Vb 2022: a FIFA másodszor is elutasította a chileiek beadványát

Vágólapra másolva!
2022.09.16. 18:07
null
Byron David Castillo (balra) (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékes testülete helybenhagyta a fegyelmi bizottság korábbi állásfoglalását, ezzel másodszor is elutasítva a chilei szövetség (FFC) beadványát, amely szerint jogosulatlanul szerepelt egy játékos az ecuadori válogatottban a katari világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában.

 

Az FFC májusban azt állította, hogy Byron David Castillo Segura valójában kolumbiai, ezért nem játszhatott volna Ecuador színeiben, márpedig tavaly szeptember óta nyolc vb-selejtezőn is pályára lépett.

A 23 éves hátvéd kálváriája 2017-ben kezdődött, amikor kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván: Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két esztendővel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e. Végül tavaly áprilisban megerősítették ecuadori állampolgárságát, és ezt követően bemutatkozhatott a válogatottban.

A chileiek több mint egy hónappal a dél-amerikai selejtezősorozat lezárása után panaszolták be Castillo miatt az ecuadori szövetséget. A FIFA fegyelmi testülete június 10-én elutasította a beadványt, és a fellebbezés nyomán most a fellebbviteli testület is hasonlóan foglalt állást a benyújtott dokumentumok és a meghallgatások után.

Ecuador a tabella negyedik helyén végzett a dél-amerikai selejtezőben, így kijutott a tornára, melyen a házigazda Katarral, valamint Hollandiával és Szenegállal szerepel majd egy csoportban. Chile hetedik lett – hét ponttal lemaradva Ecuadortól –, de szövetsége azzal érvelt, hogy továbbjuthat, ha riválisát megbüntetik Castillo szereplése miatt.

A friss döntés után még a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulhat a chilei szövetség. A vb november 20-án kezdődik.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik