GY. B.
2023.03.28 09:39 Frissítve: 2023.03.28 11:14

ECA: a világ és Európa futballelitje a Szépművészeti Múzeumban

A Dortmund, a Lyon és a Benfica képviselője mellett Aleksander Ceferint is megszólaltatta lapunk, az UEFA elnöke szuper Európa-liga-döntőt vár májusban a Puskás Arénában.

Aleksander Ceferin szuper Európa-liga-döntőt vár Budapesten
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)

Pompával fogadta a Szépművészeti Múzeum az Európai Klubszövetség (ECA) résztvevőit a vörös (valójában: zöld) szőnyeges díszvacsoráján. Az eseményre fél tucat újságíró érkezett.

A legnagyobb klubok képviselői közül először Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund vezérigazgatója érkezett meg, és készséggel válaszolt a Nemzeti Sport kérdéseire. Elmondta, hogy bár a Bayern Münchennel a mai napig egyetlen német klub sem tudja felvenni a versenyt gazdaságilag, az olyan egyéb tényezők, mint a saját játékosok nevelése, csökkentheti a bajorok fórját. Ennek megfelelően bizakodik, hogy a Borussia az idén megnyeri a Bundesligát.

Aztán befutott Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke, aki a CEA megalakulása előtt létező, a kontinens legerősebb klubjait tömörítő G-14 első embere volt. A Nemzeti Sport érdeklődésére elmondta: klubja, amely a hagyományosnak mondható gazdasági modellt követi (azaz nincs eurómilliárdos nemzetgazdaság mögötte) egyelőre képtelen versenyezni a legnagyobb európai cápákkal, de reményei szerint a Lyon hamarosan visszatér a kontinens legjobbjai közé.

A következő érdekes vendég a Benfica vezérigazgatója, Domingos Soares de Oliveira volt, akivel lapunk arról beszélgetett, hogy a lisszaboni klub képes lesz-e szintet lépni gazdaságilag, miután az elmúlt években rendre százmillió euró felett értékesítenek játékosokat, a BL állandó résztvevői, a stadionjukban pedig szinte mindig telt ház van. Oliveirától természetesen Kerkez Milosról is érdeklődtünk, ám az udvarias „erről nem beszélhetek még” választ kaptunk.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke csak két kérdésre állt meg, elmondta, hogy szuper Európa-liga-döntőt vár Budapesten a Puskás Arénában május 31-én, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) vezető Gianni Infantino pedig csak protokolláris monológra állt meg a sajtónak, a CEA és a FIFA kiváló kooperációjáról beszélt, hasonlóan Nasszer Al-Kelaifihez, az ECA elnökéhez. Lapunknak sikerült még néhány szót váltania Edwin van der Sarral, az Ajax vezérigazgatójával, aki többek között az MTK utánpótlását dicsérte.

A teljes beszélgetéseket szerdán olvashatják a Nemzeti Sportban és honlapunkon.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.