Eb 2020: „A fiataloknak tisztelniük kell az öregebbeket” – Horvátország

ALEKSANDAR HOLIGA, a Telesport újságírójaALEKSANDAR HOLIGA, a Telesport újságírója
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 09:43
null
Zlatko Dalic szövetségi kapitánynak (háttal) egységet kell teremtenie az idősebb és a fiatalabb játékosok között (Fotó: AFP)
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban. Íme, Horvátország!

 

A világbajnoki ezüstérem utáni csapatátépítés korántsem haladt zökkenőmentesen Horvátországban, és az együttes rosszul teljesített a Nemzetek Ligájában a franciák és a portugálok ellen. Ettől függetlenül, az Eb-kijutás viszonylag simán sikerült, még ha a gárda nem is tűnt mindig meggyőzőnek.

A 2018-as fináléban pályára lépők közül négyen – Mario Mandzukic, Ivan Rakitic, Ivan Strinic, Danijel Subasic – mondták le a válogatottságot, a helyükön szereplő Nikola Vlasicra, Bruno Petkovicra, Borna Barisicre és Dominik Livakovicra nem lehet panasz. Inkább máshol jelentkeztek problémák, főleg az öregedő hátvédsor tűnik sebezhetőnek, leginkább a szögleteknél és szabadrúgásoknál hiányzik az össz­hang. A sérülésből visszatérő Sime Vrsaljko csak árnyéka régi önmagának, ezért sokan a fiatalabbak, például Domagoj Bradaric, Duje Caleta-Car vagy Josko Gvardiol bevetését sürgetik.

Bár az öltözőből érkező híreket próbálják szabályozni, így is hallhattunk bizonyos nézeteltérésekről. Látszólag Dejan Lovren is megerősítette ezt, amikor a tisztelet hiányáról nyilatkozott: „Az új srácok mintha természetesnek vennének ezt-azt, változtatniuk kell a csapattal és a veteránokkal kapcsolatos hozzáállásukon.”    

Zlatko Dalic szövetségi kapitány később tagadta, hogy bármi gond lenne, igaz, felemlegette az összeszokottság hiányát: „A fiataloknak tisztelniük kell az öregebbeket, be kell látniuk, időbe telik, amíg meghatározó játékosokká válnak.”

A kezdőt tekintve Dalic Rakitic közvetlen pótlása helyett visszaváltott a 4–2–3–1-es felállásra, amelyben Vlasic remekül játszik a tízes szerepkörben, itt Andrej Kramaric, illetve Mario Pasalic is bevethető. A védekezés és a támadás közti egyensúly megteremtésében Marcelo Brozovic játszik kulcsszerepet, főleg úgy, hogy a helyére nincs más alternatíva. Mateo Kovacic ugyan már közel hetvenszeres válogatott, mégsem tekintik stabil kezdőnek.

A csatársorban sem kifejezetten nagy a választék. Petkovic időnként remekelt a selejtezőben, viszont neki is megvoltak a maga gondjai, és hullámzó formában játszott. Hiányában Dalic a klasszikus csatár nélküli 4–4–2-es felállással is próbálkozott, ahol a szélsők voltak a támadók, tekintve, hogy Petkovic mellett a szintén center Ante Budimir is tagja a keretnek, ez a szisztéma inkább B-terv lesz.

Természetesen az oroszországi tapasztalatoknak köszönhetően jó a csapat mentalitása, ezért bár a horvátok kissé ingatagnak tűnhetnek, ha sikerül helyére tenni a kirakós darabjait, ismét jó eredményeket érhetnek el.

   A KAPITÁNY – Zlatko Dalic     

A szakember állítja, meccs­napokon nem eszik, a csapattagokon kívül senkivel sem beszél, még a telefonját sem használja, ellenben imádkozik és egy rózsafüzért tart a zsebében, hogy szerencséje legyen. „Akik ismernek, tudják, ilyenkor nem vagyok normális, úgyhogy inkább fel sem hívnak.” Dalic sajnálkozását fejezte ki amiatt is, hogy a szakmai könyveken kívül nemigen olvas mást.

  EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS     –   Luka Modric     

Ez még mindig Luka Modric csapata, ami nem mindig előnyös. Továbbra is ő a középpálya motorja, a gyerekek leginkább az ő mezszámát viselik, és rendszeresen feltűnik reklámokban is. Ettől még nem osztatlan a népszerűsége, miután a korábbi Dinamo-elnök Zdravko Mamic nagy visszhangot kiváltó korrupciós perében először terhelő vallomást tett rá, majd visszavonta, kifogva a szelet az ügyészek vitorlájából.

A HALASZTÁS NYERTESE    – Sime Vrsaljko 

A rendszeres kezdőnek számító jobbhátvéd, Sime Vrsaljko tavaly nyáron biztosan hiányzott volna, sőt majdnem két és fél évig nem lépett pályára a válogatottban makacs sérülései miatt. Az Atlético Madrid játékosa végül idén márciusban a szlovénok ellen tért vissza, és örült, hogy ismét láthatta társait, de kiemelte, nem barátkozni járnak a válogatottba, hanem nagy sikereket akarnak elérni.

A VÁLOGATOTT DALA – Lijepa li si

A Lijepa li si (Annyira gyönyörű vagy) című dal ellentmondásos választás, mert előadója, Marko Perkovic Thompson a szélsőjobboldali revizionizmushoz köthető személyiség, és ez a szerzeményeiben is visszaköszön. A művészt egyébként több országban is eltiltották a fellépésektől. A 2018-as remek világbajnoki szereplést ünneplő felvonuláson Zágrábban egyébként az énekes is csatlakozott a válogatott játékosaihoz a színpadon, ám a fentebb említett dalt nem adhatta elő.

(Fordította: Szeli Mátyás)


A D-CSOPORT RÉSZTVEVŐI

A nagy visszatérők – Skócia borsot tör a nagyok orra alá?

Az egyensúly a kulcs – most jogosan optimisták az angolok?

A cseh válogatottat bemutató írással később jelentkezünk.

EB 2020
D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik