GYENGE BALÁZS
2023.03.28 18:30 Frissítve: 2023.03.29 00:58

ECA: nem volt könnyű, de mindenkinek a javára válik a FIFA-val kötött hosszú távú megállapodás

Két napig Budapesten tárgyalt az Európai Klubszövetség (ECA), amely hosszú távú megállapodás kötött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) is. A kongresszus keddi összesítő sajtótájékoztatóján lapunk is jelen volt.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke (Fotók: Török Attila)

 

Az Európai Klubszövetség (ECA), az európai labdarúgóklubokat tömörítő érdekvédelmi szervezet hétfőn és kedden Budapesten tartotta jelenlegi négyéves ciklusának utolsó közgyűlését. A kétnapos ülés során több témában is döntés született, ami viszont lényegesebb, hogy a változásokról és újításokról az ECA a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) is megegyezett egy szélesebb körű memorandum formájában. A felek közti megállapodást az ECA-t vezető, Nasszer Al-Kelaifi, valamint a FIFA elnöke, Gianni Infantino írta alá.

A memorandum aláírása után, kedden, az ECA vezérkara sajtótájékoztatót tartott – Al-Kelaifi mellett többek között megjelent a szervezet két alelnöke, Oliver Khan és Edwin van der Sar is –, amelyen lapunk is részt vett.

„Nem volt egyszerű a megállapodásig vezető út, hiszen a FIFA is a saját érdekeit szeretné megóvni, de a közös munka végül kompromisszumhoz vezetett – fogalmazott Al-Kelaifi. – A felek megállapodása révén mindenki nyer, a klubok bevételei a kompenzációs díjakból, amelyeket a válogatottba delegált játékosok után kaphatnak, hetven százalékkal emelkednek, ráadásul az új klub-világbajnokság égisze alatt az ECA immár az Európán kívüli klubokkal is törődik.”

Nasszer Al-Kelaifi, az Európai Klubszövetség elnöke

A klub-világbajnokság eleve egy sarkalatos pont volt az ECA és a FIFA kapcsolatában, a Gianni Infantino által januárban beterjesztett harminckét csapatos torna, amelyet 2025-től rendeznek meg, az európai klubok heves nemtetszését váltotta ki. Köztük a Bayern Münchenét is, amelynek vezérigazgatója, Oliver Kahn most mégis elfogadhatónak tartotta a megállapodást.

„Hosszú menet volt, ami érthető, hiszen komoly kérdésekről volt szó. A klubok védelme szempontjából viszont lényeges a FIFA és az ECA közti megállapodás, fontos a megállapított kompenzáció mértéke, mert ez húz védőhálót a megnövekedett meccsszámmal szembenéző egyesületek alá.”

Oliver Kahn, az ECA alelnöke

 

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az ECA taglétszáma hamarosan a jelenlegi közel kétszeresére, több mint ötszázra emelkedik, hogy a növekedés ellenére a környezetvédelem is fontos szempont a szövetség számára, és, hogy a jelenlegi első ember, Nasszer Al-Kelaifi szeretné jelöltetni magát elnöknek a következő ciklusban is.

Az ECA budapesti közgyűléséről, és a közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóról bővebben a Nemzeti Sport szerdai és csütörtöki lapszámában olvashatnak.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.