Gyönyörű gólok, klasszis gólpasszok, történelmi pillanatok, avagy a futball Eb legjava

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.12.31. 10:50
Sokféleképpen élhet bennünk egy-egy múltbéli futballmeccs, futballtorna, de a leggyakoribb emlékőrzők alighanem a gólok. Ahogyan Fiola Attila nagy futással megostromolta a francia kaput, majd az asztalra csapva ünnepelt; ahogyan Szalai Ádám előrevetődve mattolta Manuel Neuert; ahogyan Schäfer András a testi épségével sem törődve a német kapuba fejelt – feledhetetlen magyar pillanatai a 2021 nyarán megrendezett 16. labdarúgó Európa-bajnokságnak. Az ünnepi időszak remek alkalmat kínál arra, hogy filmfelvételek segítségével felidézzük az olasz diadallal végződő torna góljait: a legszebbeket, a legfurcsábbakat, a legfontosabbakat, a legtalálékonyabban előkészítetteket – a teljesség kedvéért az összeset.

Patrik Schick (10) egyik gólöröme az ötből (Fotó: AFP)
Patrik Schick (10) egyik gólöröme az ötből (Fotó: AFP)
Patrik Schick (10) egyik gólöröme az ötből (Fotó: AFP)
Patrik Schick (10) egyik gólöröme az ötből (Fotó: AFP)
Patrik Schick (10) egyik gólöröme az ötből (Fotó: AFP)

Van, amelyikre jól emlékszünk, van, amelyikre nem pontosan; akad olyan, amit a nagy meccsdömpingtől bódultan, méltatlanul szinte elfelejtettünk már; és előfordulhat, hogy néhányat eddig nem is láttunk. Itt a nagy lehetőség, hogy rendet tegyünk az emlékeink között.

Szerencsére bőven van mit nézni, hiszen az 1976-os, az utolsó négycsapatos Eb-döntő óta az Euro 2020 hozta a meccsenkénti legmagasabb gólátlagot (2.78).

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) több válogatásban is hozzáférhetővé tette az egyévnyi csúszással megrendezett 16. kontinensviadal góljait. Aki csak nézni szeretné őket, már mutatjuk is három összeállítást:

• A LEGNAGYOBB GÓLOKÉT: a rövid bevezető után ezzel kezdünk, az UEFA 19-et tartott érdemesnek beválogatni ebbe az összeállításba.

• Kicsit lejjebb görgetve következnek a LEGSZEBBEN ELŐKÉSZÍTETT GÓLOK, az UEFA TV szerkesztői tucatnyit választottak ki.

• S hogy ellenőrizhessük, jó munkát végeztek-e a fenti két válogatás alkotói, harmadikként jöjjön AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG MIND A 142 GÓLJA egy kb. 35 perces szédítő mixben.

Bizonyos gólokat kár lenne szó nélkül hagyni, hiszen a látványon túl a meccs alakulásában játszott szerepük, esetleg valamilyen statisztikai érdekesség is különlegessé teszi őket; a videók közötti szövegekben ezeket gyűjtöttük össze.

1. VIDEÓ: AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG LEGNAGYOBB GÓLJAI


A VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
A VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

PATRIK SCHICK
Nem először fordul elő, hogy egy cseh labdarúgó „halhatatlan” gólt rúgjon Európa-bajnokságon; emlékezzünk csak Antonín Panenka utóbb védjegyessé váló tizenegyeséreaz 1976-os aranymeccsrőlvagy Karel Poborskyemelésérea portugálok elleni 1996-os csoportmérkőzésről. Nos, Patrik Schick az első csoportmeccsen 46.3 méterről emelt ballal a skótok kapujába– ennél messzebbről korábban senki sem lőtt gólt a kontinensbajnokságon. A Leverkusen támadója – aki az online szavazás nyomán besöpörte a torna legszebb gólja címet, sőt versenyben van a 2021-es Puskás-díjért is – lőtt további két akciógólt a tornán, egyszer fejjel is betalált, értékesített egy 11-est, és öt góljával holtversenyben végzett a hivatalos gólkirállyal, Cristiano Ronaldóval (a portugált egy gólpassz emelte fölé a rangsorban).

ANDRIJ JARMOLENKO
A hollandok már két góllal vezettek, elúszóban volt a meccs a csapata számára, amikor Andrij Jarmolenko némi igazítás után ballal, védhetetlenül a jobb felső sarokba kanyarított. Ukrajna perceken belül egyenlített is, és bár végül 3–2-re elveszítette a nyitó csoportmérkőzést, alighanem e talpra állásból is erőt merített ahhoz, hogy a legjobb nyolcig jusson. Jarmolenko egyébként a következő meccsen, az észak-macedónoknak is betalált, a változatosság kedvéért jobbal.

CRISTIANO RONALDO
Aki csak azt látja, Cristiano Ronaldo milyen precíz kényszerítőzés végén került a kapu elé, és milyen pimaszul cselezte ki Gulácsi Pétert, mielőtt a hálóba passzolt, azt hiheti, hogy Portugália örömfutballal kerekedett a magyar csapat fölé. Bár ezúttal csak lesgólba kapaszkodhatunk, azért emlékszünk, hogy nem így történt... CR gólja mindenesetre bekerült az UEFA válogatásába, és ha már itt tartunk, idézzük fel azt is, hogy a mieink elleni duplájával – megelőzve a francia Michel Platinit – minden idők legeredményesebb Eb-gólszerzője lett, majd a franciák elleni másik duplájával nemcsak a torna gólkirályi címét szerezte meg, hanem utolérte az iráni Ali Daei-t, a válogatott futball addigi legeredményesebb gólszerzőjét. Az Eb-rekordot 14, a „világcsúcsot” pedig (az őszi terméssel kiegészítve) 115-tel tartja a portugál világklasszis.

KEVIN DE BRUYNE
A Manchester City kiválósága a klubidény hajrájában összeszedett sérülése miatt az oroszok elleni Eb-nyitányt még kihagyta, de a dánok elleni meccs második félidejére, 0–1-nél már beszállt a játékba. S ahogyan a nagykönyvben megíratott: az 55. percben parádés gólpasszt szolgált fel Thorgan Hazard-nak, majd a 70. percben (utóbbit láthatjuk ebben az összeállításban) gyors passzjáték után ő érkezett a 16-os bal oldala előtti területre tálalt labdára, és óriási bombát küldött a jobb alsó sarokba.

XHERDAN SHAQIRI ÉS IRFAN KAHVECI
Nem akármilyen lőpárbajba torkollott a mindkét csapat számára utolsó továbbjutási esélyt kínáló Svájc–Törökország mérkőzés az A-csoportban: már az első félidőben volt 10 lövési kísérlete mindkét csapatnak (az efféle statisztikákat 1980 óta vezetik, azóta nem volt ilyen meccs), és végül három gól született a 16-oson kívüli lövésből (az Eb-történelem korábbról csupán két ilyen meccset ismer). A háromból kettő bekerült ebbe a válogatásba is: az egyiket Xherdan Shaqiri lőtte – hogyan is érhetett volna véget nagy válogatott torna szépségdíjas Shaqiri-gól nélkül… –, a másikat a török Irfan Kahveci. Svájc 3–1-re nyert, és emlékezetes útra indulhatott az egyenes kieséses szakaszban.

Mikkel Damsgaard az egyetlen, aki két góljával is bekerült az UEFA válogatásába (Fotó: AFP)
Mikkel Damsgaard az egyetlen, aki két góljával is bekerült az UEFA válogatásába (Fotó: AFP)

MIKKEL DAMSGAARD ÉS ANDREAS CHRISTIANSEN
Dánia két mérkőzés után nulla ponttal állt, félő volt, hogy Christian Eriksen kis híján tragédiába torkolló rosszulléte lesz az egyetlen esemény, amivel Kasper Hjulmand csapata nyomot hagy a 16. Európa-bajnokság krónikájában. Szerencsére másként alakult: Mikkel Damsgaard és Andreas Christensen is lőtt egy-egy olyan nagy gólt az oroszok elleni ki-ki csoportzárón, ami ebbe az összeállításba kívánkozott. Az Eriksen helyén játéklehetőséghez jutó Damsgaard egy másik műremekével is találkozhatunk a videó későbbi perceiben: az angolok elleni elődöntőben ő lőtte a torna egyetlen szabadrúgásgólját. A fiatal balszélső az Eb-k történetének első olyan gólszerzője, aki a 2000-es években született, Dánia pedig az Eb-történelem első olyan csapata, amelyik az első két meccsét elveszítve is képes volt továbbjutni a csoportjából.

LUKA MODRIC
Korrekord a horvátok aranylabdásához is fűződik, méghozzá kettő is: 2008 óta ő Horvátország legfiatalabb Eb-gólszerzője – és 2021 nyara óta a legidősebb is! Méghozzá micsoda gólt lőtt 35 évesen és 273 naposan: egy visszapasszolt labdát jobb külsővel kanyarított a skót kapu jobb oldalába a 16-os előteréből, 1–1-nél, amely állás nem kecsegtetett továbbjutással... Szép is volt, fontos is volt, nem maradhatott ki a válogatásból.

ROBERT LEWANDOWSKI
A Bayern München gólgépe fejjel, bal és jobb lábbal is szerzett gólt ezen az Európa-bajnokságon, de nemhogy a továbbjutás, de még csak egy győzelem sem jött össze csapatának. Csekély vigasz, hogy a svédek ellen 0–2-nél, két védő takarásából a kapu bal oldalába csavart lövése magától értetődően bekerült ebbe a válogatásba.

THORGAN HAZARD
Hiába vette célba 24-szer a kaput a portugál válogatott, betalálni nem volt képes, ellenben az egyetlen kapura tartó belga kísérletből gól lett – amint azt az UEFA-összeállítás tanúsítja, nem is akármilyen. Thorgan Hazard jól eltalált távoli bombája továbbjutást ért Belgiumnak, a címvédő Portugália pedig, akárcsak 2016-ban az akkori címvédő Spanyolország, a legjobb 16 között kiesett.

ÁLVARO MORATA
Már a 100. percében járt az utóbb a torna meccseként emlegetett Spanyolország–Horvátország nyolcaddöntő, 3–3-ra álltak a felek, amikor egy jobbról érkező beadást követően Álvaro Morata lekezelte a labdát, majd mintegy hét méterről a léc alá zúdította. Remek csatárteljesítmény volt, ráadásul a továbbjutás szempontjából is fontos megmozdulás, hiszen a spanyolok már nem engedték ki kezükből a vezetést, 5–3-ra nyertek. Bár a spanyolok szerezték a legtöbb (13) gólt a tornán– Moratának is volt további kettő –, több nem került be ebbe a válogatásba, noha például Ferran Torres látványos mozdulattal húzta be a labdát a szlovák kapuba. Ha kicsit lejjebb görgetnek, az Eb összes gólját tartalmazó videóban megtekinthetik.

KARIM BENZEMA ÉS PAUL POGBA
Karim Benzema több mint öt év után szerzett újra gólt a válogatottban: a köztörvényes bűnügybe keveredése miatt sokáig mellőzött Real Madrid-támadó remek, ösztönös labdaátvétel után talált be a svájciaknak, és ugyancsak gyönyörű gólt lőtt Paul Pogba is, mégsem volt okuk örülni a bukaresti nyolcaddöntő után. A svájciak emlékezetes hajrával egyenlítettek 1–3-ról, majd a szétlövésben ki is ejtették a világbajnokot – csak biztatni tudjuk önöket, hogy idézzék fel Haris Seferovic és Mario Gavranovic góljait is a lentebbi videóban, szép munka volt mindhárom.

Karim Benzema két gólt is szerzett a svájciak ellen, csapata mégis kiesett (Fotó: AFP)
Karim Benzema két gólt is szerzett a svájciak ellen, csapata mégis kiesett (Fotó: AFP)

OLEKSZANDR ZINCSENKO
Nehezen vergődött tovább az ukrán válogatott a csoportjából, de a nyolcaddöntőben verhető ellenfelet kapott, és ha már így alakult, nem akarta elszalasztani a lehetőséget: Olekszandr Zincsenko a felpattanó labdát nagy erővel a hálóba vágva jó útra is terelte a csapatot a svédek elleni mérkőzés első félidejének derekán. Bár a továbbjutáshoz hosszabbításra volt szükség, csak-csak összejött – a győztes gól a maga nemében szintén kuriózum volt, de arról majd lejjebb...

LORENZO INSIGNE
Nos, éppen ideje, hogy az Európa-bajnok olaszok is szóhoz jussanak a top gólok parádéján: Lorenzo Insigne a belgák elleni negyeddöntő 44. percében döntött úgy a felezővonal táján, hogy megindul a kapu felé, egy csellel közelebb jutott céljához, majd mivel nem támadták meg, jó 22 méterről óriási gólt tekert a hosszú sarokba. Mint később kiderült, ez a gól kellett a squadra azzurra továbbjutásához. Nem állítjuk, hogy lemásolta Roby Baggio 1990-es vb-na csehszlovákoknak lőtt gólját,de ha valakiben feltolult ama római csoportmeccs emléke, megértjük...

KASPER DOLBERG
Kasper Dolberg a Wales elleni nyolcaddöntőben két gólt szerzett (az első dán Eb-duplázó lett 1992 óta), azonban ebbe az összeállításba a csehek elleni negyeddöntőben lőtt góljával került be: a Nice támadója remek ütemben érkezett Joakim Maehle beadására, és hat méterről kapásból a léc alá vágta a labdát. Bravúros volt az ő mozdulata is, de nem volt kevésbé látványos, ahogyan Maehle jobb külsővel a kapu elé kanyarította a labdát – nem véletlen, hogy ez a gól a torna legszebb asszisztjainak válogatásába is bekerült.

FEDERICO CHIESA
A Juventus támadója a cseresorban kezdte az Európa-bajnokságot, az egyenes kieséses szakaszban azonban már magától értetődő választás volt a kezdőcsapat összeállításakor. Lőtt egy fontos gólt az osztrákok elleni hosszabbításban (ballal), majd következett a spanyolok elleni elődöntő, amelynek 60. percében begyűjtött egy kipattanó labdát, és jó 14 méterről gyönyörűen kanyarított a hosszú sarokba (jobbal).

Damsgaard már említett, angolok elleni szabadrúgásgóljával zárul az UEFA topgólos összeállítása, mi azonban még korántsem járunk az utunk végén: jöjjenek a klasszis gólpasszok, amelyeknek gazdái nem kerülnek fel az eredményjelző táblára, a statisztikákba is legfeljebb zárójelek között, pedig…

2. VIDEÓ: AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG LEGSZEBBEN ELŐKÉSZÍTETT GÓLJAI

A VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
A VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Joakim Maehle– a szép gólok között már láthattuk, de nem lehet elégszer megnézni azt a bal oldalon jobb külsővel végrehajtott varázslatot, ami Kasper Dolberg góljához vezetett. (Dánia–Csehország 2–1)

Raheem Sterling– négy védő figyelmétől kísérve cselezgetett a bal oldalon, majd kettő között elpasszolva a labdát kiugratta Harry Kane-t, aki nem is hibázott. Sterlingnek nem volt rossz Eb-je: két győztes gólt szerzett a csoportkörben, a németek elleni nyolcaddöntőben ő lőtte be a vezető gólt, majd később, a dánok elleni elődöntőben öngólt és tizenegyest harcolt ki. (Anglia–Ukrajna 4–0)

Gareth Bale – bár kihagyott egy 11-est ezen a mérkőzésen, mindkét walesi gólt ő készítette elő; Aaron Ramseyét gyönyörű, a lescsapdát a legjobb ütemben kijátszó tért ölelő kiugratással, ez került a válogatásba. (Wales–Törökország 2–0)

Marcel Sabitzer – jobbal, erősen meglőtt keresztlabda Stefan Lainernek, és bár a Gladbach védőjének nyújtózkodnia kellett, megérte, technikailag kifogástalan gól lett belőle. (Ausztria–Észak-Macedónia 3–1)

Olekszandr Karavajev – a Dinamo Kijev védője egy szöglet után ösztönös mozdulattal, belsővel, a két lába között terelte tovább a labdát, és az üresen felejtett Andrij Jarmolenko közvetlen közelről be is talált. (Ukrajna–Észak-Macedónia 2–1)

Paul Pogba – a felezővonal közeléből, jobb belsővel dobta támadásba a kiugró Karim Benzemát, akinek állítgatnia sem kellett az engedelmesen eléje kanyarodó labdán, hogy a hálóba lőjön a Puskás Aréna utolsó csoportmeccsén. (Franciaország–Portugália 2–2)

Pau Torres – egy gyorsan, a saját térfélen elvégzett szabadrúgásból született a pazar keresztlabda, amelyből Ferran Torres a spanyolok harmadik gólját szerezte. (Spanyolország–Horvátország 5–3)

Kevin De Bruyne – Romelu Lukaku középre játszott labdáját kapura is lőhette volna, ő azonban egy hirtelen mozdulattal inkább elfektetett két védőt, továbbpasszolt, és a középen érkező Thorgan Hazard-nak már rutinmunka volt a befejezés. (Belgium–Dánia 2–1)

Steven Zuber – Xherdan Shaqiri két gólt lőtt a törökök ellen, az elsőt láthattuk a legszebbek között, a másodikat pedig itt nézhetjük meg az előkészítő Zuber jóvoltából. A remek mélységi passzt adó Zuber a meccs mindhárom svájci góljában benne volt! (Svájc–Törökország 3–1)

Cristiano Ronaldo öt góllal és egy assziszttal lett a torna gólkirály (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo öt góllal és egy assziszttal lett a torna gólkirály (Fotó: AFP)

Cristiano Ronaldo – akrobatikus mozdulattal emelte vissza a már veszni látszó labdát az alapvonalról, Diogo Jota pedig közvetlen közelről nem hibázhatott. Utóbb kiderült: ez az assziszt tette CR-t a torna gólkirályává.(Németország–Portugália 4–2)

Thomas Meunier – ez a dortmundi védő és Romelu Lukaku meccse volt: Meunier lőtte a második gólt, Lukaku az elsőt és a harmadikat, utóbbit Meunier nagyszerű mélységi passzából. (Belgium–Oroszország 30)

Kieran Trippier – a döntő 2. percében még fel sem állt igazából az olasz védelem, amikor Trippier a 16-os jobb sarkáról észrevette a túloldalon mutogató Luke Shaw-t, odaívelte a labdát. A balhátvéd remek kapáslövéssel meg is szerezte a vezetést – gyönyörű volt, de nem volt elég az aranyéremhez. (Olaszország–Anglia 1–1, 11-esekkel 3–2)

Még mindig nem értünk videós túránk végére, sőt most jön a java, hiszen ígértünk egy olyan összeállítást is, amelyikben egy ülésre a torna mind a 142 gólja megtekinthető (a tizenegyespárbajok nem kerültek bele). Dőljünk hátra tehát, és élvezzük!

3. VIDEÓ: AZ EURO 2020 ÖSSZES GÓLJA

A VIDEÓ A FOTÓRA KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
A VIDEÓ A FOTÓRA KATTINTVA ÉRHETŐ EL!


Néhány mérkőzésnél itt is érdemes felidézni néhány, immár a közös futballemlékezetbe ágyazódó érdekességet.

OLASZORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 3–0. Az Európa-bajnokságok történetében először kezdődött öngóllal a gólgyártás (Merih Demiralt érte a balszerencsés megtiszteltetés saját kapuja torkában, Domenico Berardi beadásával találkozván), és bármilyen hihetetlen, a tizedik Eb-döntőjüknek nekivágó olaszokkal először fordult elő, hogy egy Eb-meccsen három gólt szerezzenek. (a videó elején)

FINNORSZÁG–DÁNIA 1–0. A torna legijesztőbb meccsén történt, a mozdulat nem tökéletes, kellett hozzá Kasper Schmeichel kapus is, de a gól történelmi: Joel Pohjanpalo befejelte Finnország első Eb-gólját – az újonc csapat egyetlen kaput veszélyeztető kísérletéből született gól ráadásul győzelmet ért. (1:01 percnél)

AUSZTRIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA 3–1. Három osztrák védő és Daniel Bachmann kapus hibája is szükségeltetett, de a sors akaratából olyan játékosé lett az Eb-történelem első észak-macedón gólja, aki a legjobban rászolgált: a csapatkapitány Goran Pandevé. Az 1983-as születésű támadó – akinél idősebben csak az osztrák Ivica Vastic szerzett gólt Európa-bajnokságon – kétszeres rekorderként (122 mérkőzés, 38 gól) vette le végleg a válogatott mezt az Eb-búcsú után. (2:25)

FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG 1–0. A németek korábban sohasem kezdtek vereséggel Eb-t, ezúttal viszont megtörtént: Mats Hummels bomba öngólja döntött, de lehetett volna nagyobb is a különbség. (6:30)

HOLLANDIA–AUSZTRIA 2–0. A meccs lefújásakor öt szerzett gólnál tartottak a hollandok – és Denzel Dumfries mindegyikben benne volt! Az ukránok ellen az első kettőt előkészítette, a győzelmet eredményező harmadikat maga fejelte be (ez volt az első gólja a válogatottban), míg az osztrákok ellen kiharcolta az első gólt hozó büntetőt, majd egy ziccer értékesítésével kialakította a végeredményt. Tette ezt védőként, a holland totális futball tökéletes kései megtestesítőjeként. (9:48)

MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 1–1.„Amit szombaton megéltem, már senki sem veheti el tőlem. A gólomat legalább háromszázszor néztem vissza" – mondta a mérkőzés másnapján Fiola Attila, akinek megadatott, hogy a Puskás Arénában vezetést szerezzen a világbajnok ellen. Bár Antoine Griezmann egyet kihasznált a franciák sok helyzetéből, Fiola gólja pontot ért, nem lehet elégszer megnézni. (10:45)

Fiola Attila a franciáknak lőtt gólját ünnepli (Fotó: Balogh László)
Fiola Attila a franciáknak lőtt gólját ünnepli (Fotó: Balogh László)

SVÉDORSZÁG–LENGYELORSZÁG 3–2. Robert Lewandowski jóvoltából a meccs egyik gólját már láthattuk a szépségdíjas kategóriában, csakhogy született további négy is – az első például, amelyet a tornát négy góllal záró Emil Forsberg lőtt 82 másodperccel a kezdés után, az Eb-történelem második leggyorsabb gólja volt. (18:26)

SPANYOLORSZÁG–SZLOVÁKIA 5–0.A spanyolok beállították az Eb-rekordot, a torna történetének ötödik ötgólos győzelmét aratták. Született bizarr gól a meccsen (Martin Dúbravka a saját kapujába ütötte a labdát), és akadt olyan is, amelyik akár a szépségdíjasok közé is beférhetett volna: Pablo Sarabia beadásából Ferran Torres sarokkal szerezte a negyediket. (19:28)

NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–2. Sallai Roland beadásából Szalai Ádám pazar gólt fejelt, majd az ő passzából – két perccel a német egyenlítés után – Schäfer András is betalált fejjel, de Leon Goretzka megpattanó lövése nyomán végül a németek ünnepelhettek. A fájdalmas összegzés: a magyar válogatott csupán hat percig állt vesztésre az előzetesen halálcsoportnak nevezett kvartettben – a müncheni meccsen például egy pillanatig sem –, mégsem jutott tovább. (20:40)

OLASZORSZÁG–AUSZTRIA 2–1. Sasa Kalajdzic fejese azt jelentette, hogy a squadra azzurra 1168 perc után gólt kapott, a maga nemében ez is különlegesség, de mire ez megtörtént, már született egy egyetemes Eb-történeti gól ezen a nyolcaddöntőn: Federico Chiesa a hosszabbítás elején beakadó közeli lövésével édesapja, az 1996-os kontinenstornán gólt szerző Enrico nyomába lépett. Korábban egyetlen apa, fia gólszerző párost sem tartottak nyilván az Európa-bajnokság történetében.(23:25)

SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 5–3. A legszebb góloknál és a legszebb gólpasszoknál már előjött ez a mérkőzés, de érdemes egyben is megnézni a torna legnagyobb gólparádéját. Már csak azért is, mert Pedri az Eb-történelem legtávolabbi öngólját lőtte 44 méterről – más kérdés, hogy a műalkotás valódi tulajdonosa inkább Unai Simón kapus... Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy tizenegy öngól született a 2021-es tornán, kettővel több, mint a megelőző 15 Európa-bajnokságon együttvéve... Pedri amúgy tett mást is az idei Eb-n, nem véletlenül választották meg a legjobb fiatal játékosnak, és nem véletlenül került be a torna álomcsapatába. (25:08)

SVÁJC–FRANCIAORSZÁG 3–3. Ez a meccs is szerepelt már feljebb, de újfent érdemesnek tartjuk felhívni a figyelmet Haris Seferovic két remekbe szabott fejes góljára és Mario Gavranovic 90. percben lőtt, hosszabbítást érő alsó sarkos góljára. (27:17)

ANGLIA–NÉMETORSZÁG 2–0. Az 1966-os vb-döntő óta Anglia először győzte le Németországot nagy torna egyenes kieséses szakaszában. A sokáig 0–0-ra álló negyeddöntőn Jack Grealish becserélése hozott fordulópontot: a Manchester Citybe igazolásával a legdrágább angol futballista címkét kiérdemlő Grealish benne volt Raheem Sterling és Harry Kane góljában is. (28:55)

UKRAJNA–SVÉDORSZÁG 2–1. Olekszandr Zincsenko lőtte az első ukrán gólt, és beadásával megalapozta a másodikat is. Artem Dovbiknem akármilyen szerepet alakíthatott a sors (és Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány) jóvoltából: a Dnipro-1 támadója a nyolcaddöntő hosszabbításában, csereként debütált az Eb-n, és a 121. percben gyönyörű győztes gólt fejelt. (29:31)

ANGLIA–UKRAJNA 4–0. Harry Kane lábbal szerezte az első gólt, de ez a negyeddöntő a fejesekről marad emlékezetes: Eb-meccsen ugyanis korábban még nem volt példa arra, hogy egy válogatott három fejes gólt szerezzen. Harry Maguire, Kane és az élete első válogatott gólját szerző Jordan Henderson érdeme a statisztikai különlegesség. (32:23)

OLASZORSZÁG–ANGLIA 1–1. Mindkét gólnak van a döntőn túlmutató különös ismertetőjele: Luke Shaw az Eb-döntők történetének leggyorsabb gólját szerezte 1:56 percnél, a második félidőben egyenlítő Leonardo Bonucci pedig az Eb-döntők legidősebb gólszerzője lett 34 évesen és 71 naposan. (34:36)

A döntő főhőse azonban nem a két gólszerző, még csak nem is a tizenegyespárbaj sikeres rúgói voltak, hanem az Európa-bajnokság legjobbjának megválasztott olasz kapus, Gianluigi Donnarumma. Vele kapcsolatban szerzett góllal nem szolgálhatunk, így búcsúzóul peregjen a torna legnagyobb védéseinek UEFA-gyűjteménye, és mivel abból kimaradtak a finálé tizenegyespárbajának Donnarumma-védései, jöjjön az aranymeccs szétlövése is.

A TORNA LEGNAGYOBB VÉDÉSEI (átkattintással)

A DÖNTŐ TIZENEGYESPÁRBAJA (átkattintással)

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG GÓLSZERZŐI
• 5 GÓLOS:
Cristiano Ronaldo (Portugália), Patrik Schick (Csehország)
• 4 GÓLOS: Harry Kane (Anglia), Romelu Lukaku (Belgium), Karim Benzema (Franciaország), EmilForsberg (Svédország)
• 3 GÓLOS: Raheem Sterling (Anglia), Kasper Dolberg (Dánia), Georginio Wijnaldum (Hollandia), Robert Lewandowski (Lengyelország), Álvaro Morata (Spanyolország), Haris Seferovic (Svájc), Xherdan Shaqiri (Svájc)
• 2 GÓLOS:Thorgan Hazard (Belgium), Mikkel Damsgaard (Dánia), Joakim Maehle (Dánia), YussufPoulsen (Dánia), Memphis Depay (Hollandia), Denzel Dumfries (Hollandia), Ivan Perisic (Horvátország), Kai Havertz (Németország), Federico Chiesa (Olaszország), Ciro Immobile (Olaszország), Lorenzo Insigne (Olaszország), Manuel Locatelli (Olaszország), Matteo Pessina (Olaszország), Pablo Sarabia (Spanyolország), Ferran Torres (Spanyolország), Roman Jaremcsuk (Ukrajna), Andrij Jarmolenko (Ukrajna)
• 1 GÓLOS:Jordan Henderson (Anglia), Harry Maguire (Anglia), Luke Shaw (Anglia), Marko Arnautovic (Ausztria), Christoph Baumgartner (Ausztria), Michael Gregoritsch (Ausztria), Sasa Kalajdzic (Ausztria), Stefan Lainer (Ausztria), Kevin De Bruyne (Belgium), Thomas Meunier (Belgium), Tomás Holes (Csehország), Martin Braithwaite (Dánia), Andreas Christensen (Dánia), Thomas Delaney (Dánia), Ezgjan Alioszki (Észak-Macedónia), Goran Pandev (Észak-Macedónia), Joel Pohjanpalo (Finnország), Antoine Griezmann (Franciaország), Paul Pogba (Franciaország), Wout Weghorst (Hollandia), Luka Modric (Horvátország), Mislav Orsic (Horvátország), Mario Pasalic (Horvátország), Nikola Vlasic (Horvátország), Karol Linetty (Lengyelország), Fiola Attila (Magyarország), SchäferAndrás (Magyarország), Szalai Ádám (Magyarország), Leon Goretzka (Németország), Robin Gosens (Németország), Nicolo Barella (Olaszország), Leonardo Bonucci (Olaszország), Artyom Dzjuba (Oroszország), Alekszej Mirancsuk (Oroszország), Raphaël Guerreiro (Portugália), Diogo Jota (Portugália), Callum McGregor (Skócia), César Azpilicueta (Spanyolország), Aymeric Laporte (Spanyolország), Mikel Oyarzabal (Spanyolország), Breel Embolo (Svájc), Mario Gavranovic (Svájc), Viktor Claesson (Svédország), Milan Skriniar (Szlovákia), Irfan Kahveci (Törökország), Artem Dovbik (Ukrajna), Olekszandr Zincsenko (Ukrajna), Kieffer Moore (Wales), Aaron Ramsey (Wales), ConnorRoberts (Wales)
• ÖNGÓLOS:Simon Kjaer (Dánia – Anglia ellen), Lukás Hrádecky (Finnország – Belgium ellen), Wojciech Szczesny (Lengyelország – Szlovákia ellen), Mats Hummels (Németország – Franciaország ellen), Rúben Dias (Portugália – Németország ellen), Raphaël Guerreiro (Portugália – Németország ellen), Pedri (Spanyolország – Horvátország ellen), Denis Zakaria (Svájc – Spanyolország ellen), Martin Dúbravka (Szlovákia – Spanyolország ellen), Juraj Kucka (Szlovákia – Spanyolország ellen), Merih Demiral (Törökország – Olaszország ellen)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik