Az ezüst jobb a bronznál: a németek legyőzték Oroszországot

Vágólapra másolva!
2008.10.11. 22:52
A világbajnoki selejtezők európai negyedik csoportjában Németország fogadta az orosz válogatottat. A dortmundi találkozó sok izgalmat és hazai győzelmet hozott: Lukas Podolski és Michael Ballack góljára csak Andrej Arsavin tudott válaszolni.
Michael Ballack a gólját ünnepli
Fotó: Reuters
Michael Ballack a gólját ünnepli
Michael Ballack a gólját ünnepli
Fotó: Reuters
Michael Ballack a gólját ünnepli

Igazi rangadóra került sor a világbajnoki selejtezők negyedik csoportjában, hiszen a nyári Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző német válogatott fogadta a bronzérmes orosz együttest.

A német csapat háza táján szokatlan óvatossággal várták a mérkőzést, Joachim Löw féltette csapatát a szbornajától: „Ha nem vigyázunk, akkor szombat késő estére pokolra jutunk.” Talán ezért is rendezték a meccset Dortmundban, ahol egyrészt sok szurkoló biztathatta a válogatottat – másrészt a Nationalelf hagyományos jól szerepel a BVB otthonában. (Igaz, a csapat egyetlen dortmundi veresége különösen fájó, mivel a 2006-os vb elődöntőjében Olaszország verte a németeket.)

Az első percekben jogosnak tűnt Joachim Löw félelme, mivel a 4. percben Pogrebnyak hatalmas ziccert hibázott – a csatár Arsavin baloldali beadását bombázta a felső léc fölé. Öt perccel később már ünnepelhetett a Signal Iduna Park közönsége, mivel Podolski révén megszerezte a vezetést a német válogatott.

Az első félóra végén Ballack találata után már kétgólos előny birtokában játszhattak Löw fiai, és bizony úgy tűnt, Andrej Arsavin meccs előtti nyilatkozata kicsit elhamarkodott volt. „Az Eb-n úgy tűnt nekem, könnyűszerrel le lehet futballozni őket a pályáról, bár azt nem merem kijelenteni, hogy győzünk” – mondta a Zenit futballistája.

A szünet után azonban már góllal tett azért Arsavin, hogy ha nem is lefutballozzák a németeket, de ponttal távozzanak Dortmundból. Igaz, neki jutott a feladat könnyebb része, ugyanis Anjukov jobboldali beadása után körülbelül egy lépésről továbbította a labdát René Adler kapujába.

Arsavin később is veszélyeztetett, tíz perccel a vége előtt alig tekert a jobb kapufa mellé, centiken múlott a gól. Az orosz válogatott az utolsó pillanatokig veszélyesen játszott, a 87. percben például csak a kapufa mentette meg a németeket a góltól.

A találkozó 2–1-es német sikerrel ért véget, ezzel a győzelemmel Joachim Löw együttese továbbra is vezeti a csoportot, Oroszország csak a negyedik helyen áll.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ (2010)

EURÓPA, 4. CSOPORT
NÉMETORSZÁG–OROSZORSZÁG 2–1 (2–0)
Dortmund, 64 400 néző. V: Fröjdfeldt (svéd)
NÉMETORSZÁG: Adler – Friedrich, Mertesacker, Westermann, Lahm – Schweinsteiger, Hitzlsperger (Rolfes, 93.), Ballack, Trochowski (Frings, 83.) – Klose (Gomez, 71.), Podolski
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Anjukov, V. Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov – Zirjanov, Szemak (Szicsev, 84.), Janbajev (Dzagojev, 45.) – Gyenyiszov, Arsavin – Pogrebnjak
G: Podolski (9.), Ballack (28.), ill. Arsavin (51.)

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ (2010)

EURÓPA, 4. CSOPORT
FINNORSZÁG–AZERBAJDZSÁN 1–0 (0–0)
Helsinki, 22 124 néző. V: Collum (skót)
FINNORSZÁG: Jääskeläinen – Pasanen, Tihinen, Hyypiä, Kallio – Eremenko (Litmanen, 79.), Tainio (Heikkinen, 90.), Sjölund, Väyrynen – Roiha (Pohja, 62.) Forssell
AZERBAJDZSÁN: Agajev – Melikov, Szagyigov, Jugiszoglu, Sukjurov – Zejnalov, Csertoganov (Abdullajev, 79.), Abbaszov, E. Mamedov (Huszejnov, 59.) – Szubasics (Ponomorjov, 73.), Gomes
G: Forssell (61. – 11-esből)

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ (2010)

EURÓPA, 4. CSOPORT
WALES–LIECHTENSTEIN 2–0 (1–0)
Cardiff. V: Vejlgaard (dán)
WALES: Hennessey – Gunter, Morgan, Williams, Bale – Davies, Fletcher (Robinson, 56.), Koumas, Edwards – Bellamy (Collins, 82.), Vokes (Evans, 51.)
LIECHTENSTEIN: Jehle – Ritzberger (Christen, 67.), Gerster, Ma. Stocklasa, D’Elia – M. Büchel, M. Frick, Polverino (R. Büchel, 80.), Fischer – Burgmeier, Th. Beck
G: Edwards (42.), M. Frick (80. – öngól)

A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Németország 3 2 1 11–4 +7 7
2. Wales 3 2 1 4–2 +2 6
3. Finnország 2 1 1 4–3 +1 4
4. Oroszország 2 1 1 3–3 0 3
5. Azerbajdzsán 3 1 2 0–2 –2 1
6. Liechtenstein 3 1 2 0–8 –8 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik