a bajnokságunk színvonala pedig nem tud emelkedő pályára állni. Éppen ezért meggyőződésem, hogy a gazdasági környezetet szabályozni kell, másrészt kifejezetten a Ligue 1-ben érdemes lenne bevezetni a rájátszás rendszerét. A playoff révén a kevésbé tehetős kluboknak nagyobb esélyük lenne a bajnoki címért küzdeni. Mondom ezt úgy, hogy szigorúan a PSG-hez mérten a Lyon is a kevésbé tehetős csapatok közé tartozik. Ugyanakkor innovatívnak is kell lennünk, az akadémiák továbbfejlesztése elodázhatatlan feladat, sőt kötelesség, továbbá keresni kell az alternatív útvonalakat, például más klubokkal együttműködve.

– Akkor most megrendült a Lyon gazdasági helyzete?
A pénzügyi eredményeink megsínylették a Covid évét, és mivel mögöttünk nem állnak nemzetgazdaságok végtelen forrással, ráadásul a bajnokságot is leállították, nehéz helyzetbe kerültünk. Az azt megelőző időszakban állandó résztvevői voltunk a Bajnokok Ligájának, 2020-ban elődöntőt játszhattunk, tavaly pedig az Európa-liga negyeddöntőjéig jutottunk, tehát sok szempontból a pályán tudtunk valamennyit kompenzálni, de így is számos nehézséggel kellett szembenézni, ami megviselte klubunk gazdasági helyzetét.

– Mit gondol, a Lyon mikor térhet vissza a Bajnokok Ligájába?
Én mindig reménykedem, de tartok tőle, hogy az idén ez nem sikerül, jelenleg csaknem tíz pontra vagyunk a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyezéstől. A csapatra most kifejezetten nehéz napok várnak, mert a hétvégén a Paris Saint-Germainhez megyünk, de ami talán még fontosabb, hogy a jövő héten Nantes-ban lépünk pályára a Francia Kupa-elődöntőben. A Lyonnak ugyanis a legjobb esélye úgy lehet az őszi nemzetközi szereplésre, ha a kupán keresztül kvalifikál. Ezzel együtt természetesen az a célunk, hogy minél előbb visszatérjünk a Bajnokok Ligájába, és mint mondtam, bizakodó típus vagyok, ezért remélem, hogy ha az idén nem is, 2024 őszén ott lehetünk a legfontosabb európai klubtornán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik