Videó: amikor az Eb-n szándékosan arcon fejelték a legkeményebb angol bekket

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 13:56
null
(Fotó: planetfootball.com)
Június 15-én, 18 órától Portugália ellen megkezdi Európa-bajnoki szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on régóta hangolunk a tornára, folytatjuk „Amikor” sorozatunkat is, ezúttal egy kevésbé ismert jelentettel.

Az 1992-es Eb nem sokszor kerül elő úgy a visszaemlékezésekben, hogy az írások, asztali beszédek 98 százaléka ne a dánokról szólna. Holott remek torna volt ez a „saját jogán” is, NSZK, Hollandia, Svédország mind remek csapattal állt ki, a Független Államok Közösségének válogatottja történelmet írt, az angolok Gary Lineker, Alan Shearer csatársort villantottak, a franciákat pedig maga a nagy Michel Platini vezette, az akkor bombaerős Marseille gerincére épült fel a Manuel Amoros, Emmanuel Petit, Laurent Blanc, Bernard Casoni, Didier Deschamps, Franck Sauzée, Jean-Pierre Papin, Luis Fernández, Pascal Vahirua, Éric Cantona, Jocelyn Angloma fémjelezte gárda.

Végül mind az angolok, mind a franciák kudarcot vallottak, a csoportjukból sem jutottak tovább, egymással nulla nullát játszottak, Puhl Sándor játékvezetése mellett – ellenben a franciák elefántcsontparti származású védője, Basile Boli beírta magát az Eb-történelembe, amikor az acélkemény és nem éppen galamblelkű (beceneve: Psycho...) Stuart Pearce-t úgy megfejelte, mint Robotzsaru a véletlenül bekapcsolt az elektromágnest.

Boli sem volt akárki, az OM-mel úgy nyer egy év múlva Bajnokok Ligáját, hogy a döntőben ő fejeli a győztes gólt a bombaerős Milannak, de az előző fejessel új szintre emelte a keménységet, egy fokra lépve Paul Gascoigne-t megmogyorózó Vinnie Jones-szal.

„Ez volt a reakciója arra, hogy felrúgtam a szélsőjüket. A lefejelés után a földre rogytam, de csak a sokk miatt, és azért, hogy felhívjam a figyelmet a tettére, és piros lapot kapjon. A sajtótájékoztatón már azt mondtam, hogy nem szándékosan tette, mert különben keresztre feszítenek, előássák az összes korábbi felvételt rólam... Később Boli megköszönte ezt, de én mindig azt mondom, ami a pályán történt, az ott is marad” – mondta később őszintén Pearce, aki majdnem nemes bosszút állt, mert nem sokkal a fejes után szabadrúgásból a lécre lőtt.

Okosan... az esetet sem a játékvezető, sem a partjelzők nem láthatták.

(Fotó: OldSchoolPanini, Twitter)
(Fotó: OldSchoolPanini, Twitter)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik