Egylábú kobold és a világ legmagasabb tinije - Brazília számokban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.01. 18:47
null
Vicces kedvű fiúk Saci-Perere figuráját imitálják (forrás: sambaiberica.com)
A futball-világbajnokág előtt egy kicsit körbejárjuk Brazíliát a focin kívüli oldaláról is. Brazil kör című sorozatunk első írásában az ország árnyoldalait, a bűnözést és a nyomort mutattuk be. Ezúttal az érdekességekre, szépségekre, nagy teljesítményekre koncentráltunk – számokban. A kontinensnyi ország annyi kuriózumot kínál, amennyit lehetetlen lenne ilyen rövid terjedelemben felsorolni, ezért számok segítségével villantunk fel néhány ismert vagy kevéssé ismert tényt Brazília történetéből, szokásaiból, jellegzetességeiből, hírességeiből.

1. Az egylábú Saci-Perere népszerű figurája a brazil folklórnak. Ez a lény amolyan kis sötét bőrű kobold, akinek mindössze egyetlen lába van. Jellegzetessége még a piros sapka és a szájában lógó pipa. A sapkája csodatévő. Eltűnik, majd újra megjelenik a segítségével. Saci országrészektől függően lehet jó vagy éppen rossz lény, ezért régen is és ma is sokszor ijesztgetik, ijesztgették vele a gyerekeket.

3. Brazília zászlaja három fő részből áll. A zöld a brazil őserdőt szimbolizálja, a sárga az ásványkincsek sokaságát, a kék kör a csillagokkal azt a csillagállást mutatja, amelyik Rio de Janeiro fölött volt látható 1889. november 15-én reggel, amikor Brazília kikiáltotta a köztársaságot.

7. A Rio de Janeiróban található Megváltó Krisztus-szobor bekerült a világ hét új csodája közé. Ez nagy dolog, mert egyedül ez az alkotás képviseli köztük a 20. századot. A Corcovado-hegyen álló szobrot évente 1.8 millió turista keresi fel. Adománygyűjtésből szereztek rá pénzt, akkori áron 250 ezer dollárt, maga a szobor pedig Párizsban készült, svédországi kőből. 1931-ben adták át. Az idei év szomorú eseménye volt, hogy januárban villám csapott a szoborba, és letört a jobb hüvelykujjából egy darabot.

A Megváltó Krisztus-szobor a Corcovado-hegyen (forrás: grayline.com)
A Megváltó Krisztus-szobor a Corcovado-hegyen (forrás: grayline.com)

10. Brazíliában van a világon a tizedik legtöbb autótulajdonos. Nyilván sokan élnek itt, majdnem kétszázmillióan, de akkor is szép szám. Ráadásul itt gyártották a legtovább a Volkswagen híres bogárhátúját, még jóval az után is, hogy Európában befejezték a gyártását.

16. Brazília a brazilfáról vagy más néven börzsönyfáról kapta a nevét. Amikor a 16. században a portugál Pedro Álvarez Cabral partra szállt és birtokba vette az országot a portugál korona nevében, feltűnt neki, hogy az indiánok vörösre festik magukat. A textilfestés nehéz ügy volt Európában, jól jött hát, hogy a brazilfa kéznél volt, és nagyon szép vörös vörös festéket adott. Ettől kezdve megindult az áradat, és nagyjából háromszáz év alatt, a szintetikus festékek elterjedéséig szinte teljesen letarolták az ország brazilfaállományát. Ma már védelem alatt áll, nem szabad bántani.

20. Brazíliában nagyon jelentős az ázsiai bevándorlók száma. Az egyik legnépesebb közülük a japánoké, mivel a 20. század első felében rengetegen költöztek ide a jobb megélhetés reményében. Ezért is lehetséges, hogy a szigetországon kívül Sao Paulo a legnagyobb japánlakta település.

Nem sok fontosabb dolog van Brazíliában a kávénál (forrás: alibaba.com)
Nem sok fontosabb dolog van Brazíliában a kávénál (forrás: alibaba.com)

25. Egy jó kávét? A brazilok meg vannak győződve róla, hogy a legjobb kávé Brazíliában terem. Erről még vitatkoznak a baristák, de hadd tegyék. Az egyértelmű, hogy a világ kávétermelésének 25 százaléka innen származik.

71. Brazília jelenleg legismertebb írója Paulo Coelho. Sokan gyűlölik, de jóval többen szeretik a műveit. Bármelyik oldalon is álljunk ebben a nagy kérdésben, az biztos, hogy ő az az élő író, akinek a legtöbb, 71 nyelvre fordították le Az alkimista című könyvét, és már több mint 65 millió példány fogyott belőle. A Brida, a Veronika meg akar halni, A Zahir, a 11 perc és más regények szerzője arról is nevezetes, hogy szinte már nincs is a világnak olyan pontja, ahol ne adták volna ki a műveit.

73. Brazília tévénéző lakossága imádja a szappanoperákat. Bár nálunk is bemutattak jó néhányat a Rabszolgasorson (főhőse Isaura, a rabszolgalány volt) kívül is, ez semmi ahhoz képest, hogy mennyi saját gyártású produkció készül az országban. Ez nem véletlen, mivel egy 1999-es felmérés szerint a tévénéző lakosság 73 százaléka imádja a teleregényeket. Ez a szám rekord a maga nemében.

Brazília – a tengerparti partyk otthona (Fotó: scenicreflections.com)
Brazília – a tengerparti partyk otthona (Fotó: scenicreflections.com)

87. Hiába óriási az ország, a lakosság 87 százaléka a tengerpart kb. 250 kilométeres körzetén belül, főleg nagyvárosokban lakik.

104. Brazília legnagyobb hatású építésze, Oscar Niemeyer igen magas kort ért meg. A 104 éves korában, másfél esztendeje elhunyt tervező szinte utolsó leheletéig dolgozott. Keze nyoma egész Brazíliában látható. Ő tervezte 1960-ban az új főváros, Brazíliaváros legfontosabb épületeit, de az egész világon gyakran foglalkoztatták. Megkapta az építészet „Nobel-díjának" tartott Pritzker-díjat is.

180. Annyiféle nép él Brazíliában, hogy még összeszámolni is nehéz őket. A sok-sok brazíliai, valamilyen mértékben őslakónak tekinthető nép több mint 180 nyelven beszél. És itt csak az indiánokról van szó, a bevándorlókat most hagyjuk...

Oscar Niemeyer egyik fő alkotása, a brazíliavárosi katedrális (forrás: wikipedia)
Oscar Niemeyer egyik fő alkotása, a brazíliavárosi katedrális (forrás: wikipedia)

206. A világ legmagasabb tinije brazil. Elisany da Cruz Silva 17 évesen érte el a 206 cm-es magasságot. Betegség miatt nőtt ekkorára, de egy műtét segítségével már megállították a növekedését. Ráadásul párra is talált, aki ugyan 43 cm-rel alacsonyabb nála, mégis remekül megértik egymást.

247. A világ legnagyobb szeméttelepe, a Duque de Caxiasban található Jardim Gramacho olyan nagy, hogy akár 247 futballpályát is el lehetne helyezni a területén. A telepet 34 év után, 2012-ben bezárták ugyan, de ettől még rekord volt a maga nemében.

309. A legnagyobb közlekedési dugót Brazíliában 2013 novemberében figyelték meg. Sao Paulóban, amely az egész ország közlekedési dugótól leginkább sújtott városa, a teljes úthálózat 309 kilométerén volt dugó, ami az összes városi közút 36 százalékát jelentette. A helyiek már hozzá vannak szokva, de ez akkor is csúcs volt.

Sao Paulóban nem ritkák az ilyen és ehhez hasonló dugók (forrás: buzzready.tv)
Sao Paulóban nem ritkák az ilyen és ehhez hasonló dugók (forrás: buzzready.tv)

350. A világ legnagyobb folyami szigete a Bananal-sziget az Araguaia folyón. 350 km hosszú, és 55 km széles. Ezzel nagyjából kétszer akkora, mint a Kisalföld.

2994. Brazília legmagasabb csúcsa, a Pico da Neblina éppen 2994 méter magas.

-2 Brazília mindössze két dél-amerikai országgal nem határos. Chilével és Ecuadorral.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik