Vb 2022: Lehetett érezni, hogy valami hiányzik a német csapatból – Dárdai

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.12.03. 09:05
null
Dárdai nem temeti a német labdarúgást (Fotó: Árvai Károly)
A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Hertha BSC volt vezetőedzője, Dárdai Pál szerint nem kell temetni a német futballt.

– A vb előtt úgy nyilatkozott lapunknak, sokat vár Hansi Flick csapatától. Ennél alighanem többet remélt...
– Abban bíztam, legalább az elődöntőig eljut, de azzal, hogy az első csoportmeccsen kikapott Japántól, túlságosan megnehezítette a dolgát – mondta megkeresésünkre Dárdai Pál. – Érdemes visszakanyarodni a Magyarország elleni szeptemberi meccshez. Lipcsében tulajdonképpen simán nyertek Szalai Ádámék, a németek nem foghatták semmire a vereséget. A magyar válogatott jó, de nem jutott ki Katarba – a logika azt diktálja, nála csak jobb csapatok kvalifikálták magukat a vébére. Innen nézve nem meglepő, hogy a németek kiestek. Az volt a benyomásom, hogy a torna előtt elaltatták magukat, elhitték, hogy nagyon jók. Japán ellen vezettek is, ám jött egy tízperces „áramszünet”, minek következtében pontot sem szereztek. Utána igyekeztek korrigálni, szerkezetet is váltottak, és a spanyolok ellen már a szebbik arcukat mutatták. Costa Rica ellen hozták a kötelezőt, de az már kevés volt. Más továbbjut négy ponttal, Németország kiesett. Mindenesetre lehetett érezni, hogy valami hiányzik a csapatból.

– Micsoda?
– Erre csak az tud hiteles választ adni, aki ott volt. Én azt tudom, hogy az előjelek sem voltak kedvezőek, a rajtot megelőző Omán elleni felkészülési meccsen is szenvedett a csapat. Látszott az is, ha nincs elég területe, ha felállt védelemmel találja szemben magát, gondban van. A német futballban úgy tartják, ha a Bayern jó, a válogatott is az. Az őszi szezon végére belelendült a Bayern, ám a keretbe meghívottak nem voltak tökéletes fizikai állapotban, Manuel Neuerrel és Leroy Sanéval az élen többen is hosszú heteket hagytak ki sérülés miatt, márpedig a vébét nem azért rendezik, hogy ott lendüljenek játékba. Szólnunk kell arról is, hogy kényszerű okoknál fogva némelyek nem azon poszton játszottak, ahol a legjobban tudnak teljesíteni – szerintem egy, a nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményre képes jobb- és balhátvéd ugyanúgy hiányzott a csapatból, mint egy vérbeli középcsatár.

– A német sajtó arról írt, Németország nem futballnemzet többé. Egyetért?
– Nem! Olaszország a négy évvel ezelőtti és a mostani világbajnokságra sem jutott ki, de attól még futballnemzet – főleg úgy, hogy közben megnyerte az Európa-bajnokságot. Nem utolsósorban azért, mert hű maradt önmagához, a stílusához. A kétségkívül fájdalmas búcsú után nyilván sok mindent át kell értékelni, ám én nem tartozom azok közé, akik temetik a német labdarúgást. Még akkor sem, ha manapság már nem lehet aranygenerációról beszélni. Az az idő már elmúlt, jóllehet, ha azt nézem, hogy az utánpótlás-válogatottak szép eredményeket érnek el, nem zárható ki, hogy nemsokára visszatér. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy nyolcvanmilliós országról beszélünk. Ha nem is futballozik mindenki, a merítési lehetőség hatalmas, ennélfogva egy jó csapata mindig lesz Németországnak.

E-CSOPORT
November 23., 14.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Németország–Japán 1–2
November 23., 17.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Spanyolország–Costa Rica 7–0
November 27., 11.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Japán–Costa Rica 0–1
November 27., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Spanyolország–Németország 1–1
December 1., 20.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Japán–Spanyolország 2–1
December 1., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Costa Rica–Németország 2–4
AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Japán 3 2 1 4–3 1 6
2. Spanyolország 3 1 1 1 9–3 6 4
3. Németország 3 1 1 1 6–5 1 4
4. Costa Rica 3 1 2 3–11 –8 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik