Van Gaal kísérletezésre is használja a magyarok elleni meccset

NEDELYKOV TAMÁS (Noordwijk)NEDELYKOV TAMÁS (Noordwijk)
Vágólapra másolva!
2013.10.09. 18:21
null
Az oranje szálláshelye közvetlenül a tengerparton fekszik (Fotó: Mirkó István)
Louis van Gaal, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az oranje noordwijki bázisán, a Hollandia–Magyarország vb-selejtező előtt megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kísérletezésre is felhasználja a záró két világbajnoki selejtezőt. Az oranje szakvezetője szerint az idősebb játékosok bebizonyíthatják, hogy helyük van a világbajnoki keretben. Apropó vb, Van Gaal nem sorolja csapatát a favoritok közé.


A magyarhoz hasonlóan a holland labdarúgó-válogatott is hétfőn kezdte meg az összetartást a vb-selejtezők záró két köre előtt. Louis van Gaal együttese napi egy edzéssel készül a mieink elleni péntek esti meccsre, ezek közül a szerdai, taktikai gyakorlás zárt kapuk mögött zajlott az alkmaari stadionban. Az oranje festői környzetben, az Amszterdamtól alig ötven kilométerre nyugatra fekvő Noordwijkban szállt meg az Északi tenger partján.

A tengerparton álló ötcsillagos Grand Hotel Huis ter Duinban igazi luxuskörülmények között, zavartalanul hangolódhatnak a holland nemzeti csapat tagjai a rájuk váró feladatokra. Párhuzamot vonva azt is mondhatnánk, hogy Noordwijk az ő Telkijük, bár az edzéseket nem a városban tartják. Ugyan az évnek ebben a szakában már nem látható, de a több mint 25 ezer lelket számláló város tengerpartja mellett virágmezőiről is híres. A hotel 1885-ben nyitotta meg kapuit, harminc éve a Noorlander család tulajdonában áll, akik közül többen helyet kapnak a menedzsmentben is. Manapság már nyoma sincsen, hogy 1990-ben a szálloda nagy része elpusztult egy tűzvész következtében.

A hagyományosan itt megszálló oranje nyugalmára nagyon ügyelnek, a hivatalos sajtóeseményeken kívül nincs látogatás, és ezen alkalmakkor is csak az előre regisztrált újságírók nyernek bebocsátást. Így volt ez Van Gaal sajtótájékoztatóján is, ahol a holland rész után a kapitány külön is elbeszélgetett a magyar újságírókkal.

Van Gaal ezúttal végig felszabadultnak tűnt, sokat viccelődött és mosolygott a sajtótájékoztató alatt, pedig nem mindig ez a jellemző rá:

„Most nagyon jó kérdéseket tettek fel a holland újságírók, ezért tűntem én is oldottabbnak” – kezdte a holland kapitány, aki a pénteki meccsel kapcsolatos várakozásait is elmondta.

„Már kijutottunk a vb-re, így olyan játékosokat is megnézhetek, akikre még kíváncsi vagyok. Nagyon sok jó játékosunk van, sokat ki is próbáltam már a sorozat folyamán, de még nem végleges a fejemben a brazíliai névsor. Hét 21 évnél fiatalabb játékossal sikerült kiharcolni a továbbjutást, ez eddig rendben van, de sok idősebb játékos volt sérült korábban. Most újra egészségesek, és meg kell néznünk, hogy jobbak-e a fiataloknál. Ezek a meccsek kiválóan alkalmasak ennek a tisztázására. Nem hiszem, hogy a játékosok nem lesznek majd motiváltak a kijutás tudatában."

Van Gaal nem tartja vb-favoritnak Hollandiát

Van Gaal készségesen válaszolt a magyar újságíróknak is (Fotó: Mirkó István)
Van Gaal készségesen válaszolt a magyar újságíróknak is (Fotó: Mirkó István)

Van Gaal szerint Wesley Sneijder és Rafael van der Vaart is harcol a pozíciójáért, de azt már eldöntötte, hogy egyszerre nem lesznek a pályán, így ez egy igazi párbaj a kettejük között. Az oranje szakvezetője a magyar újságíróktól hallotta, hogy Szalai Ádám betegsége miatt nem tud játszani pénteken, ugyanakkor ezt nem tartja akkora problémának, mivel az észtek ellen sem szerepelt, a mieink mégis biztosan nyertek.

„Németh Krisztián talán jobb is Szalainál – tette hozzá mosolyogva Van Gaal. – Úgy látom, hogy a hátralevő meccsek alapján a románok vannak a legjobb pozícióban a második hely szempontjából. Minden ellenfelet természetesen tisztelünk, szeptemberben könnyen kikaphattunk volna az észtektől, de tény, hogy nem könnyű a magyarok dolga az utolsó két kör előtt."

Van Gaal szerint továbbra is kérdőjeles Robin van Persie pénteki játéka:

„Van Persie még nem egészséges, jelen pillanatban nem tudom, hogy játszhat-e, de a játékos nagyon szeretne ott lenni a pályán. Elképzelhető, hogy a törökök ellen tudjuk csak bevetni" - így Van Gaal, aki nem volt hajlandó beszélni a Manchester United támadójának esetleges helyetteséről.

„Nem árulhatom el, így könnyű lenne Egervári kapitány dolga. A holland sajtó sem tudja az összeállítást."

Van Gaal szerint a kinevezése óta eltelt időben megpróbálta a saját filozófiáját átadni a csapatnak, de nem egyszerű a dolga, mert ritkán találkozik a kerettel.

Azt szeretném látni, hogy sokat birtokoljuk a labdát, de nem egyszerű a helyzetünk, mert ellenünk a legtöbben védekezésre rendezkednek be, így kevés a hely, mi viszont gyors passzjátékra törekszünk. A kreatív játékosoknak ott kell játszaniuk, ahol a legjobbak, és ott uralniuk kell a pályát. Ha nincs nálunk a labda, nagy nyomást kell helyeznünk az ellenfélre, ez jelen pillanatban a legnagyobb erősségünk" – foglalta össze a hitvallását Van Gaal.

Ötcsillagos luxusszálloda látja vendégül a hollandokat
Ötcsillagos luxusszálloda látja vendégül a hollandokat

A holland kapitány zárásként, már a vb-vel kapcsolatban elmondta, nem tartja magukat favoritnak, a németeket, az argentinokat, a brazilokat és a spanyolokat is maguk elé helyezi, azonban ha a legjobbakkal tudnak kiállni, akik top formában vannak, bárkire veszélyesek lehetnek.

A magyar válogatott csütörtök délelőtt utazik repülővel Amszterdamba, majd este már a meccs helyszínén tart edzést Egervári Sándor szövetségi kapitány. Nem lesz ott a többiekkel a lázas beteg Szalai Ádám, akinek a helyére Nikolics Nemanja kapott meghívót. A hollandok holnap kora délután gyakorolnak az Amsterdam ArenA-ban.

A magyar válogatott két mérkőzéssel a selejtező zárása előtt a második helyen áll, egy ponttal előzi meg a román csapatot. Ezt akkor tarthatja meg biztosan, ha pénteken Amszterdamban, valamint négy nappal később Andorra ellen a Puskás Ferenc Stadionban is győz. Négy megszerzett ponttal szükség lenne arra, hogy a románok és a harmadik helyen álló törökök a következő két meccsükön legalább egyszer pontot veszítsenek.

A találkozóra minden jegy elkelt, így az Amsterdam ArenA lelátóin 53 031 szurkoló lehet jelen. Mint arról beszámoltunk, az MLSZ 770 jegyet igényelt a magyar szurkolótábor számára, de ez kevésnek bizonyult, így 150-200 magyar drukker a holland szektorokból nézheti a mérkőzést. A találkozón a holland válogatott tiszta narancsszín mezben, míg a magyar nemzeti tizenegy fehérben lép pályára.

A CSÜTÖRTÖKI NEMZETI SPORTBAN TELJES EGÉSZÉBEN ELOLVASHATJÁK A VAN GALLAL KÉSZÜLT INTERJÚT!

SZÁMOLGATÁS: KI MIKÉNT JUTHAT KI?

HOLLANDIA csoportelső, kijutott

MAGYARORSZÁG csoportmásodik, ha...
...6 pontot szerez hátralevő két mérkőzésén
...4 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök legalább az egyik meccsükön pontokat vesztenek
...3 pontot szerez, és a románok, valamint a törökök nem szereznek 3 pontnál többet vagy ha a románok és törökök legfeljebb 4 pontot szereznek, és mindkettejüknek rosszabb a gólkülönbsége a mieinknél.
(és így tovább „lefelé” – de ez már az irrealitás birodalmába vezetne, ezért a többi csapatnál is kihagytuk a számításnál)

ROMÁNIA csoportmásodik, ha...
...6 pontot szerez a hátralevő két mérkőzésén, és Magyarország, valamint Törökország legalább az egyik meccsén pontokat veszít, illetve ha Törökország is 6 pontot szerez, de a gólkülönbsége rosszabb lesz a románokénál.
...4 pontot szerez, és Magyarország legalább az egyik mérkőzésén kikap (gólkülönbsége pedig rosszabb), míg Törökország legalább az egyik meccsén pontokat veszít (és a gólkülönbsége rosszabb).
...3 pontot szerez, Magyarország egyik meccsét sem nyeri meg, Törökország pedig nem szerez több pontot háromnál és rosszabb a gólkülönbsége.

TÖRÖKORSZÁG csoportmásodik, ha...

...6 pontot szerez a hátralevő két mérkőzésén, és Magyarország, valamint Románia pontokat veszít, vagy Románia ugyan 6 pontot szerez, de rosszabb a gólkülönbsége.
...4 pontot szerez, és Magyarország legfeljebb 3 pontot gyűjt (és rosszabb a gólkülönbsége), Románia pedig négyet (de rosszabb a gólkülönbsége) vagy kevesebbet.
...3 pontot szerez, Magyarország egyik meccsét sem nyeri meg, Románia pedig nem szerez több pontot háromnál és rosszabb a gólkülönbsége.

Pontegyenlőség esetén a gólkülönbség dönt, majd a több szerzett gól, aztán az egymás elleni eredmény.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 8 7 1 24–4 +20 22
2. MAGYARORSZÁG 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14–7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 8 0–24 –24 0
A PROGRAM
2013. október 11., 20.30 Észtország–Törökország
2013. október 11., 20.30
Hollandia–Magyarország
2013. október 11., 20.30
Andorra–Románia
2013. október 15., 20.00
Magyarország–Andorra
2013. október 15., 20.00
Románia–Észtország
2013. október 15., 20.00
Törökország–Hollandia
A MAGYAR KERET HOLLANDIA ÉS ANDORRA ELLEN
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Nikolics Nemanja (Videoton)
Biztonsági tartalékok: Fiola Attila (Paks), Gyurcsó Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás),
A HOLLAND KERET A MAGYAROK
ÉS A TÖRÖKÖK ELLEN
Kapusok: Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City), Jasper Cillessen (Ajax)
Védők: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)
Középpályások: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Milan), Leroy Fer (Norwich), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)
Támadók: Dirk Kuyt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Memphis Depay (PSV)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik