Mbappé, a villám: Franciaország felnégyelte és hazaküldte Messiéket

BACSKAI JÁNOS (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)BACSKAI JÁNOS (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.30. 17:56
null
A szenzációsan futballozó Kylian Mbappé volt a mezőny legjobbja (Fotó: AFP)
Elsőként Franciaország jutott be a negyeddöntőbe az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután látványos, fordulatos mérkőzésen 4–3-ra legyőzte Argentínát. A franciák hamar előnybe kerültek, de az argentinok fordítani tudtak – aztán jött egy óriási bomba Benjamin Pavard-tól, majd egy dupla Kylian Mbappétól, Didier Deschamps csapata bő tíz perc alatt padlóra küldte a pocsékul védekező dél-amerikaiakat.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–ARGENTÍNA 4–3 (1–1)

Kazany,Kazany Aréna, 42 873 néző. Vezette: Fagani (iráni)
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté, Matuidi (Tolisso, 75.) – Mbappé (Thauvin, 89.), Griezmann (Fekir, 83.), Giroud.Szövetségi kapitány:Didier Deschamps
Argentína: Armani – Mercado, Otamendi, Rojo (Fazio, a szünetben), Tagliafico – E. Pérez (Agüero, 66.), Mascherano, Banega – Pavón (Meza, 75.), Messi, Di María.Szövetségi kapitány:Jorge Sampaoli
Gólszerző: Griezmann (13. – 11-esből), Pavard (57.), Mbappé (64., 68.), ill. Di María (41.), Mercado (48.), Agüero (93.)
Sárga lap: Matuidi (72.), Pavard (73.), Giroud (93.), ill. Rojo (11.), Tagliafico (19.), Mascherano (43.), Banega (50.), Otamendi (93.)

Az okozott volna meglepetést, ha Jorge Sampaoli (vagy a játékostanács...) nem változtat az argentin kezdőcsapaton, de bejött a papírforma – új formáció (4–3–3/4–2–3–1, Lionel Messi hamis kilencesként) lépett a pályára Franciaország ellen. Ez volt Sampaoli 15. mérkőzése az argentin kispadon – a 15. különböző kezdő tizeneggyel.

A francia válogatott álomszerűen kezdett, megvalósítva a tökéletes meccsforgatókönyvet. Antoine Griezmann a 9. percben szabadrúgásból telibe kapta a keresztlécet, majd jött Kylian Mbappé, aki Éver Banega labdavesztését kihasználva a fiatal Ronaldót vagy Thierry Henry-t idéző, döbbenetes sebességre gyorsult fel, faképnél hagyta a teljes argentin védelmet, Marcos Rojo meg jobb híján fellökte a büntetőterületen belül – egyértelmű tizenegyes! Antoine Griezmann állt a labda mögé, és laposan, magabiztosan értékesítette a büntetőt a 13. percben (1–0).

A tizenegyes előtti jelenetsor semmi jót nem ígért Argentínának, hiszen a torna során először minden a franciák kedve szerint alakult: nem nekik kellett irányítaniuk a játékot, viszont szélvészgyors futballistáikkal kedvükre kontrázhattak. A 19. percben egy remek Paul Pogba-indítással lépett meg Mbappé, de Nicolás Tagliafico még a tizenhatos vonala előtt a talajba gyalulta, a szabadrúgást pedig Pogba elpazarolta.

Egészen a 42. percig az argentinok hiába próbálkoztak a francia védelem feltörésével, akkor viszont jött Ángel Di María: a vb-n eddig semmit sem mutató szélső 28 méterre a kaputól, középen üresen maradt – senki sem lépett ki rá –, és káprázatos lövést küldött a bal fölső sarokba (1–1)! Bosszúsan mehettek az öltözőbe a franciák, egyértelműen jobbak voltak az első félidőben, ám nem tudták megtartani az előnyüket.

Ugyan az argentinok vezettek is, de a meccsen a franciák akarata érvényesült (Fotó: AFP)
Ugyan az argentinok vezettek is, de a meccsen a franciák akarata érvényesült (Fotó: AFP)

Sampaoli a félidőben érthető okokból lecserélte a már sárga lapos Rojót, bejött Federico Fazio, mondjuk ettől nem gyorsult fel az argentin hátvédsor...

Amilyen jól végződött Argentínának az első félidő, olyan jól kezdődött a második: a 48. percben egy szögletet nem tudott tisztázni a francia védelem, Lionel Messihez került a labda a hosszún, az argentin tízes fordult, majd megeresztett egy nem túl jó lövést, amelybe viszont belenyúlt Gabriel Mercado, és a labda védhetetlenül perdült a hálóba (1–2)! Messire három francia is kiváltott, Mercadón egy védő sem maradt. Tombolt a lelátón hatalmas fölényben levő argentin szurkolótábor!

Az 56. percben Fazio és Armani kommunikációs rövidzárlatát kihasználva Griezmann majdnem egyenlített, ám az argentinok megúszták a komikus védelmi hibát. Nem sokáig kellett várni az egyenlítésre: a vb-n igen jó teljesítményt nyújtó Benjamin Pavard „megirigyelte” Di María gólját, és az 57. percben maga is elengedett külsővel 22 méterről egy bombát, amely a jobb fölső sarokban kötött ki (2–2)! Ez volt az első válogatottbeli találata, annak viszont hatványozottan látványos... Mondhatni, a portugálok hálójába ágyúzó spanyol Nachón kívül Lilian Thuramot is idézte az 1998-as tornáról – ő lett ugyanis Thuram horvátok elleni duplája óta az első francia védő, aki gólt szerzett világbajnokságon.

A 64. percben pedig már vezetett Franciaország: egy levágódó lövés után a labdára szemfülesen lecsapó Kylian Mbappé balra húzott egy cselt, megugrott, majd ballal, laposan Armani hálójába küldte a labdát (3–2).

Jorge Sampaoli beküldte Sergio Agüerót, így már csatár is volt az argentin csapatban, viszont visszaállt a mérkőzés eleji forgatókönyv: támadni kellett volna és gólt szerezni a lassú védelmüket lekontrázó franciák mellett. Ezúttal nem is Di María jött, hanem egy gyilkos francia ellencsapás a 68. percben. A magasan meghúzott argentin védelmi vonal öngyilkosságnak bizonyult, egy villámgyors ellentámadás végén Olivier Giroud bökte ki a labdát jobbra, Kylian Mbappénak, aki kilőtte laposan a hosszú sarkot (4–2). Mbappé Pelé után a második legfiatalabb játékosként tudott duplázni világbajnoki meccsen!

Argentínában sem erő, sem ötlet nem volt, a dél-amerikaiak annak örülhettek, hogy Javier Mascherano megúszott egy kiállítást, illetve Sergio Agüero a 93. percben még a kapuba bólintott egy hajszálpontos Messi-beadást, kozmetikázva a végeredményen (4–3). Sőt, a 95. percben egy balról beküldött labdával még sikerült frászt hozni a franciákra – akik 4–3-as sikerrel jutottak végül tovább, bár ennél nagyobb különbség volt a két együttes játéka között.

Messi lehet, hogy ezzel a vereséggel lépett le a világbajnokságok színpadáról (Fotó: AFP)
Messi lehet, hogy ezzel a vereséggel lépett le a világbajnokságok színpadáról (Fotó: AFP)

Franciaország egy kis ijedelem után egy bő tízperces rohammal megfordította a mérkőzést, és eddigi legjobb teljesítményét nyújtva bejutott a világbajnokság negyeddöntőjébe, amelyben az Uruguay–Portugália találkozó győztese vár rá. Lionel Messi pedig lehet, hogy ezzel a kudarcélménnyel, a világbajnokságok kieséses szakaszában szerzett gól nélkül zárja vb-szerepléseinek sorát.

Az igazat megvallva: az Oroszországban látott argentin csapatban ennél több nem volt. A franciák pedig bebizonyították, hogy valóban maradt bennük egy még nem látott sebességfokozat.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik