Közel volt a tunéziai bravúr, de Kane a 91. percben hozta az angol sikert

NAGY-PÁL TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)NAGY-PÁL TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 21:59
Anglia hatalmas lendülettel kezdett Tunézia ellen a labdarúgó-világbajnokság G-csoportjában, és Harry Kane révén már a 11. percben megszerezte a vezetést. Ferdzsani Szasszi azonban még a szünet előtt büntetőből egalizált, s a második félidőre elfogyott az angol lendület – de a 91. percben ismét érkezett Kane, és befejelte a győztes gólt.
Harry Kane (középen) az elején és a végén is betalált (Fotó: AFP) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Harry Kane (középen) az elején és a végén is betalált (Fotó: AFP) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ
TUNÉZIA–ANGLIA 1–2 (1–1)
Volgográd,
Volgográd Aréna, 41 064 néző, Vezette: Roldán (kolumbiai)
Tunézia: Hasszen (Ben Musztafa, 15.) – Meriah, Sz. Ben Jusszef, Bronn, Maalul – Szkiri, Badri, Szasszi – F. Ben Jusszef, Kazri (Kalifa, 85.), Szliti (Ben Amor, 74.). Szövetségi kapitány: Nabil Maalul
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Lingard (Dier, 93.), Henderson, Dele Alli (Loftus-Cheek, 81.), A. Young – Sterling (Rashford, 68.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Szasszi (36. – 11-esből), ill. Kane (11., 91.)
Sárga lap: Walker (34.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium 1 1 3–0 +3 3
2. Anglia 1 1 2–1 +1 3
3. Tunézia 1 1 1–2 –1 0
4. Panama 1 1 0–3 –3

0

Igazak a hírek: a Nemzeti Sport Volgográdban tartózkodó tudósítója, Csillag Péter is megerősítette, hogy a várost ellepték a muslicák, felhőkben keringenek az utcán, nem csoda, hogy az angol válogatott tagjai bemelegítés közben kenőccsel védekeztek a rovarok ellen. Harry Kane-ék Tunézia ellen léptek pályára első világbajnoki mérkőzésükön, rendkívül rutintalan gárdával: a kezdőcsapat 11 játékosa összesen csupán 248 válogatott találkozót számlál, ami az 1962-es torna óta a legkevesebb a szigetországban.

LEHENGERLŐ KEZDÉS

Eleinte úgy tűnt, nincs az a tunéziai válogatott vagy muslicainvázió, ami megzavarná Southgate csapatát: Anglia lendületesen kezdett, Lingard már a 3. percben megtornáztatta Hasszen kapust, aki a 11. percben is nagyot mentett, csak éppen rossz helyre ütötte a labdát…

A szöglet után Stones fejesét sikerült bravúrosan kitenyerelnie, de Harry Kane elé ütötte a labdát, aki köszönte szépen, és négy méterről a kapuba továbbított, megszerezve ezzel első gólját nagy tornán (0–1).

Úgy tűnt, innentől kezdve nagyon sima lehet, főleg, amikor Hasszen kapus sírva hagyta el sérülés miatt a pályát, Faruk Ben Musztafa kis túlzással bemelegítés nélkül állt a helyére a gólvonalra, de Jordan Henderson egy távoli lövéssel tett arról, hogy a kapuvédő gyorsan felvegye a mérkőzés ritmusát.

WALKER KÖNYÖKKEL SEGÍT

Aztán bő 25 perc elteltével Tunézia jelezte, hogy nem véletlenül áll afrikai csapatként a legelőkelőbb helyen a FIFA világranglistáján (14.): Szasszi lövésénél látszott, hogy képesek zavarba hozni az angol védelmet, ami három perccel később olyannyira sikerült, hogy Walker teljesen feleslegesen könyökölte le Fahreddin Ben Jusszefet, ráadásul a tizenhatoson belül!

A játékvezető videós segítség nélkül is kiszúrta, majd Ferdzsani Szasszi a jobb alsóba bevágta a megítélt büntetőt, negyedóra után elképzelni sem tudtuk volna, de 1–1-et mutatott az eredményjelző. Szasszi egyébként az első afrikai gólt szerezte ezen a vb-n.

Anglia aztán ismét ritmust váltott, főleg a legaktívabb Lingard segítségével, aki lőtt 11 méterről, majd pöccintett Ben Musztafa mellett – de a kapufa sem volt segítségére, így döntetlennel mentek pihenőre a felek. A tunéziaiak éppen annyi gólt szereztek az első félidőben egyetlen kaput eltaláló lövésből, mint az angolok ötből…

Itt még bíztak a pontszerzésben (Fotó: AFP)
Itt még bíztak a pontszerzésben (Fotó: AFP)

KIFOGYOTT A TÁR, DE MEGINT JÖTT KANE

A második félidőben az afrikai gárda egyértelműen visszahúzódott a kapuja elé, így bár az angoloknál volt a labda, az első játékrészben látott lendületes akciókra nem volt lehetőségük. Tunézia viszont jól tömörült, a védők rendre higgadt megoldásokat választottak, így teltek a percek komolyabb lehetőség nélkül.

A 66. perc környékén már az első angol füttyszó is felhangzott a lelátóról, és Southgate is érezte, hogy ez így nem lesz rendben, ezért Sterling helyére beküldte Rashfordot a pályára. A mérkőzés így is kezdett unalomba fulladni, a nézők a nemtetszés kinyilvánítása helyett már hullámozással szórakoztatták magukat – a muslicákkal ellentétben valahogy nem volt benne a levegőben, hogy ezen az estén születhet még egy gól.

Egészen a 91. percig: Tunézia már nagyon közel járt a bravúrhoz, amikor jobb oldali szöglet után Maguire Harry Kane felé fejelt, aki 4 méterről a kapuba bólintott! Nemcsak saját maga és csapata második gólját, hanem a győzelmet is megszerezte ezzel Angliának, 2–1. A szigetországiak így három ponttal gazdagodtak, és harcba szállhatnak a csoportgyőzelemért Belgiummal.



TUNÉZIA
KAPUSOK: 1
Faruk Ben Musztafa (al-Sabab – Szaúd-Arábia), 22 Muez Hasszen (Chateauroux – Franciaország), 16 Ajmen Maszluszi (al-Batin – Szaúd-Arábia)
VÉDŐK: 6 Rami Bedui (Étoile du Sahel), 2 Sziam Ben Jusszef (Kasimpasa – Törökország), 3 Yohan Benaluan (Leicester City – Anglia), 11 Dylan Bronn (Gent – Belgium), 5 Usszama Haddadi (Dijon – Franciaország), 12 Ali Maalul (al-Ahli – Egyiptom), 4 Jasszin Meriah (CS Sfaxien), 21 Hamdi Naggez (Zamalek – Egyiptom)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 14 Mohamed Amin Ben Amor (al-Ahli – Szaúd-Arábia), 15 Ahmed Kalil (Club Africain), 7 Szaif-Eddin Kaui (Troyes – Franciaország), 20 Gailen Saalali (Espérance), 13 Ferdzsani Szasszi (al-Naszr – Szaúd-Arábia), 17 Elljesz Szkiri (Montpellier – Franciaország)
TÁMADÓK: 9 Anisz Badri (Espérance), 8 Fahreddin Ben Jusszef (al-Ettifak – Szaúd-Arábia), 19 Szaber Kalifa (Club Africain), 10 Vahbi Kazri (Rennes – Franciaország), 23 Naim Szliti (Dijon – Franciaország), 18 Basszem Szrarfi (Nice – Franciaország)
Szövetségi kapitány: Nabil Maalul


ANGLIA
KAPUSOK:
13 Jack Butland (Stoke City), 1 Jordan Pickford (Everton), 23 Nick Pope (Burnley)
VÉDŐK: 22
Trent Alexander-Arnold (Liverpool), 15 Gary Cahill (Chelsea), 17 Fabian Delph (Manchester City), 16 Phil Jones (Manchester United), 6 Harry Maguire (Leicester City), 3 Danny Rose (Tottenham), 5 John Stones (Manchester City), 12 Kieran Trippier (Tottenham), 2 Kyle Walker (Manchester City), 18 Ashley Young (Manchester United)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 20
Dele Alli (Tottenham), 4 Eric Dier (Tottenham), 8 Jordan Henderson (Liverpool), 7 Jesse Lingard (Manchester United), 21 Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace)
TÁMADÓK: 9
Harry Kane (Tottenham), 19 Marcus Rashford (Manchester United), 10 Raheem Sterling (Manchester City), 11 Jamie Vardy (Leicester City), 14 Danny Welbeck (Arsenal)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik