Videó: amikor Dzsudzsákék megverték Rehhagel Eb-győztes csodacsapatát

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.05.03. 11:47
Szűk másfél hónap múlva, június 15-én 18 órától a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen játssza bemutatkozó csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on is folyamatosan hangolódunk a nagy eseményre. „Amikor” sorozatunkban ezúttal Gera Zoltánék 2008-as győzelmét elevenítjük fel, amikor hátrányból felállva 3–2-re legyőzték az aktuális Európa-bajnok Görögországot. 


Dzsudzsák Balázs a görögök elleni 2008-as meccsen szerezte az első gólját a válogatottban és ez volt Erwin Koeman szövetségi kapitány (kis képünkön) első mérkőzése a válogatott kispadján (Forrás: NS-archív)
Dzsudzsák Balázs a görögök elleni 2008-as meccsen szerezte az első gólját a válogatottban és ez volt Erwin Koeman szövetségi kapitány (kis képünkön) első mérkőzése a válogatott kispadján (Forrás: NS-archív)

A görögök nem tartoznak a magyar labdarúgó válogatott kedvenc ellenfelei közé, hiszen az eddigi 21 mérkőzésből mindössze ötöt sikerült megnyerni ellenük. A hellének többször is borsot törtek a mieink orra alá, gondoljunk csak az 1980-as, az 1984-es, az 1988-as és a 2008-as Európa-bajnoki-, valamint az 1994-es világbajnoki selejtezőkre. Ezek során tíz tétmeccset játszottunk ellenük, de csak egyszer, 1987-ben tudtuk legyőzni őket (3–0), amikor ideiglenesen Garami József volt a szövetségi kapitány.

Aztán 2004-ben jött a görög csoda, a német Otto Rehhagel dirigálásával Portugáliában jókora meglepetésre a hellén tizenegy nyerte az Európa-bajnokságot. Négy esztendővel később, közvetlenül a svájci-osztrák közös rendezésű kontinensbajnokság előtt felkészülési meccsen látogattak a Puskás Ferenc Stadionba Angelosz Hariszteaszék.

A magyar válogatott éppen egy kapitányváltáson volt túl, a Várhidi Pétert követő holland Erwin Koemannak ez volt a bemutatkozó meccse. A görögök csapata némileg átalakult, de a 2004-es, Portugália elleni fináléban szereplő gárdából heten -– a kapus Nikopolidisz, a védelemből Szeitaridisz és Dellasz, a középpályáról Baszinasz és Kacuranisz, valamint az Eb-aranyat érő gólt fejelő Hariszteasz a kezdőben, csereként pedig Jannakopulosz – Budapesten is ott voltak a pályán.

Ezen a meccsen azonban a második félidőben a mieink akarata érvényesült, szép gólokat szerezve 0–1-ről 3–2-re megfordították a mérkőzést. A magyar válogatott a Csehszlovákia fölött 1979-ben Nyíregyházán aratott 2–1-es diadal után 29 évvel újra legyőzte az aktuális Európa-bajnokot!

Még ha csak felkészülési meccsen is, de Dzsudzsák Balázs (ekkor szerezte az első gólját a válogatottban), Juhász Roland és Vadócz Krisztián révén háromszor betalált a 2004-es Eb kieséses szakaszában gólt sem kapott, és a budapesti meccs idején a világranglistán nyolcadik görögöknek! A görögökkel azóta négy meccset játszottak a mieink és két vereség, illetve egy döntetlen mellett csak egyszer győztek, 2018-ban már Marco Rossi irányításával 2–1-re az Üllői úton.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik