Jó keret rossz edzővel? A franciák vb-győzelemmel feledtetnék az Eb-kudarcot

Vágólapra másolva!
2018.06.08. 11:43
null
Megfelelő keret, alkalmatlan edző? A franciák megpályázzák a vb-döntőt (Fotó: AFP)
Franciaország 7., Peru 11., Dánia 12., Ausztrália 40. – a csapatok FIFA-világranglistán elfoglalt helyezése alapján azt gondolhatnánk, hogy az élmezőnybe tartozó válogatottak (leszámítva az ausztrálokat) kiélezett küzdelmét hozza a 2018-as labdarúgó-világbajnokság C-csoportja. Ez azonban várhatóan nem így lesz: a 2016-os Eb-döntős franciák tűnnek a kvartett Ferrarijának, Dánia és Ausztrália egy-egy jó Volkswagen, míg Peru leginkább egy fiatal Dacia lehet, nem megbántva egyik nagy autómárkát sem. Lássuk a vb C-csoportját!

FRANCIAORSZÁG – MÁR AZ IS CSALÓDÁS LENNE, HA NEM NYERNÉK MEG A CSOPORTOT

Nem kérdés, hogy a C-csoport toronymagas favoritja Franciaország, amely fiatal, erős kerettel érkezik Oroszországba. A válogatott a 2014-es vb-negyeddöntő (melyet a későbbi világbajnok Németország ellen elveszített) és a 2016-os Eb-finálé (amit házigazdaként bukott el hosszabbításban Portugália ellen) között sokat fejlődött, azóta viszont mintha stagnálna.

Sok kritika érte Didier Deschamps szövetségi kapitányt (róla bővebben keretes írásunkban), főként a rossz döntései miatt, melyek a pályán tükröződtek vissza gyengébb eredmények formájában. De nem csupán az ő sara ez: többnyire koncentrációs és mentális problémák okozták, hogy a selejtezők során kikaptak Svédországban, Fehéroroszország és Luxemburg ellen pedig csak döntetlenre futotta. A BBC szalagcímében fel is teszi a kérdést a francia válogatottal kapcsolatban:„Jó keret rossz edzővel?”

Hamarosan választ kapunk rá.

A francia válogatottnak mindig volt egy vezéregyénisége (előfordult, hogy több is...), aki a pályán és azon kívül is meghatározó szerepet játszott. Raymond Kopa az 1958-as vb-n bronzéremig vitte a csapatot, az 1980-as években Michel Platini és generációja jutott kétszer vb-elődöntőig és nyert Európa-bajnokságot 1984-ben, majd jött az 1998-as vb-győztes gárda Zinédine Zidane vezetésével. A jelenlegi együttesben többen is vannak, akik alkalmasak a vezérszerepre, de kimondva-kimondatlanul PaulPogbától várja ezt mindenki.

„Most jött el az ő ideje, hogy a csapat élére álljon. Készen áll erre a feladatra, elég erős hozzá. Ahhoz, hogy Franciaország megnyerje ezt a világbajnokságot, Pogbának vezérnek kell lennie, a legjobb teljesítményt kell nyújtania" – mondta a '98-as vb-győztesRobertPires.

A KAPITÁNY

A játékosként világbajnok Didier Deschamps 2012 nyarán vette át a francia válogatott irányítását, s két évvel ezelőtt nagyon közel járt első trófeája megszerzéséhez, de csapata nem bírta el a hazai pálya és az esélyesség terhét a Portugália elleni Eb-döntőn. A 49 éves szakember túllépett a kudarcon, a kontinenstornán szereplők közül csak kilenc játékost jelölt a 23-as vb-keretébe. Az viszont kérdéses, hogy a taktikán változtat-e. A 4–4–2-es hadrend bevált akkor (ha a döntőn nem lépnek fel túl óvatosan...), így akár maradhat is Deschamps emellett, ám a keret alapján 4–3–3-as formációban is pályára küldheti tanítványait. Variációs lehetőség van bőven, a Pogba, Kanté, Matuidi középpályássor előtt a Mbappé, Griezmann, O. Dembélé támadótrió nem hangzik rosszul.

„Nem vagyunk azon a szinten, mint Németország, Spanyolország vagy Brazília. Nem tudjuk úgy kontrollálni a meccseinket, de nagyszerű csapatunk van, amelyben óriási potenciál rejtőzik" –mondta Deschamps. Ezzel el is árulta válogatottja legnagyobb fegyverét, a gyors ritmusváltást és kontrajátékot. Valószínűleg a világbajnokságon is ezt várhatjuk a franciáktól.

Pogba mellett a másik kulcsember Antoine Griezmann lesz. Az Atlético Madrid támadója hat gólt szerzett a 2016-os kontinensviadalon (ezek közül ötöt az egyenes kieséses szakaszban), remek formában várja a vb-t is. Csakúgy, mint a másik támadó, Kylian Mbappé – ők ketten nagyon sok gondot okozhatnak minden együttes védelmének. Ha már védekezés: a franciák leggyengébb pontja a védelem: középen ugyan Raphaël Varane és Samuel Umtiti kettőse stabilnak tűnik, ám a széleken adódhatnak problémák.

Bár kimondott gyenge csapata nincs ennek a kvartettnek, arra mégis nagyobb összeggel mernénk fogadni, hogy továbbjut a 2016-os Eb-döntős. A francia szövetség elnöke az elődöntőbe jutást tűzte ki célul, ami reálisnak tűnik, feltéve, hogy a válogatott nem követ el olyan hibákat, mint a selejtezősorozatban. Ha mentálisan is rendben lesznek Pogbáék, akár a fináléig is menetelhetnek. Francia futballkedvelő barátaimmal beszélgetve világossá vált számomra, hogy a fiatal keret ellenére sokat várnak a szurkolók az együttestől: egészen konkrétan a Deschamps-éra első trófeáját.

Ahogy mondja a művelt angol: no pressure...

A VB-KERET
KAPUSOK: 23 Alphonse Areola (PSG), 1 Hugo Lloris (Tottenham – Anglia), 16 Steve Mandanda (Marseille)
VÉDŐK: 21 Lucas Hernández (Atlético Madrid – Spanyolország), 3 Presnel Kimpembe (PSG), 22 Benjamin Mendy (Manchester City – Anglia), 2 Benjamin Pavard (Stuttgart – Németország), 17 Adil Rami (Marseille), 19 Djibril Sidibé (Monaco), 4 Raphaël Varane (Real Madrid – Spanyolország), 5 Samuel Umtiti (Barcelona – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 N'Golo Kanté (Chelsea – Anglia), 14 Blaise Matuidi (Juventus – Olaszország), 15 Steven Nzonzi (Sevilla – Spanyolország), 6 Paul Pogba (Manchester United – Anglia), 12 Corentin Tolisso (Bayern München – Németország),
TÁMADÓK: 11 Ousmane Dembélé (Barcelona – Spanyolország), 18 Nabil Fekir (Lyon), 9 Olivier Giroud (Chelsea – Anglia), 7 Antoine Griezmann (Atlético Madrid – Spanyolország), 8 Thomas Lemar (Monaco), 10 Kylian Mbappé (PSG), 20 Florian Thauvin (Marseille)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

AUSZTRÁLIA – A SÖTÉT LÓ BEUGRÓS ZSOKÉVAL

Az ötödik vb-szereplésükre készülő ausztráloknak eddig nem sok babér termett a nemzetközi seregszemléken. A legutóbbi három világbajnokságon egyaránt ott voltak (előtte még 1974-ben), de a csoportkörből továbbjutniuk csak egyszer, 2006-ban sikerült, hogy aztán a nyolcaddöntőben a későbbi győztes Olaszországtól kikapjanak egy kései Francesco Totti-büntetővel. A legutóbbi tornán erős csoportba kerültek, Hollandia, Chile és Spanyolország mögött nulla ponttal zártak a negyedik helyen – a későbbi bronzérmes oranjét azért megszorongatták.

A KAPITÁNY

Gyakorlatilag fél évre beugrott az ausztrál kispadra Bert van Marwijk, akinek van világbajnoki tapasztalata. A 66 éves tréner 2008 és 2012 között a holland válogatott kispadján ült, s a 2010-es vb-n csapatát döntőbe vezette, amelyet hosszabbításban buktak el Spanyolország ellen. Két évvel később jött a teljes összeomlás, a 2012-es Európa-bajnokságon pontot sem szereztek a hollandok, Van Marwijknek pedig nem volt maradása. Innen Hamburgba vezetett az útja, ahol mindössze 143 napig volt vezetőedző, mivel sorozatban hét vesztes mérkőzés után kirúgták. 2015 augusztusában újra válogatott mellett vállalt munkát, méghozzá Szaúd-Arábiában. Az ország nemzeti csapatát kijuttatta az oroszországi vb-re, majd néhány nappal később már nem volt szövetségi kapitány, mivel nem tudott megállapodni a szaúdi szövetséggel új szerződésének feltételeiről. Az ausztrállal azonban igen, a vb-ig elvállalta a socceroos irányítását. Az biztos, hogy nem a Postecoglou-féle 3–2–4–1-ben lépnek majd pályára az ausztrálok, a Van Marwijk által preferált 4–2–3–1 tűnik valószínűbbnek. A holland szakember stílusjegyei közé tartozik, hogy csapatai gyorsan lendülnek védekezésből támadásba, szereti „túltölteni" a középpályát, a szélső védők rendre belépnek a támadásokba, míg a szélsők inkább középre tolódnak, hogy területet nyissanak az oldalvonal mellett. Az agresszív letámadás híve, amit a hollandokkal magasabban kezdett, a szaúdiakkal viszont csak a felezőnél.

A vb-részvételt utolsó előttiként, rögös úton (mintegy 250 ezer kilométert utaztak a kvalifikáció során), rájátszáson és interkontinentális pótselejtezőn (összesen 22 mérkőzésen) keresztül biztosították be. A már említett 2014-es brazíliai vb-n látott fiatal keret alkotja a mostani gárda gerincét is, nem kihagyva többek között az örökzöld Tim Cahillt sem. Támadó felfogásúvá alakult az ausztrál válogatott, melynek motorja a középpályája: az angol Premier League-ben futballozó AaronMooy és a Championshipben játszó MileJedinak, valamint a Celticet erősítő TomRogic és a herthás MathewLeckie lehetnek a kulcsemberek. Kitűnhet ezen a vb-n Andrew Nabbout: a villámléptű szélső – aki egyébként a japán bajnokságban keresi a kenyerét – a csehek ellen 4–0-ra megnyert felkészülési meccsen is beköszönt, és ott is egyértelművé vált, hogy az ausztrálok nagy fegyvere lehet a sebesség. A 25 éves, libanoni származású Nabbout gyorsaságát ki kell használnia Ausztráliának, a mélyebbről indított sebes támadások bizonyulhatnak a titkos fegyvernek.

A háttérben azonban nincs minden rendben. Ange Postecoglou a vb-részvétel kiharcolása után novemberben lemondott a szövetségi kapitányi posztról. A trénert sokat kritizálták az általa alkalmazott 3–2–4–1-es hadrend, illetve egyéb döntései miatt. Az 52 éves szakvezető egy érzelmekkel teli sajtótájékoztatón jelentette be a távozását, s elmondta, szakmailag és magánemberként is nagyon megviselte, amit átélt. A szövetség (FFA) bő két hónappal később bejelentette, hogy Bert van Mariwjk (róla bővebben keretes írásunkban) irányítja a együttest a vb-n, majd a holland edzőt Graham Arnold váltja a világbajnokság után.

Az átmeneti megoldások és az alakulóban lévő válogatott miatt amolyan sötét ló ebben a csoportban Ausztrália: okozhat meglepetést is egy esetleges továbbjutással, de az sem zárható ki, hogy a legutóbbi vb-hez hasonlóan csont nélkül kizúg a csoportkörben.

A VB-KERET
KAPUSOK:12 Brad Jones (Feyenoord – Hollandia), 1 Mathew Ryan (Brighton – Anglia), 18 Danny Vukovic (Genk – Belgium)
VÉDŐK: 16 Aziz Behich (Bursaspor – Törökország), 2 Milos Degenek (Jokohama F. Marinos – Japán), 6 Matthew Jurman (Szuvon Bluewings – Dél-Korea), 3 James Meredith (Millwall – Anglia), 19 Josh Risdon (Western Sydney), 20 Trent Sainsbury (Grasshoppers – Svájc)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:22 Jackson Irvine (Hull City – Anglia), 15 Mile Jedinak (Aston Villa – Anglia), 10 Robbie Kruse (Bochum – Németország), 8 Massimo Luongo (Queens Park Rangers – Anglia), 5 Mark Milligan (al-Ahli – Szaúd-Arábia), 13 Aaron Mooy (Huddersfield Town – Anglia), 23 Tom Rogic (Celtic – Skócia)
TÁMADÓK: 17 Daniel Arzani (Melbourne City), 4 Tim Cahill (Millwall – Anglia), 9 Tomi Juric (FC Luzern – Svájc), 7 Mathew Leckie (Hertha BSC – Németország), 14 Jamie Maclaren (Darmstadt – Németország), 11 Andrew Nabbout (Urava Red Diamonds – Japán), 21 Dimitri Petratos (Newcastle Jets)
Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk (holland)

PERU – HARAPÓS TIGRISEK, DE EBBE BELETÖRIK A FOGUK

Peru labdarúgó-válogatottja visszanyerte régi identitását, ami nagyban köszönhető Ricardo Gareca szövetségi kapitánynak (róla bővebben keretes írásunkban). A csapat újra elegáns, ugyanakkor rettentően harcos és fegyelmezett futballt játszik – többek közt ennek köszönheti, hogy 36 év után ismét kijutott a világbajnokságra. Bár a legtöbben inkább Chilét, Ecuadort vagy Paraguayt várták a vb-mezőnybe, mégis Peru ért oda.

A KAPITÁNY

A játékosként 20-szoros argentin válogatott és az ország négy nagy klubjában (Boca Juniors, River Plate, Vélez Sarsfield, Independiente) egyaránt megforduló Ricardo Gareca – aki az el Tigre, azaz a Tigris becenévre hallgat – több mint húsz éve kezdte edzői pályafutását, a perui válogatottat 2015-ben vette át. Keményen küzdő, ugyanakkor fegyelmezett, a labdát megbecsülő gárdává alakította a nemzeti együttest, a 4–2–3–1-es hadrend bevált. Ha gólt (vagy akár gólokat) szereznek, nehéz ellenük játszani. Ráadásul Jefferson Farfán bármikor fel tud lépni gyerekkori jó barátja, Guerrero mellé, így gyorsan 4–4-2-es taktikára válthatnak. Ez utóbbit gyakoroltatta rengeteget csapatával az edzőtáborokban Gareca, aminek meg is lett az eredménye a horvátok és az izlandiak elleni felkészülési meccseken. A 60 éves argentin szakember megtalálta azokat, akikben bízhat, ezt jelzi, hogy a FIFA által bekért előzetes, 35 fős vb-keret leadásakor is csak 24 játékost nevezett meg, azaz a végső keretszűkítésnél csupán egy nevet kellett kihúznia a listából. Az edzőtáborokban nem akart túl bő kerettel dolgozni, így több idő jutott azokra a futballistákra, akik ott lesznek a világbajnokságon és biztosan pályára is fognak lépni.

Döntései egyelőre őt igazolják: a két évvel ezelőtti centenáriumi Copa Américán többek között Brazíliát is legyőzve nyerték meg a csoportot, majd a negyeddöntőben a későbbi bronzérmes Kolumbia ellen tizenegyesekkel estek ki. Hasonló szereplésben bíznak Oroszországban is, ehhez azonban tényleg tigrisekké kell válniuk a pályán.

Tegyük hozzá, nem érdemtelenül: 2017-ben nyolc meccsen hét gólt kapott az együttes, a selejtezősorozatban legyőzte Uruguayt, az argentinoktól pedig kétszer is elcsent egy-egy pontot. Idei négy felkészülési mérkőzésén tíz gólt szerzett, és csak egyet kapott, miközben három vb-résztvevőt (Horvátország, Izland, Szaúd-Arábia) legyűrt, ami igen impresszív mérleg.

A felkészülés azonban nem volt zavartalan: a csapatkapitány PaoloGuerrero miatt kellett izgulnia Perunak. A rutinos támadót eltiltották doppingvétség miatt, így félő volt, hogy lemarad a vb-ről, ami jelentősen befolyásolta volna a nemzeti együttes esélyeit. Május végén azonban felfüggesztették a büntetését. A Flamengo 34 éves csatára – aki korábban tíz évig futballozott Németországban – kulcsembere a perui válogatottnak, mindig a legfontosabb pillanatokban talál a hálóba. Ilyen volt tavaly októberben a Kolumbia elleni vb-selejtező is: Limában a vendégek vezettek 1–0-ra, aztán 15 perccel a vége előtt 23 méterre a kaputól szabadrúgáshoz jutott Peru, Guerrero pedig bevarrta (igaz, kellett hozzá David Ospina is), Peru így interkontinentális pótselejtezőbe jutott. A többi már történelem. Egyébként két Copa Américán (2011, 2015) lett gólkirály, a perui válogatott örökranglistáját is vezeti.

Ám nem csak Guerreróról szól a fáma. Sok tehetséges fiatalt beépített a keretbe a szövetségi kapitány, így többek között Edison Florest, aki Gareca regnálása alatt már kilenc gólnál tart a válogatottban. A 24 éves futballista jelenleg a dán Aalborg légiósa, ám egy jó világbajnoki szerepléssel megalapozhatja a jövőjét. Fontos lesz továbbá Alberto Rodríguez játéka is: a 34 éves védő jelenti a stabilitást hátul, azonban az utóbbi időszakban többször is sérüléssel bajlódott, kérdéses, milyen állapotban lesz Oroszországban.

Összességében csapatként jól funkcionál a perui válogatott, egyénileg azonban van lemaradása: a legtöbb játékos Mexikóban futballozik, melynek pontvadászata, valljuk be, nem tartozik a legnívósabb ligák közé. A kulcsemberek is többnyire kisebb klubokban és alacsonyabb színvonalú bajnokságokban edződnek, azaz ha szigorúan az egyéni kvalitásokat nézzük, ők a leggyengébbek a csoportban.

A VB-KERET
KAPUSOK: 12 Carlos Cáceda (Deportivo Municipal), 21 José Carvallo (UTC), 1 Pedro Gallese (Veracruz – Mexikó)
VÉDŐK:17 Luis Advíncula (Lobos BUAP – Mexikó), 5 Miguel Araujo (Alianza Lima), 3 Aldo Corzo (Universitario de Deportes), 22 Nilson Loyola (Melgar), 15 Christian Ramos (Veracruz – Mexikó), 2 Alberto Rodríguez (Atlético Junior – Kolumbia), 4 Anderson Santamaría (Puebla – Mexikó), 6 Miguel Trauco (Flamengo – Brazília)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:23 Pedro Aquino (Lobos BUAP – Mexikó), 16 Wilder Cartagena (Veracruz – Mexikó), 8 Christian Cueva (Sao Paulo – Brazília), 20 Edison Flores (Aalborg – Dánia), 7 Paolo Hurtado (Vitória Guimaraes – Portugália), 14 Andy Polo (Portland Timbers – Egyesült Államok), 13 Renato Tapia (Feyenoord – Hollandia), 19 Yoshimar Yotún (Orlando City – Egyesült Államok)
TÁMADÓK: 18 André Carrillo (Watford – Anglia), 10 Jefferson Farfán (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), 9 Paolo Guerrero (Flamengo – Brazília), 11 Raúl Ruidíaz (Morelia – Mexikó)
Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca (argentin)

DÁNIA – ERŐSEK, AGRESSZÍVEK, ÉS VAN EGY ERIKSENJÜK

Európa egyik legdinamikusabban fejlődő válogatottja, amely a vb-szereplés mellett kivívta a közönség szeretetét is. Különösen két mérkőzéssel: a selejtezőt csoportelsőként záró Lengyelország 4–0-s legyőzésével, valamint a pótselejtezőn Írország 5–1-es kiütésével – így a 2012-es Eb után újra nemzetközi tornán vehet részt Dánia. És a már ott lesz, biztosan ki akar lépni a „harmadik kalapos" szerepből.

A KAPITÁNY

Az immár több mint harminc évre visszatekintő edzői pályafutását kizárólag Skandináviában töltő Age Hareide játékosként eltöltött egy szezont a Manchester Citynél is, persze még jóval a Közel-Keletről beáramló tőke időszaka előtt. A 64 éves szakember jól ismeri tehát az északi viszonyokat, és jól is mérte fel a dán válogatott helyzetét, Eriksen középpontba helyezése és a direktebb, agresszívebb futballra való váltás is bejött neki. Ugyanakkor néha hajlamosak belefeledkezni az Olsen-érában agyonmantrázott passzjátékba, és céltalanul járatni a labdát, amíg az el nem téved... Abban is biztosak lehetünk, hogy a letámadást már az ellenfél térfelén meg fogják kezdeni, sok kellemetlenséget okozva ezzel mindenkinek.

„Ha ilyen nagyszerű futballistát látok, teljesen szabad kezet adok neki a pályán, hogy kamatoztassa a tudását. A világbajnokság megérdemel egy ilyen sztárt, vele mindenkire veszélyesek lehetünk"–így ChristianEriksenről Age Hareide szövetségi kapitány (róla bővebben keretes írásunkban), aki egy dologra nagyon koncentrált: kihozni a maximumot a Tottenham középpályásából.

Ez eddig remekül sikerült: a norvég szakember irányítása alatt 19 meccsen 15 gólt szerzett Eriksen, míg az előző főnök, Morten Olsen regnálása idején 57 találkozón mindössze hatszor volt eredményes. Mondanunk sem kell, hogy Eriksen a dán válogatott legfontosabb láncszeme, az ő passzai és lövései mérkőzéseket dönthetnek el.

Apropó, Morten Olsen: az utóbbi évtizedekben elképzelhetetlen volt a dán válogatott nélküle. Az 1970-es és 1980-as években csapatkapitányként a pályán, az ezredforduló után szövetségi kapitányként a kispadról irányította az együttest, míg 2015-ben meg nem köszönték a 15 évesmunkáját. A keze alatt támadó szellemű, sokpasszos játékot erőltető válogatott formálódott, ezekkel a hagyományokkal aztán szakított az új szakvezető. A dánok ugyan még mindig támadó felfogásban futballoznak, de sokkal direktebb, agresszívebb és gyorsabb játékra törekszenek. Ez pedig helyet teremt Eriksennek középen.

A Spurs középpályása mellett a válogatott erősségei (szó szerint) Simon Kjaer, Thomas Delaney és Yussuf Poulsen – az ő fizikai erejüket próbálják kamatoztatni védekezésben és főként a pontrúgásoknál támadásban is. Nicklas Bendtner sérülés miatti kiválásával Nicolai Jörgensen és Andreas Cornelius rohamozza majd az ellenfelek kapuját.

A VB-KERET
KAPUSOK: 16 JonasLössl(Huddersfield Town – Anglia), 22 FrederikRönnow(Bröndby), 1 KasperSchmeichel(Leicester City – Anglia)
VÉDŐK: 6 AndreasChristensen(Chelsea – Anglia), 14 HenrikDalsgaard(Brentford – Anglia), 13 MathiasJörgensen(Huddersfield Town – Anglia), 4 SimonKjaer(Sevilla – Spanyolország), 5 JonasKnudsen(Ipswich Town – Anglia), 17 JensStryger Larsen(Udinese – Olaszország), 3 JannikVestergaard(Borussia Mönchengladbach – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 8 ThomasDelaney(Werder Bremen – Németország), 10 ChristianEriksen(Tottenham – Anglia), 2 MichaelKrohn-Dehli(Deportivo La Coruna – Spanyolország), 7 WilliamKvist(FC Köbenhavn), 18 LukasLerager(Girondins Bordeaux – Franciaország), 19 LasseSchöne(Ajax – Hollandia)
TÁMADÓK: 11 MartinBraithwaite(Girondins Bordeaux – Franciaország), 21 AndreasCornelius(Atalanta – Olaszország), 12 KasperDolberg(Ajax – Hollandia), 15 ViktorFischer(FC Köbenhavn), 9 NicolaiJörgensen(Feyenoord – Hollandia), 20 YussufPoulsen(RB Leipzig – Németország), 23 PioneSisto(Celta Vigo – Spanyolország)
Szövetségi kapitány: Age Hareide (norvég)

A CSOPORT LEGÉRDEKESEBB FAZONJA

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik két válogatott jut tovább a C-csoportból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Harmath Ákos kollégám hívta fel a figyelmet DanielArzanira, az egyszeres ausztrál válogatott szélsőre. A nemzeti csapatban ugyan csak június elsején debütált a csehek elleni felkészülési mérkőzésen (a 84. percben szállt be csereként), de a világbajnokságra magával viszi Bert van Marwijk. Arzani 1999. január 4-én látta meg a napvilágot Iránban – ő a vb-keretek legfiatalabbja – , majd szülei néhány évvel később Ausztráliába költöztek. A kis Daniel itt kezdett el futballozni – pontosabban először futsalozni –, 19 éves korára pedig remek játékossá nőtte ki magát. Édesanyja az ABC-nek elmondta: a testvérével, Bennel állandóan fociztak a házban, így semmilyen törékeny dolgot nem tehettek a polcokra vagy a falakra. Édesapja, John mosolyogva hozzátette: szinte mindig összetörtek egy vázát vagy egy tányért, és mindig leszidta őket. Egy darabig kérdéses volt, hogy profi labdarúgóvá válik-e Daniel, mivel élénken érdeklődött az idegsebészet iránt, ám amikor válaszút elé állították, a sport mellett tette le a voksát. Jól tette...

Pályája gyorsan ívelt felfelé, Sydneyn át vezetett az útja Melbourne-be, 16 évesen pedig már az ausztrál U20-as válogatottban találta magát. A legutóbbi szezonban a Melbourne City szélsőjét választották meg az A-League legjobb fiatal játékosának, sőt, az ausztrál élvonalbeli bajnokság All Star-csapatába is bekerült. Nem érdemtelenül: a legtöbb sikeres cselt (89) ő mutatta be, valamint az U23-as futballisták közül neki volt a legtöbb gólpassza. Arzani legfőbb tulajdonságai közé a jó cselezőképessége és a gyorsasága tartozik, verzatilis labdarúgó, hiszen mindkét szélen bevethető, de a csatár mögött amolyan hamis kilencesként is jól érzi magát a pályán.

Eddig ugyan mindössze hat percet kapott a válogatottban, ám ott van a világbajnoki keretben, és ha a szövetségi kapitány bizalmat szavaz neki (ami korántsem biztos), akkor élni fog vele. Továbbra se feledjük: még mindig csak 19 éves.

NSO-VERDIKT A CSOPORTRÓL

Nehéz lenne azt mondani, hogy nem Franciaország nyeri meg a csoportot, így nem is mondunk ilyet. Egész egyszerűen minden mellette szól, óriási blama lenne, ha nem lenne ott a legjobb 16 között. A második helyért valószínűleg Ausztrália és Dánia fog megküzdeni, és ha Christian Eriksen jó napo(ka)t fog ki, minden bizonnyal utóbbi ér révbe. Harciasság ide, küzdeni tudás oda, Peru számára már az is bravúr, hogy kijutott a világbajnokságra, túl sok babér aligha terem számára.

VB 2018 – PROGRAM
C-CSOPORT
Franciaország (C1)
Ausztrália (C2)
Peru (C3)
Dánia (C4)
Június 16., 12.00
Kazany
Kazany Arena
Franciaország (C1)Ausztrália (C2)
Június 16., 18.00
Szaranszk
Mordovija Arena
Peru (C3)Dánia (C4)
Június 21., 14.00
Szamara
Kozmosz Aréna
Dánia (C4)Ausztrália (C2)
Június 21., 17.00
Jekatyerinburg
Központi Stadion
Franciaország (C1)Peru (C3)
Június 26., 16.00
Moszkva
Luzsnyiki Stadion
Dánia (C4)Franciaország (C1)
Június 26., 16.00
Szocsi
Fist Olimpiai Stadion
Ausztrália (C2)Peru (C3)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik