Vb 2022: Lengyelország nem áll ki az oroszok elleni pótselejtezőn

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.26. 12:43
null
Lewandowski nem tudja elképzelni, hogy a lengyelek a jelenlegi helyzetben pályára lépjenek az oroszok ellen (Fotó: AFP)
A Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke, Cezary Kulesza a hivatalos Twitter-oldalán bejelentette, hogy az Ukrajna ellen kezdeményezett, s még mindig zajló háborús helyzet miatt a lengyel válogatott nem kíván pályára lépni Oroszország nemzeti együttese ellen a március 24-én esedékes világbajnoki selejtezőmérkőzésen. Később a svédek jelezték, ha úgy alakul, ők sem játszanak az oroszokkal.

 

Ahogyan arról beszámoltunk, a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó-szövetség közös közleményben jelezte, hogy szerinte Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el Ukrajnában. Az UEFA pénteken bejelentette, hogy mindkét érintett válogatottnak semleges helyszínen kell lejátszania a mérkőzéseit.

A lengyel szövetség elnöke még tovább ment:

„Nincs több szó, ideje cselekedni! Oroszország Ukrajnával szemben tanúsított agressziója miatt a lengyel válogatott nem kíván pályára lépni az oroszok elleni pótselejtező-mérkőzésen. Ez az egyetlen helyes döntés. Tárgyalunk a svéd és a cseh szövetséggel annak érdekében, hogy közös álláspontot terjesszünk elő a FIFA-nak” – írja Cezary Kulesza a Twitter-oldalán.


Az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a párharc győztese öt nappal később a svéd–cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a vb-részvételért.

Az elnök szavaira a Bayern München klasszisa, Robert Lewandowski is reagált a közösségi felületén: „Ez a helyes döntés! Nem tudom elképzelni, hogy úgy játsszunk mérkőzést az orosz válogatott ellen, hogy közben az ország fegyveres agressziót folytat Ukrajnával szemben. Az orosz futballisták és a szurkolóik nem felelősek a történtekért, de nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna.”

 

FRISSÍTÉS, 16.25:

Szombaton délután röviddel fél öt előtt a Magyar Távirati Iroda jelentette, hogy a svédek sem állnak ki az oroszok ellen – ha legyőzik a cseheket.

„Ukrajna illegális és mélységesen igazságtalan inváziója miatt minden, oroszok elleni labdarúgó-mérkőzés lejátszása lehetetlenné vált” – fogalmazott Karl-Erik Nilsson, a Svéd Labdarúgó-szövetség elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik