ECA: nem volt könnyű, de mindenkinek a javára válik a FIFA-val kötött hosszú távú megállapodás

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.03.28. 18:30
null
Gianni Infantino, a FIFA elnöke (Fotók: Török Attila)
Két napig Budapesten tárgyalt az Európai Klubszövetség (ECA), amely hosszú távú megállapodás kötött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) is. A kongresszus keddi összesítő sajtótájékoztatóján lapunk is jelen volt.

 

Az Európai Klubszövetség (ECA), az európai labdarúgóklubokat tömörítő érdekvédelmi szervezet hétfőn és kedden Budapesten tartotta jelenlegi négyéves ciklusának utolsó közgyűlését. A kétnapos ülés során több témában is döntés született, ami viszont lényegesebb, hogy a változásokról és újításokról az ECA a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) is megegyezett egy szélesebb körű memorandum formájában. A felek közti megállapodást az ECA-t vezető, Nasszer Al-Kelaifi, valamint a FIFA elnöke, Gianni Infantino írta alá.

A memorandum aláírása után, kedden, az ECA vezérkara sajtótájékoztatót tartott – Al-Kelaifi mellett többek között megjelent a szervezet két alelnöke, Oliver Khan és Edwin van der Sar is –, amelyen lapunk is részt vett.

„Nem volt egyszerű a megállapodásig vezető út, hiszen a FIFA is a saját érdekeit szeretné megóvni, de a közös munka végül kompromisszumhoz vezetett – fogalmazott Al-Kelaifi. – A felek megállapodása révén mindenki nyer, a klubok bevételei a kompenzációs díjakból, amelyeket a válogatottba delegált játékosok után kaphatnak, hetven százalékkal emelkednek, ráadásul az új klub-világbajnokság égisze alatt az ECA immár az Európán kívüli klubokkal is törődik.”

Nasszer Al-Kelaifi, az Európai Klubszövetség elnöke
Nasszer Al-Kelaifi, az Európai Klubszövetség elnöke

A klub-világbajnokság eleve egy sarkalatos pont volt az ECA és a FIFA kapcsolatában, a Gianni Infantino által januárban beterjesztett harminckét csapatos torna, amelyet 2025-től rendeznek meg, az európai klubok heves nemtetszését váltotta ki. Köztük a Bayern Münchenét is, amelynek vezérigazgatója, Oliver Kahn most mégis elfogadhatónak tartotta a megállapodást.

„Hosszú menet volt, ami érthető, hiszen komoly kérdésekről volt szó. A klubok védelme szempontjából viszont lényeges a FIFA és az ECA közti megállapodás, fontos a megállapított kompenzáció mértéke, mert ez húz védőhálót a megnövekedett meccsszámmal szembenéző egyesületek alá.”

Oliver Kahn, az ECA alelnöke
Oliver Kahn, az ECA alelnöke

 

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az ECA taglétszáma hamarosan a jelenlegi közel kétszeresére, több mint ötszázra emelkedik, hogy a növekedés ellenére a környezetvédelem is fontos szempont a szövetség számára, és, hogy a jelenlegi első ember, Nasszer Al-Kelaifi szeretné jelöltetni magát elnöknek a következő ciklusban is.

Az ECA budapesti közgyűléséről, és a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóról bővebben a Nemzeti Sport szerdai és csütörtöki lapszámában olvashatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik