A brazíliai világbajnokság stadionjai

Vágólapra másolva!
2014.02.24. 13:12
A 2014. június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság összesen 12 stadionnal ad majd otthont a világ 32 legjobb csapatának. A régi stadionok felújítása, az újak megépítése során számos problémával szembesültek a szervezők, mára azonban elmondható, hogy a létesítmények többsége rajtra kész.

Maracana (Rio de Janeiro)Maracana (Rio de Janeiro)

Maracana (Fotók: Action Images)
Maracana (Fotók: Action Images)

Brazília ikonikus stadionját még az 1950-es labdarúgó-világbajnokságra építették, akkor az aranyéremről döntő mérkőzésen a statisztikák szerint csaknem 200 ezren nézték végig, ahogy Uruguay válogatottja 2:1-re legyőzi a házigazdákat. Az aréna átépítését 2010-ben kezdték el, az évtizedek alatt megváltozott biztonsági előírások miatt napjainkban már „csak" 79 000 néző befogadására képes a Maracana. A 2013-as Konföderációs Kupa mérkőzéseinek egy részét itt rendezték, az idén nyáron pedig összesen hét meccset bonyolítanak le a stadionban, köztük a torna döntőjét is.

Corinthians Aréna (Sao Paulo)

Corinthians Aréna
Corinthians Aréna

Az új stadiont kifejezetten a világbajnokságra kezdték el építeni 2011 májusában. Az előzetes tervek szerint az arénának 2013 végére kellett volna elkészülnie, ám egy sajnálatos baleset (a leszakadó tetőszerkezet két munkás halálát okozta) miatt meghosszabbodtak a munkálatok. A 48 ezer férőhelyes stadiont a világbajnokság idejére csaknem további 20 ezer ülőhellyel egészítik ki, itt játsszák majd a Brazília–Horvátország nyitó találkozót, ezenkívül három másik csoportmeccsnek, egy nyolcaddöntő-mérkőzésnek, illetve az egyik elődöntőnek lesz a helyszíne a kibővíthető aréna. A tornát követően az első osztályú Corinthians bajnoki meccseit bonyolítják le a stadionban.

Mineirao (Belo Horizonte)

Mineirao
Mineirao

Az 1965-ben épült stadion az Atlético Mineiro és a Cruzeiro hazai pályája, a 2014-es világbajnokságra jelentős átépítésen esett át. A külső váz, illetve a tető felújítása mellett a FIFA biztonsági előírásait szem előtt tartva újították fel az arénát. A nyáron összesen hat mérkőzést játszanak a Mineiraóban, köztük egy nyolcaddöntőt, illetve az egyik elődöntőt.

Nemzeti Stadion (Brazíliaváros)

Nemzeti Stadion
Nemzeti Stadion

A fővárosi stadiont 2010-ben kezdték el építeni, miután a régi arénát teljesen lebontották. Brazília második legnagyobb stadionjában rendezték a tavalyi Konföderációs Kupa nyitó mérkőzését (Brazília–Japán), a 2014-es világbajnokságon pedig hét mérkőzést zavarnak le benne. A csoportmeccsek mellett az egyik negyeddöntő, valamint a harmadik helyért zajló párharc is a 71 ezer férőhelyes arénában lesz megtartva; a Nemzeti Stadion a 2016-os olimpia labdarúgótornáján is szerepet kap majd.

Castelao Aréna (Fortaleza)

Castelao Aréna
Castelao Aréna

Az 1973-ban épült stadion számos átalakítást élt már meg, nem sokkal az átadás után újabb lelátókat építettek hozzá, aminek köszönhetően például 1980-ban 118 ezren tekinthették meg élőben a Brazília–Uruguay mérkőzést. 2002-ben a lelátókat befedték, ekkor 60 ezresre „szűkült" a befogadóképessége. A világbajnokságra 2011 elején kezdték el a felújítást, amelyet még 2012 végén befejeztek, így a Castelao lett az egyik első brazíliai stadion, amely készen állt a tornára. A Castelao Aréna hat mérkőzésen látja vendégül a világbajnokság csapatait, a csoportmeccseken kívül egy nyolcad-, illetve egy negyeddöntőt is rendeznek benne.

Fonte Nova Aréna (Salvador)

Fonte Nova Aréna
Fonte Nova Aréna

Újabb teljesen új stadion a világbajnokságra (miután az ugyanazon a helyen álló régi arénát lebontották), a régi mintájára építették. A stadion egyik végét a tervezők „nyitva hagyták", így kitűnő látványt nyújt a stadion szomszédságában fekvő édesvízi tó a szurkolók számára. Hat mérkőzést rendeznek az 53 700 férőhelyes Fonte Nova Arénában, köztük egy nyolcaddöntő-, valamint egy negyeddöntő-összecsapást is.

Beira-Rio Stadion (Porto Alegre)

Beira-Rio Stadion
Beira-Rio Stadion

Az ország szinte legdélebbi részén lévő stadion festői környezetben található, hosszú évtizedek óta szolgál az Internacional otthonául. Nagy derbiket és nem kevesebb mint négy Libertadores-kupa-döntőt rendeztek benne, a világbajnokságon pedig négy csoportmeccsen kívül egy nyolcaddöntő is ebben lesz megtartva. Az 1969-ben épített komplexumot 2014-re felújították, az új tetőszerkezet elkészülte és az átalakítások után maximálisan 50 287 néző befogadására lesz alkalmas a nyári tornán.

Pernambuco Aréna (Recife)

Pernambuco Aréna
Pernambuco Aréna

A stadiont szintén kifejezetten a 2014-es világbajnokságra építették. Az alapjait 2010 októberében tették le, 2013 májusában pedig már átadásra kész volt, így már a Konföderációs Kupán is helyszín volt a helyiek 46 000 férőhelyes új büszkesége. A vb-n öt összecsapást játszanak benne: négy csoportmeccset, illetve egy nyolcaddöntő-mérkőzést.

Amazonia Aréna (Manaus)

Amazonia Aréna
Amazonia Aréna

Meglehetősen későn (2011 eleje) kezdték el a manausi stadion építését a brazil szervezők, hiszen 2010 márciusában még a régi aréna lebontásának elindításával voltak elfoglalva. Az új stadiont eredetileg 2013-ra fejeztek volna be – ennek ellenére a mai napig nem készült el! A FIFA több ízben is elmarasztalta a szervezőket a hatalmas csúszás miatt, de az arénát végül 2014. március 9-én felavatták.

Pantanal Aréna (Cuiabá)

Pantanal Aréna
Pantanal Aréna

Az előzetes tervekhez képest késésben van az újonnan épülő cuiabái stadion is; a régi stadiont 2010-ben bontották le, és csak ezután kezdhettek hozzá az új építéséhez. Az aréna 43 ezer férőhelyes lesz, bár a tornát követően 15 ezret ebből valószínűleg elbontanak. A szervezők kimondottan figyeltek a környezettudatos megvalósításra, a stadion négy sarkában például zöld részt (fás területet) alakítottak ki. Négy csoportmeccset játszanak a létesítményben.

Dunas Aréna (Natal)

Dunas Aréna
Dunas Aréna

A 2011 végén lebontott Machadao Stadion helyén kezdték el építeni a Dunas Arénát, amely 43 000 néző befogadására lesz alkalmas a világbajnokságon. Fontos kihangsúlyozni, hogy a világbajnokságon, mert a tornát követően tízezer ülést eltávolítanak belőle. Bár a munkálatok itt is igencsak elhúzódtak, 2013 végén sikerült átadni a vadiúj létesítményt. A stadion neve a környék közismert természeti jelenségére, a homokdűnére utal, a szerkezet hullám alakja pedig szintén erre emlékezteti majd az odalátogatókat. Négy csoportmeccset rendeznek meg a Dunasban.

Baixada Aréna (Curitiba)

Baixada Aréna
Baixada Aréna

1999-ben adták át a Paranaense stadionját, amely Dél-Amerika egyik legkorszerűbb stadionjának számított akkor. A 2014-es világbajnokság előtt számos átalakítást hajtottak végre rajta annak érdekében, hogy megfeleljen a FIFA előírásainak. A 41 ezres stadion átépítését 2011 végén kezdték el, az átadást 2014 első negyedére tervezik. A nyári tornán négy csoportmeccsnek ad otthont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik