A hollandoké a bronz, Brazília érem nélkül maradt

Vágólapra másolva!
2014.07.12. 21:53
null
Daley Blindet nem nagyon zavarták a brazil védők a második holland gólnál (Fotó: Reuters)
Hollandia Robin van Persie, Daley Blind és Georginio Wijnaldum góljával 3–0-ra legyőzte Brazíliát a világbajnokság bronzmérkőzésén.

 

VB 2014
BRONZMÉRKŐZÉS
BRAZÍLIA–HOLLANDIA 0–3 (0–2)
Brazíliaváros, Nemzeti Stadion, 68 034 néző. Vezette: Hajmudi (algériai)
Brazília: Júlio César – Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Maxwell – Paulinho (Hernanes, 57.), Luiz Gustavo (Fernandinho, a szünetben) – Ramires (Hulk, 73.), Oscar, Willian – Jo. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Hollandia: Cillessen (Vorm, 93.) – Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, D. Blind (Janmaat, 70.) – Wijnaldum, De Guzmán, Clasie (Veltman, 90.) – Robben, Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Gólszerző: Van Persie (3. – 11-esből), Blind (17.), Wijnaldum (91.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

David Luiznak a holland kapu előtt sem volt szerencséje
David Luiznak a holland kapu előtt sem volt szerencséje

Louis van Gaal már a vesztes elődöntőjük után kiemelte, hogy számára semmilyen jelentőséggel nem bír a bronzmérkőzés – szerinte le sem kellene játszani –, ennek ellenére nagyjából az alapcsapatát küldte pályára. Bekerült a kezdőbe Jordy Clasie, valamint a bemelegítésnél megsérült Wesley Sneijder helyére Jonathan de Guzmán.

Luiz Felipe Scolari jobban felforgatta csapatát, a brazilok azonban még rosszabbul kezdték ezt a meccset, mint a németek elleni 1–7-es elődöntőt. A 2. percben az egyedül kiugró Arjen Robbent a tizenhatos előtt az eltiltásából visszatérő Thiago Silva rántotta le (a nagy lendülettel futó holland már jócskán a tizenhatoson belül esett el), ám az algériai Dzsamel Hajmudi szabadrúgás helyett tizenegyest ítélt, piros lap helyett pedig sárgát adott a brazil védőnek. Júlio César érezte az irányt, Robin van Persie azonban jól rúgta a büntetőt. Ez volt a 100. találat, amelyet a selecao kapott a vb-ken. 0–1

Nem kellett sokat várni a 101.-re sem, ugyanis a 17. percben David Luiz röviden és középre fejelte ki a labdát, pont Daley Blind elé, akinek még arra is volt ideje, hogy lekezelje, majd igazítson a labdán, mielőtt 11 méterről a léc alá lőtt. Az asszisztens ezúttal sem állt a helyzet magaslatán, hiszen De Guzmán lesről indult a beadása előtt. 0–2

A rengeteget bírált Fred helyén ezúttal Jo kapott lehetőséget, ám a brazilok vele – valamint Ramiressel és Williannal – sem támadtak veszélyesebben. Leginkább még Oscart lehetett dicsérni a selecaóból, igyekezett mozgatni a csapatát, de a legnagyobb helyzeténél ő is hibázott, rosszul vette át a labdát.

Scolari a szünetben Fernandinhót cserélte be Luiz Gustavo helyére, majd Hernanes váltotta az 57. percben Paulinhót, de a brazil mezőnyfölény továbbra is meddőnek bizonyult.

Louis van Gaal az ősidőkre visszanyúló ásványvizes holland harci táncot is bemutatta
Louis van Gaal az ősidőkre visszanyúló ásványvizes holland harci táncot is bemutatta

A második félidő közepén Blind buktatta a tizenhatoson belül Oscart, ám a játékvezető a brazilnak adott sárga lapot műesésért, tévesen. Blind egyébként az esetnél megsérült, le kellett cserélni.

Robben ezen a mérkőzésen is nagyon élt, de a második félidőben a hollandok ezt nem tudták kihasználni (egészen a hosszabbításig). Ez is belefért, mert a hazaiak képtelenek voltak a kapuba találni, de még csak veszélyesebb helyzetig sem jutottak.

Az ezúttal kékben játszó hollandok ezzel szemben a 91. percben bevitték a kegyelemdöfést, miután sakk-matt akció végén Georginio Wijnaldum is betalált. 0–3

Van Gaal ezután még becserélte Michel Vormot, így az oranje összes játékosa pályára lépett a vb-n.
A hollandok tehát a második világbajnoki bronzmérkőzésüket már megnyerték (1998-ban a horvátoktól kikaptak), Brazília pedig hazai környezetben végül érem nélkül maradt.

Fernandinho lenyomta Robbent, ám Brazília ugyanezt nem tudta megtenni Hollandiával
Fernandinho lenyomta Robbent, ám Brazília ugyanezt nem tudta megtenni Hollandiával

 

 

BEHARANGOZÓ CIKK ITT!

A KERETEK

Brazília
Kapusok: 1 Jefferson (Botafogo), 12 Júlio César (Toronto FC – kanadai), 22 Victor (Atlético Mineiro)
Védők: 2 Dani Alves (Barcelona – spanyol), 13 Dante (Bayern München – német), 4 David Luiz (Chelsea – angol), 15 Henrique (Napoli – olasz), 23 Maicon (Roma – olasz), 6 Marcelo (Real Madrid – spanyol), 14 Maxwell (PSG – francia), 3 Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: 5 Fernandinho (Manchester City – angol), 18 Hernanes (Internazionale – olasz), 17 Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), 11 Oscar (Chelsea – angol), 8 Paulinho (Tottenham – angol), 16 Ramires (Chelsea – angol), 19 Willian (Chelsea – angol)
Támadók: 20 Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Fred (Fluminense), 7 Hulk (Zenit – orosz), 21 Jo (Atlético Mineiro), 10 Neymar (Barcelona – spanyol)
Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Hollandia
Kapusok: 1 Jasper Cillessen (Ajax), 23 Tim Krul (Newcastle United – angol), 22 Michel Vorm (Swansea City – walesi, PL)
Védők: 5 Daley Blind (Ajax), 7 Daryl Janmaat (Feyenoord), 14 Terence Kongolo (Feyenoord), 4 Bruno Martins Indi (Feyenoord), 2 Ron Vlaar (Aston Villa – angol), 13 Joël Veltman (Ajax), 12 Paul Verhaegh (Augsburg – német), 3 Stefan de Vrij (Feyenoord)
Középpályások: 16 Jordy Clasie (Feyenoord), 18 Leroy Fer (Norwich City – angol), 8 Jonathan de Guzmán (Swansea City – walesi, PL), 6 Nigel de Jong (AC Milan – olasz), 10 Wesley Sneijder (Galatasaray – török), 20 Georginio Wijnaldum (PSV)
Támadók: 21 Memphis Depay (PSV), 19 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04 – német), 15 Dirk Kuyt (Fenerbahce – török), 17 Jeremain Lens (Dinamo Kijev – ukrán), 9 Robin van Persie (Manchester United – angol), 11 Arjen Robben (Bayern München – német)
Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik