„Lehetetlenség kiismerni Van Gaal trükkjeit”

Vágólapra másolva!
2014.07.09. 14:24
Nagy meccs lesz sok taktikai cselvetéssel – nyilatkozatok a szerda esti Argentína–Hollandia vb-elődöntő előtt.
Martín Demichelis tudja, hogy van kiút, Van Gaal hálójából (Fotó: Reuters)
Martín Demichelis tudja, hogy van kiút, Van Gaal hálójából (Fotó: Reuters)
Martín Demichelis tudja, hogy van kiút, Van Gaal hálójából (Fotó: Reuters)
Martín Demichelis tudja, hogy van kiút, Van Gaal hálójából (Fotó: Reuters)
Martín Demichelis tudja, hogy van kiút, Van Gaal hálójából (Fotó: Reuters)
A Hollandia elleni elődöntőt megelőzően interjút adott a Clarínnak Martín Demichelis. A 39-szeres argentin válogatott hátvéd – fogalmazzunk így – nem biztos pont a csapatban, vele kapcsolatban most az az érdekes, hogy szerda este többek között két régi ismerős lesz az ellenfele: a hollandok legjobbja, Arjen Robben, valamint Louis van Gaal szövetségi kapitány. A támadó a csapattársa, a szakember pedig az edzője volt a Bayern Münchennél.
NAGYON NEHÉZ MINKET LEGYŐZNI – VAN GAAL
„Kiegyensúlyozott meccset várok, és lehet, hogy a szerencsén múlik majd, hogy ki nyeri meg" – mondta Louis van Gaal, a holland válogatott szövetségi kapitánya az argentinok elleni szerdai vb-elődöntő előtt, alighanem az oranje előző két körben, Mexikó és Costa Rica felett aratott sikerére gondolva.

A holland szakvezetőt főként arról faggatták, hogyan készül megállítani az argentinok vezéregyéniségét, az idei vb-n egyelőre igencsak gólerős Lionel Messit.

„Én sohasem játékosok ellen készülök, hanem csapat ellen – válaszolt Van Gaal. – Lionel Messi természetesen nagyon fontos játékosa a következő ellenfélnek, de nekünk is vannak kulcsembereink, Van Persie, Robben, Sneijder... Sohasem kapták meg az Aranylabdát, de ugyanúgy képesek eldönteni mérkőzéseket, mint Messi. Szóval nekünk Argentínával kell felvennünk a harcot, s közben megakadályozni Messit abban, hogy labdához jusson, illetve ha mégis hozzájut, akkor abban, hogy megjátssza vagy gólt szerezzen. Ez csapatmunka lesz, remélem, hogy az enyémek képesek lesznek megbirkózni a feladattal."

A holland tréner elsősorban a szervezettséget tartja nagyra az argentinokban, és nem feledkezik meg arról sem, hogy Messin kívül más nagy egyéniségek is akadnak a keretben – igaz, egyikük, Ángel di María sérülése miatt nem játszhat, és Sergio Agüero sem teljesen egészséges.

„Amikor az ellenfél birtokolja a labdát, nagyon szervezetten védekeznek, amikor pedig megszerzik, jön a Messi képességeihez szabott támadójáték. És ha vezetéshez jutnak, lehúzzák a rolót, bárki legyen is az ellenfél, szóval tanácsos lenne, ha mi lőnénk a meccs első gólját" – mondta Van Gaal, aki az ellenfél kispadjának legeldugottabb zugait is feltérképezte, de megállapításait természetesen nem fedte fel. S hogy a háromszoros ezüstérmes Hollandia végre világbajnok lehet-e?

„Szerintem igen – jövendölte a szakvezető. – A csoportban legyőztük a két éve verhetetlen világbajnokot, Spanyolországot, aztán megtörtük az ausztrálok elleni nyeretlenségünket, majd megvertük a velünk együtt továbbjutó Chilét. Mind jó csapat volt, legyőzésük lökést adott a csapatnak, önbizalmat a játékosoknak. Egy biztos, nagyon nehéz minket legyőzni. A szervezettségünk, a hitünk és az önbizalmunk tette lehetővé, hogy bár minden mérkőzésen meg kellett harcolnunk a győzelemért, sikerrel jártunk."

– Haragszik még Van Gaalra?
– Ó, dehogy. Csak akkor haragudtam rá, amikor gyakorlatilag száműzött a Bayern kezdőcsapatából – válaszolta a 33 esztendős Martín Demichelis, a Manchester City védője, aki 2003 és 2010 között volt a bajorok játékosa. – Fejleszteni próbálta a csapatot, s nem fértem bele az elképzeléseibe. De nem volt gonosz vagy aljas, odajött hozzám, és a szemembe mondta. Sok jó tulajdonsága van, például az egyenessége.

– Milyen edzőnek ismerte meg?
– A legjobb szakember, akivel valaha együtt dolgoztam, rengeteget tanultam tőle. Mondok is egy példát. A Bayernnél eleinte bal oldali belső védőt játszottam, aztán amikor Van Gaal megérkezett, rögtön eggyel beljebb húzódtam, mert szerinte a jobb oldali belső védőnek jobblábasnak kell lennie, a bal oldalinak meg ballábasnak. Furcsán néztem rá, de ahogy elkezdtem az új helyemen futballozni, sokkal felszabadultabbnak éreztem magam, s egyre gyakrabban akasztottam meg az ellenfél akcióit. Meg egyszer fültanúja voltam egy érdekes párbeszédnek. A félidőben lecserélt futballista rákérdezett Van Gaalnál, miért kapta le a pályáról, hiszen csak három labdát adott el, mire az edző így válaszolt: mert katasztrofálisan futballoztál, képzeld el, mi történik, ha mind a tizenegyen ennyi labdát szórtok el!

– Van Gaal trükkjeinek ismerőjeként mire hívná fel Alejandro Sabella szövetségi kapitány figyelmét?
– Arra mindenképpen, hogy lehetetlenség kiismerni Van Gaal trükkjeit. Éppen a repülőn utaztunk, amikor érkezett a hír, hogy a Costa Rica elleni negyeddöntő tizenegyespárbaja előtt kapust cserélt. Mondtam is a többieknek, engem egyáltalán nem lepett meg. Ő ilyen. Sohasem lehet tudni, mi lesz a következő lépése, és az is biztos, hogy mindent a csapatérdeknek rendel alá, nem érdeklik a következmények.

– Hollandia legyőzése érdekében tervez változtatást a játékban Sabella kapitány?
– Ez lesz a legkeményebb ütközetünk, ennek megfelelően készülünk. Különösen Robbenre. Szenzációs futballista, az ő féken tartása kulcsfontosságú a továbbjutásunk szempontjából. Egyébként pedig szenvedéllyel, de fegyelmezetten kell futballoznunk.

– Számít valami különlegesre Van Gaaltól?
– Ajándékot biztos nem hoz, de hogy kitervelt valamit ellenünk, abban biztosak lehetünk. Ő meg abban, hogy Argentína nem adja olcsón a bőrét – hiszen világbajnokok akarunk lenni.

SABELLA: ÉN MÁR MOST GYŐZTESKÉNT TEKINTEK A CSAPATOMRA

„Az volt a szándékunk, hogy minél messzebbre jussunk, és megpróbáljunk ott lenni a legjobb négy között – fogalmazott Alejandro Sabella, az argentinok szövetségi kapitánya. – Természetesen nem tekintjük befejezettnek a küldetést azáltal, hogy ezt a célt elértük, de én már most győztesként tekintek a csapatomra. A küszöböt átléptük, most az következik, hogy tegyünk befelé egy kis lépést."

Argentína – igaz, hogy rendre egy góllal – mind az öt eddigi mérkőzését megnyerte az idei világbajnokságon, 24 év óta először játszhat elődöntőt – és ezt éppen az ország függetlensége kikiáltásának ünnepén teheti –, ám a lendületet megtörheti, hogy a combsérüléssel kínlódó Ángel di María nem játszhat a hollandok ellen. Helyettese valószínűleg a Benfica játékosa, Enzo Pérez lesz.

„Mindig is hangsúlyoztam, hogy Di María rendkívül fontos játékosunk – folytatta Sabella. – Az ő munkabírása, valamint az, hogy a pályán jól megértik egymást Lionel Messivel, fontos tényezője a csapat egyensúlyának. Bajnokok Ligáját nyert, minden európai klub szeretné őt a soraiban tudni, de hát alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. Pérezt az év játékosának választották Portugáliában, és bár mások az erősségei, mint Di Maríának, dinamizmusa és jó helyezkedése nagy segítségünkre lesz."

A balhátvéd, Marcos Rojo letöltötte eltiltását, ott lehet az argentin csapatban, míg a sérülésből gyógyuló Sergio Agüero valószínűleg a cserék között kap helyet. „Jobban van, készen áll a játékra, majd meglátjuk, szükségünk lesz-e rá vagy sem" – érzékeltette a Manchester City támadójának helyzetét Sabella.

Az argentinok szövetségi kapitánya nem titkolja, igen veszélyes ellenfelet lát a hollandokban, akiknek Arjen Robben és Louis van Gaal személyében a pályán és a kispadon is nagyszerű vezérük van.

„Nagyon intelligens, briliáns trénerük van. Karrierje a bizonyíték arra, hogy könnyedén és hatékonyan vált taktikát akár mérkőzés közben is" – dicsérte kollégáját Sabella.

VAN PERSIE: EZEN MÁR TÚL VAGYUNK, EZEN MÁR NEM MÚLHAT A VÉGSŐ SIKER

„Háromszor is vert helyzetből nyertünk, ez mindent elmond a csapatunkról. Nem volt egyszerű menet az egyenes kieséses szakaszban lejátszott két meccsünk, de a lényeg, hogy győztünk, és itt vagyunk. Az Argentína elleni csatára is készen állunk" – fogalmazott Robin van Persie, a hollandok csapatkapitánya még az előtt, hogy elrontotta volna a gyomrát.

A Manchester United csatára – akárcsak a szövetségi kapitány, Louis van Gaal – bízik abban, hogy az oranje sikerrel veszi a szerdai világbajnoki elődöntőt, és elmenetel a világbajnoki címig.

„Hollandiában sokan úgy vélik, hogy még mindig hátráltat bennünket valamiféle mentális blokk a világbajnokság megnyerésében – utalt Van Persie a három elbukott vb-döntőre (1974, 1978, 2010) –, de én úgy érzem, ezen már túl vagyunk, ezen nem múlhat a végső siker."

Van Persie – elsősorban a spanyolok ellen kiütéssel megnyert (5–1) nyitó csoportmeccset bizonyítékul felhozva – nagyon sikeresnek tartja az oranje vb-projektjét.

„Van Gaal hosszú heteken át sulykolta belénk a különféle taktikai elemeket, és azon a meccsen minden megvalósult, amit megjövendölt, amire felkészített minket. Bírtuk a tempót, jól játszottunk, azaz a felkészülés tökéletesen sikerült. De ha megfordítjuk, és azt nézzük, összességében milyen rövid idő alatt alkalmazkodtunk az új játékrendszerhez, akkor különösen büszke lehet minden játékos és stábtag az elért eredményekre."

Az Argentína–Hollandia vb-elődöntő 22 órakor kezdődik, a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósításban követi az eseményeket.

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok Timeshift Video módjával nagy sebességű (120 fps) klipeket készíthetnek 720p HD felbontás mellett. (x)

VB 2014
ELŐDÖNTŐ

HOLLANDIA–ARGENTÍNA
Sao Paulo, Arena Corinthians,
22.00 (tv: M1). Vezeti: Cüneyt Cakır (török)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
HOLLANDIA:
Cillessen – De Vrij, Martins Indi, Vlaar – Kuyt, De Guzmán, Wijnaldum, Blind – Sneijder – Van Persie, Robben. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
ARGENTÍNA: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Pérez, Mascherano, Gago – Messi – Higuaín, Agüero. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik