BODNÁR ZALÁN
2022.12.02 23:36 Frissítve: 2022.12.03 17:01

Focizz, ne „edukálj”! – Bodnár Zalán jegyzete

 

Még október 7-én a Sportrádió Sportkör című műsorában a várható dán vb-szereplés kapcsán fejtegettem, hogy az északiaknak merész álmaik lehetnek, csak el ne vigye a játékosok fejét rossz irányba, hogy a dán szövetség és a közvélemény többet foglalkozik a katari politikai berendezkedés elleni tiltakozással, mint a futballal, mert az visszaüthet. Nem azt állítom, hogy emiatt estek ki már a csoportban a dánok, de a búcsú után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány is azt pedzegette: „Bármit is tennének a játékosok, valamit rosszul csinálnának. Aktivistáknak kellett lenniük, de nem álltak erre készen. Úgy vélem, a Katar körül kialakult vita rendkívül bonyolult, és én nagyon irigylem azokat, akik úgy gondolják, tudják a válaszokat.”

 
„Németország már nem futballnemzet” – német lapszemle
Hihetetlen német zuhanás – kezd átalakulni a linekeri mondás

Csütörtökön a dánokhoz csatlakoztak váratlanul korai kiesőként az éremesélyes németek és belgák is. Anélkül, hogy állást foglalnánk, kinek miben van igaza, tény, hogy a dánok mellett épp a németek politizálták át leginkább ezt a vb-t. Emblematikusnak szánt „bátor” kiállásuk az „elhallgattatásuk” miatt, a szájukra tett kézzel készített csapatkép a gyászos szereplés után inkább röhejessé és kontraproduktívvá vált, mémkészítők százait ihletve meg. A német futball ma is príma, de sajnos a politikai hisztériakeltés éppúgy a német labdarúgókra ütött vissza, mint a tavalyi Európa-bajnokságon. A hangulatkeltők ilyenkor gondolhatnának arra, hogy ideológiai céljaikkal milyen károkat okoznak Thomas Mülleréknek a pályán, még a Liverpool német edzője is felemelte a szavát a vb előtt, hogy ha tizenkét évig nem tett senki semmit a katari vb-rendezés ellen, akkor most már hagyják nyugodtan futballozni a játékosokat.

De nem hagyták. Talán az sem véletlen egybeesés, hogy abból az öt erős európai országból – Anglia, Wales, Dánia, Németország és Hollandia –, amely előzetesen kijelentette, hogy a tiltás ellenére politikai propagandát folytat majd a csapatkapitányi karszalagokkal Katarban, három a csoportkört sem élte túl. A belgák ezúttal kimaradtak az agitációból, nekik volt elég bajuk azzal, hogy „a birodalom visszavág” – vagyis nem elég, hogy a volt gyarmat, Marokkó megverte őket, még a Belgiumban élő marokkói bevándorlók is felgyújtották örömükben a belga nagyvárosokat.

Az idei budapesti magyar–angol után tanultuk meg Gareth Southgate angol szövetségi kapitánytól, hogy ők „edukálni” akarták a magyarokat, amikor letérdeltek a kezdőrúgás előtt. Katarba már csaknem a teljes nyugati blokk indult edukációs hadjáratot vívni, de a falak magasak voltak, és a védők visszalőttek.

Ágyúgolyók helyett talán labdával kellett volna próbálkozni.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.