„Ha C. Ronaldo remekel, akkor a csapat is” – és ha nem megy neki?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.04.12. 14:29
null
Cristiano Ronaldo játékától sok függ a portugál válogatottban és a Realban iis (Fotó: AFP)
Kevesebb mint két hónappal a nyári Európa-bajnokság rajtja előtt folytatjuk a leendő csoportellenfeleinkkel foglalkozó sorozatunkat. Legutóbb Bécsben jártunk, ahol a törököktől 2–1-es vereséget szenvedő osztrák csapatot, illetve az Eb-t megelőző ausztriai közhangulatot mértük fel, ezen a héten két cikkünkben is Portugáliával foglalkozunk. Ma, a Real Madrid–Wolfsburg BL-negyeddöntő visszavágóját megelőzően a királyiak portugál világsztárja, Cristiano Ronaldo kerül a fókuszba, néhány statisztika és a portugál Jornal Record újságírója, Pedro Ponte segítségével.

AMIKOR A REAL NEM NYER, RONALDÓNAK SEM MEGY A JÁTÉK

Az utóbbi három hétben folytatódott az a tendencia Cristiano Ronaldóval kapcsolatban, ami tulajdonképpen a teljes szezonban megfigyelhető. Amikor a klasszis gólt szerez, akkor általában nyer is a csapata: a Real Madrid megverte a Sevillát, a Barcát és az Eibart, és a háromszoros aranylabdás mindhárom meccsen betalált, ugyanúgy, mint a portugál válogatottban a Belgium ellen 2–1-re megnyert összecsapáson. Amikor viszont a Real kikapott, akkor ő sem talált a kapuba: a madridi együttes 2–0-s vereséget szenvedett Wolfsburgban a BL-negyeddöntő első meccsén, míg Portugália 1–0-ra kikapott Bulgáriától.

A teljes szezont nézve Cristiano Ronaldo a Real Madrid öt vesztes tétmeccséből egyiken sem szerzett gólt, de ha a döntetleneket is hozzászámoljuk, akkor az mondhatjuk, hogy a királyiak 12 tétmérkőzést nem tudtak megnyerni ebben az idényben, és a 12 találkozón Ronaldo csupán egy alkalommal talált a kapuba (Málaga–Real Madrid 1–1), s gólpasszt is csak egyszer adott. Vagyis, amikor a Real nem nyert, akkor a portugál klasszis sem tudott lendíteni a játékon. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha Ronaldo nem szerez gólt, akkor a Real nem tud nyerni (a bajnokságban hatszor, a BL-ben egyszer győztek a madridiak úgy, hogy Ronaldo nem volt eredményes), viszont az igaz, hogy amikor Ronaldo gólt szerzett, akkor a Real nem kapott ki ebben az idényben. Vagyis egyértelmű, hogy az ő produkciója alapvetően meghatározza a csapat teljesítményét és sok esetben a mérkőzések kimenetelét is.

Ugyanez a portugál válogatott esetében is megfigyelhető, bár a nemzeti csapatban 2015 őszétől számítva amúgy sem volt igazán eredményes. Öt meccsen csak egy gólt szerzett, akkor nyert is a válogatott, de a bolgárok mellett a franciák elleni vesztes találkozón (mindkettő felkészülési meccs volt) sem volt eredményes. Minden mérkőzést számolva a portugál válogatott 2013 februárja óta nem kapott ki, ha Cristiano Ronaldo betalált (legutóbb Ecuador tudott nyerni felkészülési meccsen 3–2-re Portugália ellen, annak ellenére, hogy Ronaldo gólt lőtt).

A teljes Eb-selejtezősorozatot tekintve hat meccsen ötször talált be – Portugália összesen 11-szer (nyolc selejtezőn) –, a válogatott az ő góljával verte meg Dániát 1–0-ra, míg Örményországnak két meccsen négyszer köszönt be, először 1–0-ra, majd 3–2-re győztek a portugálok. Vagyis az öt góljával hét pontot szállított a nemzeti csapatnak, ezzel főszerepet vállalt az Eb-szereplés kiharcolásában. Portugália egyébként a nyolc Eb-selejtezőjéből hetet megnyert, egyszer vereséget szenvedett, de az albánok elleni, 1–0-s hazai vereséget hozó összecsapáson Ronaldo sérülés miatt nem játszott.

CRISTIANO RONALDO GÓLSTATISZTIKÁJA, 2015–2016
Győztes meccseken Vesztes meccseken Döntetlenekkor Meccs/gól
Real Madrid
29 meccs/ 42 gól 5/– 7/1 41/43
Portugália 3/1 2/– 5/1

A táblázat a 2015–2016-os szezon során született gólokat listázza, a Real esetében csak a tétmérkőzéseket, a válogatottnál a felkészülési meccseket is figyelembe vettük.

RONALDO HÚZZA MAGÁVAL A CSAPATOT

„Ha Ronaldónak jól megy a játék, akkor a csapatnak is. Ez így van a portugál válogatottnál és a Real Madridnál is – reagált a fenti statisztikákra a Jornal Record újságírója, Pedro Ponte. – Minden alkalommal, amikor pályára lép, látszik a szemében, hogy ő akarja jelenteni a különbséget, vezérszerepre törekszik. Tőle mindig erre lehet számítani. Természetesen, mint mindenkinek, neki is vannak rossz napjai, de azt hiszem, a világon sokan szeretnének úgy futballozni, mint Cristiano a rosszabb napjain. Harmincegy évesen már megvan az a rutinja, hogy kezelni tudja a nehezebb időszakokat, a feszültebb pillanatokat, a keményebb meccseket is.”

Mint amilyen például a kedd esti, Wolfsburg elleni BL-negyeddöntő visszavágója lesz, amelyet Cristiano Ronaldo remeklése nélkül, 2–0-s hátrányból indulva aligha tud sikerrel venni a Real Madrid. Pedro Ponte a portugál válogatott legutóbbi vb-szereplését hozta fel példaként, még a csoportból sem jutott tovább a csapat.

„Ronaldo a jó teljesítményével húzza magával a többieket, viszont emlékezhetünk például a 2014-es vb-re is, amikor a kisebb térdsérülésére ráment Portugália vb-szereplése. Azt persze nem gondolom, hogy kizárólag az ő góljain múlik, hogy Portugália éppen nyer vagy veszít az adott meccsen, de az biztos, hogy az ő játéka alapjaiban meghatározza, hogy válogatottunk mit ér el Franciaországban.”

Portugál kollégánk elmondta, válogatottjuk legnagyobb problémája továbbra is az (immár évek óta), hogy nincs igazi középcsatáruk. Két felállást próbálgat Fernando Santos szövetségi kapitány. A 4–3–3-as rendszerben Ronaldo és Nani játszik a két szélen, középen Éder, esetleg Hugo Almeida szerepel, de egyikük sem meggyőző. Éder tétmeccsen még nem szerzett gólt a válogatottban, míg Almeidának arra is kevés az esélye, hogy bekerüljön az Eb-keretbe. A másik formáció a 4–4–2, ebben az esetben elöl Ronaldo és Nani szerepel ékként. Könnyen lehet, hogy az Eb-n is így játszik a csapat, vagyis klasszikus csatár nélkül.

RONALDO KONTRA MESSI – PORTUGÁLIÁBAN IS VITÁZNAK A „FÖLDÖNKÍVÜLIEKRŐL”

Ronaldo teljesítményéhez ugyan nem kötődik szorosan, de kíváncsiak voltunk, hogy Portugáliában miként vélekednek az emberek a nemzetközi sajtóban „felturbózott” Cristiano Ronaldo, Lionel Messi rivalizálásról, szembeállításról. Érdekes volt megtudni, hogy Ronaldo közel sem számít olyan nemzeti hősnek, megkérdőjelezhetetlen büszkeségnek, mint azt sokan talán gondolnák, és még Portugáliában is találni olyan futballszurkolókat, akik az argentint többre tartják.

„Az utóbbi időben elcsitult a vita, de Portugáliában is állandó téma volt az előző években, hogy melyikük a jobb futballista. Azok a portugálok, akik szeretik Ronaldót, ellenszenvesek Messivel szemben, akik viszont a Barcelona sztárját részesítik előnyben, azok nem szimpatizálnak Ronaldóval. Ahelyett, hogy mindkét tábor örülne, hogy két ilyen, »földönkívüli« futballistát egyszerre láthat játszani” – fejtette ki a saját véleményét is Pedro Ponte.

A kétrészes összeállításunk e héten jelentkező második részében a Jornal Record újságírójától azt is megkérdezzük, hogyan látják Portugáliából a magyar futballt, a közös Eb-csoportunkat, illetve saját válogatottjuk esélyeit a nyári torna előtt.

EURO 2016
AZ F-CSOPORT MENETRENDJE
Június 14.18.00Ausztria–MAGYARORSZÁGBordeaux, Matmut Atlantique
Június 14.21.00Portugália–IzlandSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁGMarseille, Stade Vélodrome
Június 18.21.00Portugália–AusztriaPárizs, Parc des Princes
Június 22.18.00Izland–AusztriaSaint-Denis, Stade de France
Június 22.18.00MAGYARORSZÁG–PortugáliaLyon, Stade des Lumières

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik