Szenegál megmentette a kontinens becsületét – Szeli Mátyás helyszíni riportja

SZELI MÁTYÁS jelenti MoszkvábólSZELI MÁTYÁS jelenti Moszkvából
Vágólapra másolva!
2018.06.19. 20:39
null
Aliou Cissé együttese az egyetlen afrikai csapat, amely győzött a csoportkör első fordulójában –<a href="http://www.nemzetisport.hu/foci-vb-2018/vb-2018-giga-james-sem-segitett-szomoru-lengyel-szepseg-2642377" target="_blank"><strong> GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA!</strong></a> (Fotó: AFP)
Mint ismert, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság csoportköre első fordulójának záró mérkőzésén Szenegál 2–1-re legyőzte Lengyelországot. Az európai együttes öngóllal és gyakorlatilag gólpasszal segítette a jobban játszó afrikaiakat.

 

Gyakran említettük, hogy Moszkvát gyakorlatilag elfoglalták a latin-amerikai drukkerek, de egy nappal a Szenegál elleni mérkőzés előtt nagy számban megérkeztek a lengyelek is. Az Arbaton (Moszkva kvázi Váci utcája) egyre több helyről lehetett hallani a Polska, Polska! rigmust, aztán kedden a lengyelek gyakorlatilag elözönlötték a Szpartak stadionját.

A gigantikus Spartarcus-szobor egykedvűen „nézte” az ezrével vonuló drukkereket, viszont az aréna külső piros-fehér borítása, illetve a piros-fehér székek még inkább ráerősítettek az érzésre: a lengyel szurkolók birtokba vették az Otkrityije Stadiont – ahol egy Újpest feliratú magyar zászlót is kifüggesztettek. Majd besegítettek a több száz szenegáli drukkernek (akik végigdobolták és -táncolták a meccset), és ugyanolyan szenvedéllyel tapsolták meg az ő himnuszukat, mint a sajátjukat.

A lengyelek már a találkozó előtt örömittasak voltak, miközben a legbalszerencsésebb csapatnak is nevezhetjük őket, hiszen a torna előtt a védelem legszilárdabb oszlopa, Kamil Glik edzésen dőlt ki, miközben cselezni próbált, a támadó Arkadiusz Milik pedig elesett egy delfináriumban, és megsérült a keze. Szenegál ellen kettejük közül csupán Milik kezdett, és csatártársával, Robert Lewandowskival nagyon sokat mozogtak. Csak épp önmagában ez nem sokat ért, mert alig kaptak használható passzt, Miliken pedig húsz másodpercen belül két ígéretesnek tetsző támadás halt el már az elején a türelmetlensége és pocsék passza miatt.

A szenegáliakat irányító Aliou Cissét gyakran érte a vád hazája médiájában, hogy túlzottan defenzív stílusban játszatja együttesét, ám ez a felfogás bejött az első félidőben, még ha egyébként a labdás ember irányába nagyon fegyelmezetten tolódó csapata ugyanolyan hatástalan volt is támadásban, mint az ellenfél. Igaz, nagy különbség, hogy Szenegál így is vezetést szerzett a brazil születésű Thiago Cionek öngólja révén. Sokatmondó, hogy ezen kívül nem volt kaput eltaláló próbálkozás az első félidőben.

Adam Nawalka szövetségi kapitány lecserélte Jakub Blaszczykowskit, nem tudjuk, hogy azért, mert gyengén játszott, vagy azért, mert a gárda 3–4–3-as felállásra váltott, netán azért, mert a szélső már a félidő közepétől kezdve mutogatta az orvosi stábnak, hogy fáj a bokája.

Egy félidő alatt egy öngól és egy (talán) sérülés: említettük már, hogy a lengyelek balszerencsések?

Rendben, a szenegáliak második góljánál nem okolhatják a sorsot, csak saját magukat, Grzegorz Krychowiak, Jan Bednarek és Wojciech Szczesny ugyanis együtt hozta össze az újabb afrikai gólt, bár ehhez kellett Mbaye Niang jó helyzetfelismerése is.

Noha a hajrában Krychowiak szépített, a görcsös lengyelektől csupán ennyire futotta.A szenegáliakat irányító Aliou Cissé a mérkőzés előtt azt mondta, nem szabad, hogy kisebbségi komplexusuk legyen az európai együttesekkel szemben – nos, nem volt.

Sőt!

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
LENGYELORSZÁG–SZENEGÁL 1–2 (0–1)
Moszkva, Szpartak Stadion. Vezette: Sukralla (bahreini)
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Piszczek (Bereszynski, 83.), Cionek, Pazdan, Rybus – Blaszczykowski (Bednarek, a szünetben), Krychowiak, Zielinski, Grosicki – Milik (Kownacki, 73.), Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
SZENEGÁL: K. N’Diaye – Wagué, S. Sané, K. Koulibaly, Sabaly – A. N’Diaye (Kouyaté, 88.), Gueye – I. Sarr, M. Niang (Konaté, 76.), M. B. Diouf (Ndoye, 62.), Mané. Szövetségi kapitány: Aliou Cissé
Gólszerző: Krychowiak (86.), ill. Cionek (37. – öngól), Niang (60.)
Sárga lap: Krychowiak (12.), ill. S. Sané (49.), Gueye (72.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szenegál 1 1 2–1 +1 3
1. Japán 1 1 2–1 +1 3
3. Lengyelország 1 1 1–2 –1 0
3. Kolumbia 1 1 1–2 –1 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik