Komoly, hogy ez a világ 7. legjobb válogatottja? Román formamutató!

BOROS MIKLÓS, PÓR KÁROLYBOROS MIKLÓS, PÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2015.08.18. 14:20
null
A románok is hasonló problémákkal küzdenek (Fotó: Veres Viktor)
„Nincsenek játékban a légiósaink” – panaszkodott nemrégiben Anghel Iordanescu, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki húsz, külföldi klubban szereplő játékosnak küldött meghívót a Magyarország és Görögország elleni, szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőkre. Melléjük öt-hat játékos kerülhet be a hazai bajnokságból, a korábban a válogatott gerincét adó Steaua ugyanis az utóbbi fél évben kiárusította legjobbjait. A szeptember 4-i, Magyarország–Románia mérkőzés felvezetését a vendégek keretének formamutatójával folytatjuk.



A román válogatott keretében a játékosok neve mellett feltüntetett külföldi klubok névsora jól mutatja, hogy a román futballisták iránt jóval inkább keletről, mint nyugatról van mostanában kereslet: négyen a török élvonalban, hárman a bolgár Ludogorecben, ketten Izraelben játszanak, de a szaúdi, a katari és a kínai bajnokság is ad játékost Iordanescu csapatába.

A behívott labdarúgók többsége azonban még nem játszott tétmérkőzést a 2015–2016-os idényben, mivel Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban (a fentiek mellett ezekben az országokban is találhatunk még román válogatott légióst), Izraelben és az arab államokban sem kezdődött még el az új szezon, a török bajnokságban pedig csupán egy fordulón vannak túl. Igazán játékban így csak a Steaua és az Astra játékosai vannak, akik a hét román bajnoki forduló mellett négy európai kupameccsen is túl vannak.

Elmondhatjuk tehát, és ezt az alábbi, posztokra bontott elemzésünk, illetve táblázataink is alátámasztják (a táblázatokban a már biztosan meghívott légiósok mellett azokat az otthon játszókat tüntettük fel, akik jó eséllyel meghívót kaphatnak), nem sokkal jobb a helyzet a románoknál sem, mint a magyar keretben, amelynek helyzetét, formáját a múlt héten elemeztük.

Kapusok
Név Klub Bajnokság Meccs Perc
Ciprian Tatarusanu Fiorentina Serie A + Európa-liga
Costel Pantilimon Sunderland Premier League 2 180
Silviu Lung jr. Astra Giurgiu Liga 1+ El 10 900
Cristian Balgradean Univ. Craiova Liga 1 7 630

A kapusok közül Tatarusanu tavaly csak csere volt a Fiorentinában, és főleg a kupákban védett, de Neto távozása után az új szezonban kezdő lehet. Akárcsak a válogatottban, ahol annak ellenére előrébb áll a Sunderlandben rendszeresen védő Pantilimonnál, hogy a júniusi belfasti válogatott meccset leszámítva február óta nem játszott tétmeccset. A harmadik számú kapus várhatóan Lung lesz a keretben.

Ez az a poszt, amelynél mi sem állunk rosszul, bár csak az itthon játszó Király Gábor (Haladás) és Dibusz Dénes (FTC) van egyelőre játékban, a légiósok nincsenek.

Védők
Név Klub Bajnokság Meccs Perc Gól(-passz)
Alexandru Matel Dinamo Zagreb 1. HNL + BL 4 320
Vlad Chiriches
Napoli Serie A + EL
Paul Papp Steaua Liga 1 + BL + EL 8 720 – (1)
Dragos Grigore Al-Szailija Qatar Stars League
Cosmin Moti Ludogorec A Grupa + BL + Szuperkupa 8 720 1
Bogdan Vatajelu Univ. Craiova Liga 1 7 630 – (1)
Razvan Rat PAOK Super League + EL 2 43
Dorin Goian Aszterasz Super League + EL
Iasmin Latovlevici Genclerbirligi Süper Lig 1 90

A rutinos hátvédek közül sem Gabriel Tamasnak (legutóbb Steaua), sem Cristian Sapunarunak (tavasszal Rapid) nincs csapata, Sepsi László (Nürnberg) és Florin Gardos (Southampton) sérülés miatt nincs a keretben.

Chiriches a nyáron a Tottenhamből Nápolyba szerződött, a francia élvonalban tavaly rendszeresen játszó Grigorét viszont Katarba adta kölcsön a Toulouse. A 103-szoros válogatott veterán, Razvan Rat átadólistára került a PAOK-nál, a Lazio balhátvédje, Stefan Radu pedig Piturca után Iordanescu bizalmát sem élvezi.

Ha egymás mellé tesszük a román és a lehetséges magyar védelem névsorát, akkor első ránézésre (de még másodikra is…) olyan nagy minőségi különbséget nem vélünk felfedezni, még úgy sem, hogy a románok többsége külföldön, erősebb bajnokságban futballozik, míg a mi védőink többsége az NB I-ben edződik. A védelemből nemzetközi mércével mérve talán csak a Nápolyból érkező Vlad Chiriches emelhető ki, de ő sincs játékban, más kérdés, hogy a mi legjobb védőnk, Juhász Roland az NB I-ből érkezhet, de még az sem biztos, hogy játszhat Románia ellen, hiszen sérüléssel bajlódik.

Középpályások
Név Klub Bajnokság Meccs Perc Gól(-passz)
Gabriel Torje Osmanlispor Süper Lig 1 86
Mihai Pintilii Hapoel Tel Aviv Ligat HaAl
Alexandru Maxim VfB Stuttgart Bundesliga + DFB Pokal 1 15
Alexandru Chipciu Steaua Liga 1 + BL + EL 10 808 2
Ovidiu Hoban H. Beer Seva Ligat HaAl + EL 2 164 1
Adrian Popa Steaua Liga 1 + BL + EL 9 708 1 (3)
Andrei Prepelita Ludogorec A Grupa + BL + Szuperkupa 7 424
Lucian Sanmartean Al-Ittihad Saudi Professional League
Cristian Tanase Tiencsin Teda Super League (Kína)
4 330

A középpályások közül a fiatal Claudiu Bumba (Hapoel Tel Aviv) és Eric Bicfalvi (Liaoning) maradt ki a júniusi keretből. A csapat legrutinosabb rombolója, Mihai Pintilii három sárga lapja miatt nem játszhat Budapesten, Maxim kikerült a Stuttgart kezdőjéből, míg Sanmartean legutóbb április 27-én lépett pályára.

A Steaua játékosai ugyan meccsben vannak, de a csapat, illetve Popa és főleg Chipciu formáját rengeteg bírálat éri a román szakemberek és a sajtó részéről, még úgy is, hogy ebben a szezonban a várható román keretből a középpályások közül ők ketten és Hoban szereztek gólt, illetve jegyeztek gólpasszt.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a középpályán még jobban is állunk a románoknál, mert nekik nincs Dzsudzsák Balázshoz hasonló képességű játékosuk, más kérdés, hogy milyen formába tud lendülni a Dinamo Moszkvától hétfőn a török Bursasporhoz igazoló szélső a szeptemberi meccsig.

Támadók
Név Klub Bajnokság Meccs Perc Gól(-passz)
Bogdan Stancu Genclerbirligi Süper Lig 1 15
Claudiu Keserü Ludogorec A Grupa 1 86
Florin Andone Córdoba Segunda Division
Constantin Budescu Astra Giurgiu Liga 1 + El 10 845 7 (3)
Ciprian Marica Konyaspor Süper Lig 1 7

A támadók közül a tavaly októberi bukaresti román–magyar mérkőzés hazai gólját jegyző Raul Rusescu (Sevilla) nincs a keretben, a spanyol klub az idén sem számít a tavaly a Steauának kölcsönadott játékosra.

Az elmúlt három tétmeccsen első számú csatárnak számító Keserü a múlt héten talált magának csapatot, és be is mutatkozott a bolgár bajnok Ludogorecben. A sérüléséből felépülő, fél év után újra játszó Marica is újra kerettag lett. A tavalyi év felfedezettje, Florin Andone távozni szeretne a spanyol másodosztályba kiesett Córdobától, de egyelőre nem talált magának csapatot. Nem jó hír a románok számára, hogy Bogdan Stancut a hétfői Genclerbirligi–Rizespor (2–3) meccsen a 15. percben, feltételezhetően sérülés miatt le kellett cserélni (friss hír még nincs az állapotáról).

A Liga 1 góllövőlistáját vezető és az Európa-liga selejtezőiben is háromszor betaláló Budescu alighanem a legjobb formában levő román futballista (a válogatott csatárok közül másnak nincs is még gólja ebben az idényben), de kérdés, hogy a konzervatív edzőnek számító Iordanescu mer-e kísérletezni egy igazán éles meccsen?

Ami minket illet, az elmúlt években gyakran panaszkodtunk arra, hogy nincsenek igazán gólerős, az NB I-nél erősebb bajnokságban szereplő csatáraink. Nos, ezúttal más a helyzet, hiszen a Nikolics, Nemanja (Legia Warszawa), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Priskin Tamás (Slovan) trió több mint kétszer annyi gólt termelt már ebben az idényben, mint a román válogatottak. (Más kérdés, hogy közülük kikre és milyen rendszerben számít Bernd Storck szövetségi kapitány, és mi lesz a Dárdai Pálnál alapembernek számító, de jelenleg formán kívüli Szalai Ádámmal). Igaz, a románok Budescun kívül még jó formán nem is játszottak tétmeccset.

A fentiek alapján megállapíthatjuk: a román keretet összességében még mindig több, a mieinknél erősebb bajnokságban szereplő futballista alkotja, csakhogy többségük nincs játékban, sérült vagy éppen klubváltás után áll. Vagyis hasonló problémákkal küzdenek, mint a mieink. És elnézve a fenti névsort, illetve a játékosok aktuális formáját, a román válogatott közel sem úgy néz ki, mint – az aktuális világranglista alapján – a világ 7. legjobb válogatottja. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a román válogatottat annyira lehet komolyan venni, mint a világranglistát, de azért hátrébb az agarakkal, mert hencegésre nekünk sincs okunk. Viszont az tény, ez ellen a román csapat ellen még Magyarországnak is lehet keresnivalója…

EB-SELEJTEZŐK, AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 6 4 2 7–1 +6 14
2. Észak-Írország 6 4 1 1 8–4 +4 13
3. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 5–3 +2 11
4. Feröer 6 2 4 4–8 –4 6
5. Finnország 6 1 1 4 5–8 –3 4
6. Görögország 6 2 4 2–7 –5 2


AZ F-CSOPORT MENETRENDJE

2014. szeptember 7.:
Magyarország–Észak-Írország 1–2
(Priskin 75., ill. McGinn 81., Vanczák 88. – öngól)
Feröer–Finnország 1–3 (Holst 41., ill. Riski 53., 78., R. Eremenko 82.)
Görögország–Románia 0–1 (Marica 10. – 11-esből)

Október 11.:
Románia–Magyarország 1–1
(Rusescu 45., ill. Dzsudzsák 82.)
Finnország–Görögország 1–1 (Hurme 55., ill. Karelisz 24.)
Észak-Írország–Feröer 2–0 (McAuley 6., K. Lafferty 21.)

Október 14.:

Feröer–Magyarország 0–1 (Szalai 21.)
Finnország–Románia 0–2 (Stancu 54., 83.)
Görögország–Észak-Írország 0–2 (Ward 9., K. Lafferty 51.)

November 14.:
Magyarország–Finnország 1–0
(Gera 84.)
Görögország–Feröer 0–1 (Edmundsson 61.)
Románia–Észak-Írország 2–0 (Papp 74., 79.)

2015. március 29.:
Magyarország–Görögország 0–0

Észak-Írország–Finnország 2–1 (K. Lafferty 33., 38., ill. Sadik 92.)
Románia–Feröer 1–0 (Keserü 21.)

Június 13.:
Finnország–Magyarország 0–1
(Stieber 82.)
Feröer–Görögország 2–1 (Hansson 32., B. Olsen 70., ill. Papasztathopulosz 84.)
Észak-Írország–Románia 0–0

Szeptember 4.:
Magyarország–Románia, 20.45

Görögország–Finnország 20.45
Feröer–Észak-Írország 20.45

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.:
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik