Vb 2022: Wales legyőzte Ukrajnát, övé a Katarba szóló repülőjegy

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.06.05. 17:53
null
Gareth Bale-ék ott lesznek a katari vb-n (Fotó: AFP)
Wales hazai pályán Andrij Jarmolenko öngóljával 1–0-ra legyőzte Ukrajnát vasárnap, a labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtező-sorozatának utolsó mérkőzésén, így 64 év után kvalifikált ismét a sportág legrangosabb tornájára.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Wales világbajnokságon legutóbb 1958-ban, Svédországban szerepelt – nem mellesleg ez volt története egyetlen vb-je, amelyen a hatodik helyen zárt. Ahhoz, hogy utolsó európai csapatként kvalifikáljon Katarba, az egyébként végig kiválóan játszó Ukrajnát kellett legyőznie...

Az első félidőben az Olekszandr Petrakov által irányított ukránok domináltak, labdabirtoklásban és kapura lövési kísérletekben egyaránt a walesiek fölé nőttek, a 34. percben mégis a hazaiak szerezték meg a vezetést: Gareth Bale balról, bő 20 méterről végezhetett el szabadrúgást, a veszélyesen haladó labdája megpattant az ukrán csapatkapitány, Andrij Jarmolenko fején, aki így tulajdonképpen öngólt csúsztatott (1–0). Nem sokkal később érdekes helyzet alakult ki a walesi tizenhatoson belül: Joe Allen nem vette észre a mögüle érkező Jarmolenkót – rálépett a lábára, az ukrán pedig elesett. Habár videózták az esetet, nem ítéltek büntetőt.

A második negyvenöt percben mindkét csapat hagyott ki óriási helyzeteket: ukrán oldalon például az 57. percben Viktor Cihankov kapta a tizenhatoson belül, középen a labdát, kapura tette azt, de Wayne Henessey bravúrt mutatott be – a kipattanó Roman Jaremcsuk elé került, aki ekkor nagyjából öt méterre állt a gólvonaltól, ám nem tudta megoldani a szituációt. Ahogy telt az idő, Wales egyre zártabban védekezett. Ettől függetlenül háromszor is betalálhatott volna, viszont Aaron Ramsey, a helyére beálló Brennan Johnson és Bale sem tudott élni az előtte adódott lehetőséggel – utóbbi esetében Heorhij Buscsan kapus mentette meg Ukrajnát a 2–0-tól. A végjátékban Olekszandr Zincsenkóék főként távoli lövésekkel próbáltak egyenlíteni, de mindhiába, 1–0-s vereséget szenvedtek.

Az orosz–ukrán háború miatt mostanra halasztott, utolsó európai pótselejtezőn tehát Wales aratott diadalt, amely így ott lehet a november 21-én kezdődő katari világbajnokságon.

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
DÖNTŐ, A-ÁG
Wales–Ukrajna 1–0 (1–0)
Cardiff,
Cardiff City Stadion. Vezeti: Antonio Mateu Lahoz
WALES: Henessey – C. Roberts, B. Davies, Rodon, N. Williams (Norrington-Davies, 90+3.) – Ampadu, Ramsey, Allen, D. James (B. Johnson, 71.) – Moore, Bale (H. Wilson, 83.). Megbízott szövetségi kapitány: Robert Page.
UKRAJNA: Buscsan – O. Karavajev, Zabarnij, Matvijenko, Mikolenko – Sztepanenko (Szidorcsuk, 70.) – Jarmolenko, Malinovszkij (Saparenko, 70.), Zincsenko, Cihankov (Mudrik, 77.) – Jaremcsuk (Dovbik, 77.). Szövetségi kapitány: Olekszandr Petrakov.
Gólszerző: Jarmolenko (34. – öngól)

PERCRŐL PERCRE

96. perc: ITT A VÉGE! WALES 1–0-RA GYŐZÖTT, ÉS KIJUTOTT A VILÁGBAJNOKSÁGRA!

95. perc: Mudrik megrúgta Ampadut, sárga lapot kap.

93. perc: Williamst Rhys Norrington-Davies váltja.

91. perc: ÖT PERC A HOSSZABBÍTÁS.

89. perc: Ukrajna folyamatosan próbálkozik, egyelőre úgy tűnik, mindhiába.

87. perc: Saparenko újabb távoli lövését védi Henessey.

86. perc: walesi szöglet, az ukránok kihozzák.

82. perc: Gareth Bale-t lecserélték, Harry Wilson érkezett a helyére.

80. perc: Szerhij Szidorcsuk bombázott 27-28 méterről, Henesseynek nem okozott különösebb problémát.

78. perc: Jarmolenko fejelni szeretett volna, ehelyett az érkező Henessey kapussal ütközött. Szerencsére mindketten jól vannak.

77. perc: Jaremcsuk és Cihankov helyére, Artem Dovbik és Mihajlo Mudrik érkezett.

76. perc: Heorhij BuscsanBale lövését védte óriási bravúrral! Ismét nagyon közel állt Wales a 2–0-hoz...

75. perc: centiken múlt, hogy Brennan Johnson első labdaérintéséből gólt szerezzen, de a jobb kapufát találta el.

71. perc: Robert Page is cserél, Daniel James helyére Brennan Johnson érkezett.

70. perc:Mikola Saparenko és Szerhij Szidorcsuk a mérkőzés első cseréje, előbbi Ruszlan Malinovszkijt, utóbbi pedig Tarasz Sztepanenkót váltotta.

68. perc: immár öt perce, hogy a játék csak a walesiek térfelén zajlik.

66. perc: Ruszlan Malinovszkij próbálkozott messziről – lövése elkerülte a kaput.

64. perc: Wales egyre zártabban védekezik.

62. perc: Buscsan hárított trükkös íven, magasról érkező labdát. Ismét a lábát fájlalja.

61. perc: egyelőre egyik szövetségi kapitány sem cserélt.

59. perc: Jarmolenkót szöktették volna a tizenhatoson belülre, Ben Davies az utolsó pillanatban mentett.

57. perc: Mit hagyott ki Ukrajna?!Cihankov kapta a tizenhatoson belül, középen a labdát, kapura tette azt, de Henessey bravúrt mutatott be – a kipattanó Jaremcsuk elé került, aki ekkor nagyjából öt méterre állt a gólvonaltól, de nem tudta megoldani a szituációt.

55. perc: az elmúlt néhány percben főként a középpályán zajlott a játék.

51. perc: Robert Page, Wales megbízott szövetségi kapitánya kap sárga lapot reklamálásért.

48. perc: az ukránok letámadtak, de kiválóan kontráztak a walesiek! Moore remek labdát adott Ramseynek, de a Juventus középpályása kihagyta a helyzetet. Hatalmas lehetőséget szalasztott el.

46. perc: elkezdődött a második félidő! Vajon lesz-e fordítás?

WALES 1–0-RA VEZET UKRAJNA ELLEN, HA AZ EREDMÉNY NEM VÁLTOZIK, Ő UTAZHAT KATARBA.

45+2. perc: James próbálkozásával ért véget az első félidő, könnyedén hárította Buscsan.

43. perc: Daniel James minősítette a játékvezető egyik döntését, figyelmeztette őt Antonio Mateu Lahoz, hogy van már egy sárga lapja.

39. perc: Joe Allen nem vette észre a tizenhatoson belül, mögüle érkező Jarmolenkót – rálépett a lábára, az ukrán elesett. Habár videózták az esetet, nem ítéltek büntetőt.

38. perc: újabb walesi szabadrúgás, ezúttal 35 méterről. Bale elvégzi, kirúgás a vége.

34. perc: GÓL! WALES MEGSZERZI A VEZETÉST! Az ukránok újabb szabálytalanságot követtek el, Gareth Bale balról, bő 20 méterről végezhetett el szabadrúgást: a veszélyesen haladó lövése megpattant az ukrán csapatkapitány, Andrij Jarmolenko fején, aki így tulajdonképpen öngólt csúsztatott.

32. perc: Vitalij Mikolenko kap sárgát, arcon könyökölte Daniel Jamest.

30. perc: Olekszandr Zincsenko ismét messziről próbálkozott – ezúttal eljutott a labda a kapuig – ráadásul veszélyesen –, de Henessey védett.

28. perc: Cihankovot indították ziccerben, de ha nem hagyja ki, akkor sem ért volna a találat, les miatt belefújt a sípjába a játékvezető.

26. perc: Zincsenko próbált nagyjából 30 méterről bombázni, Ethan Ampadu fejjel ugrott bele a labdába, s noha a fájdalomtól egyből a földre került, úgy tűnik, jól van, folytatta a meccset.

24. perc: Aaron Ramsey egészen kiváló beadást adott jobbról, ám Kieffer Moore nem érte el időben a labdát.

22. perc: Ukrajna támadott, nagy lehetőségük adódott a tizenhatoson belül, de Olekszandr Karavajev elügyetlenkedte a helyzetet.

20. perc: Buscsan ápolást kért, amely után ismét felállt. Egyelőre maradt a pályán. A második számú kapus, Andrij Pjatov mindenesetre melegít.

17. perc: újabb walesi szöglet, Buscsan kapus kijött, ám rosszul érkezett a földre, kifordult a bokája, a földön maradt. Néhány pillanat múlva felállt, úgy tűnik, folytatni tudja a játékot.

16. perc: most a walesiek járatják a labdát az ukránok térfelén, de a tizenhatoson belülre eddig nem jutottak.

14. perc: az elmúlt néhány percben valamelyest lassult a játék, Wales feljebb tolta a középpályáját.

11. perc: Ukrajna dominálja a mérkőzést, Roman Jaremcsuk lövését is hárítania kellett a walesi kapusnak.

8. perc: Viktor Cihankov próbálkozott messziről, a laposan a bal alsó sarok felé tartó lövésre Henesseynek kellett vetődnie. Veszélyes volt.

6. perc: walesi szöglet, Gareth Bale végezte el, Heorhij Buscsan kiöklözte a labdát.

3. perc: Olekszandr Zincsenko hiába rúgta be a szabadrúgást bő 30 méterről, a játékvezető visszafújta azt, mivel a sípszó előtt végezte el. Második alkalommal Ruszlan Malinovszkij próbálkozott, ő is kapura bombázott, de Wayne Henessey könnyedén hárított.

3. perc: Joe Allen és Daniel James egyaránt sárga lapot kapott.

1. perc: Antonio Mateu Lahoz játékvezető belefújt a sípjába, Ukrajna kezdte a mérkőzést.


ELŐZMÉNYEK

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin március elején bejelentette, hogy az orosz–ukrán háború miatt júniusra halasztották Ukrajna és Skócia világbajnoki pótselejtezőjét. Az A-ág másik elődöntőjét, Wales és Ausztria összecsapását ugyanakkor a terv szerinti időben megrendezték, és az azóta a Real Madriddal az ötödik BL-trófeáját megszerző, a klubból ezen a nyáron távozó Gareth Bale duplája döntött: Robert Page megbízott szövetségi kapitány együttese 2–1-es sikert ért el a szintén Cardiffban rendezett mérkőzésen.

Walesnek tehát várnia kellett arra, hogy kivel küzdhet meg az utolsó európai vb-helyért. Június 1-jén, szerdán kiderült, hogy Ukrajnával találkozhat, amely Andrij Jarmolenko, Roman Jaremcsuk és Artem Dovbik találatával 3–1-re nyert Skócia ellen.

Ugyanezen a napon Wales pályára lépett Lengyelországban, a Nemzetek Ligája harmadik kiírásának nyitó meccsén, az A-liga 4. csoportjában. Egészen a 72. percig 1–0-ra vezetett Robert Lewandowskiék ellen, ám a lengyelek Jakub Kaminskinek és Karol Swiderskinek hála fordítottak, és 2–1-es győzelmet arattak.

A Wales elleni ukrán keretben nem mellesleg helyet kapott, a Ferencváros támadója, Olekszandr Zubkov is, aki Skócia ellen bizonyíthatott, csereként állt be a 79. percben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik