Vb 2014: Van Gaal szerint ez élete eddigi legjobb csapata

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.13. 00:29
null
Louis van Gaal üdvözli a harmadik holland gólt szerző Wijnaldumot (Fotó: Reuters)
Hollandia Robin van Persie, Daley Blind és Georginio Wijnaldum góljával 3–0-ra legyőzte Brazíliát a világbajnokság bronzmérkőzésén. Nézzük, hogyan látták a mérkőzést a főszereplők!

 

„Így terveztük: ha már csak a harmadik helyért játszhatunk, akkor szépen akarunk futballozni, győzelemmel búcsúzni a tornától. Nem sok kedvünk volt játszani, de ha akartuk, ha nem, mégiscsak ez volt itt az utolsó mérkőzésünk. Remekül teljesítettünk, ezért megérdemlünk egy dicséretet, egyébként az egész torna alatt keményen futballoztunk” – nyilatkozta a harmadik gólt szerző Georginio Wijnaldum.

„Ez a legjobb csapat életemben, amelyet edzettem. Nem a futballtudását tekintve, hanem emberileg – dicsérte kiválasztottjait Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya, majd hamiskás mosollyal Arjen Robbenhez fordult, és azt mondta neki, hogy bármikor követheti őt a Manchester Unitedhez.

„Boldog vagyok a Bayernnél – kerülte ki a választ a mérkőzés legjobbjának megválasztott támadó. – Számomra nagyon különleges edző Van Gaal, ő tett engem naggyá a Bayernnél, és most a válogatottnál is kihozta belőlem a legjobbat. Szép a harmadik hely is, de olyan közel voltunk a fináléhoz! Nagy ürességet érzek most, egy hónapig harcoltunk, kiadtunk mindent magunkból. Lehet, hogy csak magamat ismételgetem, de hihetetlenül büszke vagyok a csapatra, öröm volt a játékosokkal dolgozni. Megérdemeltük volna a végső sikert is.”

Robbennek maradt azért ereje egy igazán emlékezetes mondatra is: „A játékvezető nagyon rossz volt, mindent megtett, hogy segítse a brazilokat”.

Hogy ez mennyire igaz, annak eldöntésére elég csak elolvasnia a mérkőzést összefoglaló cikkünket…

„Nagy hatással voltak rám a brazil emberek, nagyon barátságosak és csinosak – folytatta vb-értékelését Van Gaal. – Amikor a játékosaimmal strandon vagy városnézésen voltunk, mindig nagy szeretettel fogadtak bennünket. Azt hiszem, nagyon sikeres vébét rendezett Brazília, a közlekedéssel és a szervezéssel kapcsolatban sem lehetett semmiféle kifogásunk. Csapatom és a stáb mindegyik tagja dicséretet érdemel, hiszen nem könnyű egy Van Gaal mellett dolgozni. Összességében elégedett vagyok az itteni szereplésünkkel, csak négy gólt kaptunk és átlagban kettőnél többet szereztünk mérkőzésenként. Nehéz volt a brazilok ellen futballozni, egy nappal többet pihentek, mi pedig egy hosszabbítást is megvívtunk. A játékvezető szinte mindig rosszul döntött ezen a mérkőzésen, általában a mi kárunkra. A brazilok sok helyet adtak nekünk a középpályán, ki tudtuk ezt használni, és a lesérült Wesley Sneijder helyett beugró Jonathan de Guzmán is jól teljesített. Játékosaim egyébként azt kérték tőlem a mérkőzés előtt, hogy állítsam be Michel Vormot, de én azt akartam, hogy a legerősebb tizeneggyel játsszunk. Ha kettő nullára vezetünk, akkor majd beállítom, ígértem meg nekik. Végül három nullánál került erre sor. Véget ért tehát a vb, de nem pihenek sokat, szerdán már Manchesterben leszek.”

„Szeretnék bocsánatot kérni mostani játékunk miatt, és köszönjük a szurkolók támogatását, amelyet annak ellenére is élvezhettünk, hogy játékunkkal nem szolgáltunk rá – így a lefújás után a brazilok csapatkapitánya, Thiago Silva. – Nem erről álmodtunk, egyébként sem jött tegnap álom a szememre... Nem érdemeltük ki, hogy ez történjen velünk, de pechünkre ilyen a futball. A közönség kifütyült minket a mérkőzés végén, akár csak a németek ellen, de ez normális, mert ugyanazt érezték most is. Nagy csalódás most hazamenni és elmondani otthon, hogy nem nyertünk. Nem könnyű, nincsenek szavak, hogy ki tudjam fejezni ezt. Nagy pofonba szaladtunk bele a németek ellen, senki sem várta, hogy így történik, és ez sem a mi napunk volt. Nagyjából azért jól játszottunk, voltak helyzeteink is, de kikaptunk. Mindenki le van törve, a játékosok és az egész brazil nép egyaránt. Mit is mondhatnék most? Tervezhetjük a jövőt."

„Nem okolhatjuk egymást a kudarcért, mindannyian, együtt veszítettünk. Ez a vb végigkísér minket egész életünkben, de fel kell dolgoznunk ezt valahogyan. Sajnáljuk a brazil embereket, a szurkolók ma is mellettünk álltak, ki kell érdemelnünk, hogy újra bízzanak bennünk. Mi is nagyon csalódottak vagyunk. Nehéz elemezni ezt a mérkőzést, megvolt az esélyünk, hogy győzelemmel zárjunk, de nem éltünk vele, bár nekünk is voltak azért helyzeteink" – így a mérkőzés után Ramires.

SCOLARI NEM KÉPES ROSSZAT MONDANI A CSAPATÁRA

„Az elnöknek kell majd döntenie – felelte Scolari az elbukott bronzmeccs után arra a kérdésre, hogy marad-e a selecao szövetségi kapitánya. – Megkapja tőlünk a beszámolónkat, és aztán nekik kell kielemeznie, hogy mi a helyes. Nem magukkal tárgyalom meg a jövőmet."

A brazilok mestere a csalódást keltő negyedik hely ellenére sem beszélt kritikus hangon csapatáról.
„Dicséret illeti a játékosokat, még akkor is, ha a torna vége nem jól sikerült. Ma nem játszottunk rosszul. Három világbajnokságon jártam, és mindig az első négyben végeztem” – folytatta Scolari, aki 2002-ben világbajnoki címig vezette a brazilokat, 2006-ban pedig negyedik lett a portugálokkal.

„Tudom, hogy a hét egy minden idők legrosszabb eredménye, de láttam biztató jeleket a legutóbbi két vébéhez viszonyítva – próbálta meg pozitívan látni a helyzetet a 65 éves szakember. – Ha egy csapat hét gólt kap, aztán a következő mérkőzésen már két perc után hátrányba kerül, az megváltoztatja a kilátásait. Mindazonáltal ennek a generációnak nem kell megbélyegezve éreznie magát. Úgy vághat neki a következő vb-selejtezőknek, hogy a világ legjobb négy válogatottja közé jutott, tavaly pedig megnyerte a Konföderációs-kupát. Nem tudom, mi rosszat mondhatnék ma a csapatomra. Jól játszottunk, összeszedtük magunkat, miután hátrányba kerültünk, és voltak helyzeteink.”

Gyaníthatóan a brazil nép azért ennél többre számított.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik