Hollandia idegenben győzött századik világbajnoki selejtezőjén

Vágólapra másolva!
2008.10.15. 21:02
Győzelemmel ünnepelte dicső jubileumát Hollandia labdarúgó-válogatottja: az oranje története századik világbajnoki selejtezőjén idegenben győzte le Norvégiát. A három pont sorsáról döntő találatot Mark van Bommel szerezte a találkozó 63. percében.
Küzdelmes meccsen győzött Hollandia a norvégok ellen
Fotó: Reuters
Küzdelmes meccsen győzött Hollandia a norvégok ellen
Küzdelmes meccsen győzött Hollandia a norvégok ellen
Fotó: Reuters
Küzdelmes meccsen győzött Hollandia a norvégok ellen

Századik világbajnoki selejtezőjén lépett pályára a holland válogatott szerda este Oslóban, Norvégia vendégeként. A hollandok szövetségi kapitánya, Bert van Merwijk legnehezebb döntése a kezdőcsapatot illetően az volt, hogy szerepeltesse-e együtt az egymást nem éppen szívlelő Robin van Persie, Rafael van der Vaart kettőst. Nos, a mester az utóbbi játékos mellett tette le a voksát, az Arsenal támadója csak a kispadon ült a kezdő sípszó pillanatában.

Lüktető iramban kezdődött a mérkőzés, mind a két oldalon vezettek veszélyes támadásokat, de az utolsó mozdulatokba mindig hiba csúszott. A hollandok annak ellenére irányították a játékot, hogy már a 26. percben cserélniük kellett: a megsérülő Babel helyére Afellay érkezett.

Az első félidőben nem született gól, de az iramra nem lehetett panasza a mérkőzést megtekintő nézőknek. Úgy tűnt, az oranje mestere azonban nem elégszik meg ennyivel, hiszen a második játékrész elején melegíteni küldte Van Persie-t. A csatár az 57. percben pályára is lépett, majd pár perccel később Hollandia megszerezte a vezetést.

A Bayern München csapatkapitánya, Mark van Bommel jó 22 méterről vállalkozott lövésre a 63. percben, és labdája a hosszú sarokba vágódott – Knudsen esélytelen volt. Tegyük hozzá, a norvég kapust egy perccel korábban is csak a felső léc mentette meg, akkor Dirk Kuyt veszélyeztetett.

VAN BOMMEL GYŐZTES GÓLJA



De mint tudjuk, egygólos előny nem életbiztosítás, így a találkozó utolsó pillanatáig kérdéses volt, hogy Hollandia mind a három pontot elviszi-e Oslóból. A házigazdák küzdöttek becsülettel, de amikor az utolsó percben John Arne Riise szabadrúgása elsüvített Edwin van der Sar kapuja fölött, már borítékolható volt, hogy az oranje megnyeri a találkozót.

Győzelmével Hollandia megerősítette vezető helyét a csoportban, és három meccset követően még száz százalékos.

A 9. csoportban egy mérkőzést rendeztek még szerdán, Izland Macedóniát fogadta. Azon a meccsen is egy gól döntött, Gunnarsson volt eredményes az első negyedóra végén. A csatár ugyanakkor megnehezítette a saját dolgát, mivel a megítélt tizenegyest kihagyta, majd a kipattanót jutatta Milosevszki hálójába.

Ez a győzelem volt az északiak első sikere a jelenlegi kvalifikációs sorozatban, és a megszerzett három ponttal feljöttek a tabella harmadik helyére.

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA

9. CSOPORT
NORVÉGIA–HOLLANDIA 0–1 (0–0)
Oslo, 24 000 néző. V: Plautz (osztrák)
NORVÉGIA: Knudsen – Höiland, Waehler, Hangeland, Riise, Grindheim, Hauger (Helstad, 85.), F. Winsnes, Gamst Pedersen (El Younoussi, 78.), Carew, Iversen
HOLLANDIA: Van der Sar – Marcellis, Mathijsen, Ooijer, Van Bronckhorst, Van Bommel, De Zeeuw, Kuyt, Van der Vaart (Sneijder, 76.), Babel (Afellay, 26.), Huntelaar (Van Persie, 57.)
G: Van Bommel (63.)

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA

9. CSOPORT
IZLAND–MACEDÓNIA 1–0 (1–0)
Reykjavík. V: Dereli (török)
IZLAND: Gunnleifsson – Saevarsson, I. Sigurdsson, K. Sigurdsson, Gislason, Steinsson, Hreidarsson, B. Gunnarsson (A. Gunnarsson, 26.), Gudjohnsen (Bjarnason, 81.), V. Gunnarsson (Palmason, 65.), Hallfredsson
MACEDÓNIA: Milosevszki – Noveszki, R. Petrov (Trajanov, 52.), Szedloszki, Mitreszki, Tasevszki (Risztics, 79.), Grozdanovszki, Szumulikoszki, Maznov (Sztojkov, 61.), Pandev, Lazarevszki
G: V. Gunnarsson (16.)

A 9. CSOPORT ÁLLÁSA

1. Hollandia 3 3 5–1 +4 9
2. Skócia 3 1 1 1 2–2 0 4
3. Izland 4 1 1 2 4–6 –2 4
4. Macedónia 3 1 2 2–3 –1 3
5. Norvégia 3 2 1 2–3 –1 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik