Bursaspor: a klub szerződtette Dzsudzsák Balázst – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.17. 14:28
null
A Bursaspor hivatalosan is bejelentette Dzsudzsák Balázs szerződtetését (Fotó: Twutter)
Hosszú hónapok találgatásai után véget ért Dzsudzsák Balázs átigazolási hercehurcája, a magyar válogatott ballábas szélsője átesett az orvosi vizsgálatokon, így távozott az orosz Dinamo Moszkvától, és négy évre a török élvonalbeli Bursasporhoz szerződött.

 

DZSUDZSÁK-SAGA RENGETEG FELVONÁSBAN

Dzsudzsák 2012-ben hagyta el az Anzsi Mahacskalát a Dinamo Moszkva kedvéért, ám átigazolása után nem sokkal máris szárnyra kaptak a pletykák: a magyar válogatott egyik legjobbja európai topcsapathoz szerződhet.

Akkoriban a Liverpoolt és az Internazionalét emlegették a leggyakrabban a kérők között, az évek azonban múltak, és az átigazolási időszakok lezárása után Dzsudzsák mindig a Dinamo mezében kergette a labdát.

A fordulatot 2015 nyara hozta, ekkor ugyanis felröppent a hír: a Dárdai Pál irányította Hertha BSC vinné a játékost. Dzsudzsák erre reagálva többször elmondta, nagyon szívesen szerződne a német fővárosba, egyezség azonban nem született.

Míg a sajtó a berlini bejelentésre várt, jött a bombameglepetés: Dzsudzsák feltűnt az isztambuli reptéren. Bár korábban a Fenerbahcét és a Besiktast is a kérői között emlegették, mint kiderült, a ballábas játékos a Bursaspor kérésére utazott el.

„Volt egy rendkívül korrekt megbeszélésem a vezetőkkel. Amit Bursában tapasztaltam, meggyőző volt, de a Hertha még mindig elsőbbséget élvez” – szögezte le a magyar futballista.

„Lehet itt okoskodni, hogy »ez visszalépés lenne« vagy hogy »megint a pénzt választom«, de őszinte leszek: már nem érdekel, ki mit gondol. Egyébként nem is értem, miért kellene szégyellnem, hogy a negyedik vagy ötödik számú török klub hív. Pillanatnyilag olyan sok ajánlatom nincs, hogy válogassak a kérők között. Nemegyszer említettem már, hogy leginkább a Herthában szeretném folytatni, ám az kevés, ha ezt rajtam kívül csak Dárdai Pál akarja” – tette hozzá Dzsudzsák.

Dzsudzsák vasárnap ismét Bursában kötött ki, ahol már új klubjának mezével és sálával pózolt a repülőtéren, valamint első nyilatkozatában leszögezte, garantálja, hogy a Bursaspor az első háromban végez.

Dzsudzsák vasárnap Bursaspor-sállal a nyakában a repülőtéren (Fotó: Twitter)
Dzsudzsák vasárnap Bursaspor-sállal a nyakában a repülőtéren (Fotó: Twitter)

„Örülök, hogy véget ért a bizonytalanság, hiszen nagyon fontos, hogy mihamarabb játszhassak. Remélhetőleg jövő héten be is mutatkozhatok már – írta Dzsudzsák a Facebook-oldalára. – Óriási tisztelettel és szeretettel fogadtak már most, remélem, sok örömöm lesz itt, ebben a gyönyörű új stadionban és fanatikus városban!”

A magyar játékos elárulta, hajlandó lett volna lemondani négy hónapos moszkvai fizetéséről, hogy januárban, már szabadon igazolható labdarúgóként aláírhasson a Herthához, de úgy érezte, a német klub részéről csak Dárdai Pál ragaszkodik a megszerzéséhez. Dzsudzsák elmondta, a berlini klub csak hitegette, nem vállalt garanciát a téli szerződtetésére, konkrétumok egyszer sem hangzottak el a tárgyalások során.

A véget nem érő történet hétfő délután véget ért, amikor

a Bursaspor a hivatalos oldalán bejelentette, megvásárolta és négy évre szerződtette Dzsudzsák Balázst.

A konferenciateremben megtartott 15 perces sajtótájékoztatóra majdnem 200 szurkoló is bejutott, a beszélgetés után hangos skandálásba kezdtek, majd a klub zöld-fehér felsőjében lévő Dzsudzsák – a hetes mezt kapja meg – vezénylésére folytatták a rigmusok kiabálását. Ezt követően a magyar játékos a Bursaspor sálával pózolt, majd autogramokat osztott, illetve, aki közel fért hozzá, szelfit készíthetett.

Dzsudzsák végül a szurkolók tömegén átvágva hagyta el a termet.

A Bursaspor a 2014–2015-ös török Süper Lig 6. helyén végzett, a klub európai kupában nem indul.

A PÉNZÜGYEK

A bursaspordabugun.com című honlap arról ír, hogy a Dinamo Moszkvától távozó labdarúgó ötezer eurót, átszámítva több mint másfél millió forintot kap minden pályára lépése után.

A korábbi híreknek megfelelően tehát Dzsudzsák alapfizetése csökken (a Dinamónál a hírek szerint nagyjából 2.5 millió euró volt az éves fix keresete), de a juttatásokkal együtt havi szinten így is 161 ezer eurót, vagyis több mint 50 millió forintot tehet majd zsebre a Bursaspornál.

Ha – az előzetes hírekkel ellentétben nem három-, hanem – négyéves szerződést aláíró magyar futballista a török bajnokság hátralévő 33 fordulójában mindannyiszor szerepet kapna, csak a prémiumokból 51.3 millió forintos bevételre tenne szert.

Ha a sajtóhírek megfelelnek a valóságnak, akkor Dzsudzsák egy évben, ha minden bajnokin pályára lép, 1.865 millió eurót (580 millió forintot) kereshet.

RÖVID BURSA-TÖRTÉNELEM – MAGYAROKKAL

Tulipán Mihály a Bursaspor mezében
Tulipán Mihály a Bursaspor mezében

A bursai együttes – teljes nevén Bursaspor Kulübü Dernegi – 1963-as alapítású; június elsején ünnepelte fennállása ötvenkettedik évfordulóját. Mi fért bele ebbe a bő fél évszázadba?

Egy élvonalbeli (2009–2010), két másodosztályú (1966–1967, 2005–2006) bajnoki elsőség, egy Török Kupa-győzelem (1985–1986) és további öt elvesztett országos kupadöntő. A legutóbbi éppen a 2014–2015-ös évadból. Az 1986-os kupasikert a klub történetének addigi legnagyobb diadalaként tartják számon, s abból két magyar labdarúgó is kivette a részét. Az egykori békéscsabai védő, Kerekes Attila és az egykori csepeli csatár, Tulipán Mihály. Mi több, a '86-os fináléban (Bursaspor–Altay 2–0) a döntő után néhány nappal egy kompbalesetben életét vesztő Tulipán juttatta vezetéshez a bursaiakat.

A „zöld krokodilok” 2010–2011-ben bekerültek a BL csoportkörébe, igaz, ott csak epizódszerep jutott nekik a Manchester United, a Valencia és a Rangers társaságában. A török Szuperliga legutóbbi hatodik helyezettje jelenlegi keretében a klub török nyelvű Wikipedia-szócikkelye szerint (július 12-ei állapot) nyolc külföldi található, sőt Dzsudzsák érkezésével immár kilenc.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik