Eb 2020: „Valószínűleg véget ért Christian Eriksen karrierje”

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.06.13. 10:12
null
Christian Eriksen a mérkőzés 40. percében lett rosszul (Fotó: AFP)
Mint ismert, megdöbbentő jelenetek szemtanúi lehettünk a Dánia–Finnország Eb-mérkőzés első félidejének hajrájában. Christian Eriksen összeesett, újra kellett éleszteni, a meccs félbeszakadt. Szerencsére később a dán klasszis állapotát stabilizálták. Egy vezető kardiológus szerint az Inter világklasszisát többé nem láthatjuk a pályán, ráadásul az olasz törvények szerint egy játékos nem folytathatja profi karrierjét, miután szívrohama volt.

 

A futballszurkolók tegnap este megkönnyebbülhettek, miután Christian Eriksenről olyan hírek érkeztek, hogy jobban van. Arra viszont elég nagy esély van, hogy a dán világklasszis soha többé nem lép pályára, főleg az Interben – írja a Daily Mail.

Dr. Scott Murray vezető kardiológus elmondta, Olaszországban törvény van arra, hogy egy játékos nem folytathatja profi karrierjét, miután szívrohama volt – hozzá kell tenni, jelenleg nincs pontos információnk arról, hogy Eriksen miért esett össze a pályán.

„Valószínűleg véget ért a karrierje. Az olaszok ugyanis bármilyen sportolót eltiltanak a profi karrierjétől, amennyiben szívrendellenességet tapasztalnak nála, ez a törvényben is benne van” – mondta az orvos.

„Már hosszú ideje, több mint 20 éve így megy ez Olaszországban, s ennek köszönhetően három százalékról egy százalékra csökkentették a sportolók elhalálozását, amelyet szívrendellenesség okoz” – tette hozzá Murray.

Az angol portál szerint Eriksen szíve öt percig nem vert, így jelenleg is tartanak attól, hogy hosszú távon milyen hatásai lesznek a rosszullétének.

Az orvos azt is elárulta, az Internél nagyon profi szakemberek dolgoznak, így ijesztő, hogy még ők sem tudták kimutatni a lehetséges szívproblémákat Eriksennél. Ugyanakkor ha a dán vissza is vonul, az esete jó hatással lesz a futball világára.

„Azt gondolom, ez az eset ismét rávilágít arra, hogy a megfelelő és gyors orvosi segítséggel életeket lehet menteni. Manapság szinte mindenkinek tudnia kellene újraéleszteni, valamint hogy hogyan lássunk el valakit életveszélyes állapotban és merre van a legközelebbi defibrillátor.”

„Láttunk már hasonló esetet például Fabrice Muambánál, és olyat is, aki kevésbé volt szerencsés. Phil O'Donnellre gondolok, aki a pályán hunyt el. Hétről hétre megtörténhet ez, s nemcsak az elit, hanem az alsóbb osztályú játékosokkal is. Minél komolyabban vesszük az ilyen eseteket, annál könnyebben menthetünk életeket” – tette hozzá az orvos.

Dr. Sam Mohiddin – aki éppen a Boltonban szereplő Muambát kezelte – hasonló véleményen van. Úgy véli, bár sikeres volt az újraélesztés, még most is sok teendőjük van az orvosoknak, Eriksennek pedig nem éri meg a kockázat, hogy újra pályára lépjen.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Dánia–Finnország
0–1
Koppenhága, 15 200 ezer néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Dánia:
K. Schmeichel – Wass (Stryger, 76.), Kjaer (Vestergaard, 63.), Christensen, Maehle – Eriksen (M. Jensen, 43.), Höjbjerg, Delaney (Cornelius, 76.) – Poulsen, Wind (Skov Olsen, 63.), Braithwaite.
Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
Finnország:
Hrádecky – Raitala (L. Väisänen, 90.), Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen – Lod, Kamara, Sparv (Schüller, 76.), Toivo – Pohjanpalo (Forss, 84.), Pukki (Kauko, 76.). Szövetségi kapitány: Markku Kanerva
Gólszerző: Pohjanpalo (60.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik