Vb 2014: átadták a manausi ékszerdobozt, Cuiabá csúszik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.10. 09:58
null
A manausi Arena da Amazonia (Fotó: Reuters)
Átadták a kilencedik brazíliai stadiont is a nyári labdarúgó-világbajnokság előtt: a helyi Nacional és a Remo közti, 2–2-re végződő mérkőzéssel felavatták a 44 ezer fő befogadására képes Arena da Amazoniát.

A mérkőzés egyben teljes biztonsági szimuláció is volt egy világbajnoki találkozóra. Csak a jeggyel rendelkező drukkerek léphettek a stadion körüli egy kilométer sugarú biztonsági zónába, 2500 rendőr biztosított, a pályán már a teljes vb-stáb dolgozott. Az Arena da Amazonia építési költsége átszámítva több mint 65 milliárd forint volt. A stadiont – a brazíliavárosival együtt – a „fehér elefántok” közé sorolják, azaz olyan presztízsberuházás, amely nagyon drága és könnyen lehet, hogy fenntarthatatlan is.

Az arénát tervező csapat projektkoordinátora, Miguel Capobiango Neto által „a sport 21. századi operaházának” nevezett stadion alaposan túllépte a tervezett építési költségeket, ráadásul Amazóniának nincs élvonalbeli labdarúgócsapata. A nyitó mérkőzést játszó Nacional – az állam legrégibb és legnagyobb hagyományokkal büszkélkedő, 1913-ban alapított csapata – a Série D-ben (negyedosztály) szerepel, legutóbbi bajnokiját 3094 néző előtt játszotta. A stadion fenntartási költségeit átszámítva havi 48 millió forintra becslik.

A cuiabái Arena Pantanallal viszont gondok vannak, az építkezés tovább csúszik, a stadiont májusban, egy hónappal a világbajnokság előtt adják át. Az eredeti átadási határidő 2013 decembere volt, a módosított március 22., ám ezt sem sikerül tartani. Ezúttal a székbeszállító a „bűnös”, mivel megcsúszott a székek átadásával. A cuiabái stadionban a Chile–Ausztrália, Oroszország–Dél-Korea, Nigéria–Bosznia-Hercegovina és Japán–Kolumbia mérkőzéseket rendezik, míg Manaus az Anglia–Olaszország rangadóval nyit, és az amazóniai nagyvárosban rendezik a Kamerun–Horvátország, Honduras–Svájc és Egyesült Államok–Portugália találkozókat. A cuiabái és a manausi stadion sem ad otthont mérkőzésnek a vb kieséses szakaszában.

NEM ELÉG A STADIONOKBÓL? NÉZZE MEG TELJES ARÉNAKÖRKÉPÜNKET A BRAZÍLIAI VILÁGBAJNOKSÁG HELYSZÍNEIRŐL!

A SZURKOLÓK PANASZKODNAK

A Nacional–Remo regionális bajnoki találkozót megtekintők közül többen keserű tapasztalatokkal távoztak. A problémák között a szurkolók megemlítették, hogy több mellékhelyiség félkész állapotban van, a büfénél nagyon hosszú sor alakul ki, s a tetőszerkezet egyes részein lyukak tátonganak. Mindezek mellett egyes szurkolóknak olyan helyre szólt a jegyük, amely nem is létezett.

A helyi szervezők elismerték, hogy akadnak még problémák, és ígéretet tettek arra, hogy a következő tesztmérkőzésre ezeket igyekeznek megoldani.
(MTI)

A manausi Arena da Amazonia (Fotó: Reuters)
A manausi Arena da Amazonia (Fotó: Reuters)
A manausi Arena da Amazonia (Fotó: Reuters)
A manausi Arena da Amazonia (Fotó: Reuters)
A manausi Arena da Amazonia (Fotó: Reuters)
A manausi Arena da Amazonia (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik