Eb 2016: Bravó, Magyarország! – így dicsér a román sportlap

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.22. 11:42
Olyan nagy az elkeseredés Romániában a gyenge Eb-szereplés nyomán, hogy a népszerű sportlap, a Gazeta Sporturilor egyik bloggere a magyar labdarúgó-válogatott elismerésre méltó játéka tükrében ostorozza Anghel Iordanescu levitézlett legénységét. Íme, az írása!

Nem hittem volna, hogy valaha is irigykedem Magyarország futballjára.Nem hittem volna, hogy valaha is irigykedem Magyarország futballjára.

Bravó, Magyarország! Mert támadsz, mert harcolsz, mert van bátorságod, mert mindent kockáztatsz a GÓL érdekében!

Beismerem, lenyűgöztél! Ha élnének még, Puskás és Albert Flórián büszkék lennének rád. Arra, amit mutatsz ezen az Eb-n. Mások, még az értékesebb csapatok is, előbb az erődjeiket építik meg, és támadás közben is a védekezésre gondolnak.

Te kontrollálni akarod a meccset, birtokolni a labdát, passzolni. Tudod, hogy törékeny a védelmed, és ezért megpróbálod a másik térfélre költöztetni a játékot. Mindig. Nem rendelkezel Spanyolország tehetségével, még a mienkkel sem, mozgásaid nem mindig a legszebbek és legtermészetesebbek, de nem adod fel a támadást, bármilyen nehéz is. Ott vagy a rivális felett, kisajtolva, erőltetve, hogy hibázzon.

És ha nincs már időd, ha sürgősen szükség van egy cserére, van egy német szövetségi kapitányod a vonal mellett, aki feladja a racionális futball (amit Iordanescu annyira imád) összes elgondolását, és három csatárt dob egyszerre a gyepre! Böde, Nikolics és Szalai. Középhátvéd? „Mit tehetnék egy középhátvéddel, amikor gólt kell szereznem?” – kérdezte valószínűleg Storck edző.

Így hát a magyaroknak két kör után négy pontjuk van és elsők a csoportjukban. ELSŐK, majdnem bejutva a nyolcaddöntőbe (időközben már be is jutva – A szerk.). Egy legalább olyan nehéz sorozatból, mint a „trikolóroké”. Portugáliának ugyanannyi sztárja van, mint Franciaországnak, Ausztria jobb volt Svájcnál a selejtezőkben, míg Izland látványosan jutott ki. Albánia fölött van!

És kivel éred el ezt a sikert, a 44 év utáni első Eb-szerepléseden?

Ott van neked egy Dzsudzsák, a ballábas, aki mindig tol előre. És Kleinheisler, az alkatilag Gattusóra hasonlító irányító. Úgy küzd a füvön, mint Gattuso, mint egy buldog, de a technikájáról Gattuso nem is álmodott. Mögötte ott van Nagy, a biztosító, egy magabiztos és tehetséges kölyök. Éppen most, június 17-én ünnepelte 21. születésnapját. A magyarok bízhatnak a fiataljaikban, nemde? A fiatalokban és az öregekben is. A 40 éves Királyban, a mackónadrágos kapusban, az Eb-történelem legidősebb játékosában és a 37 éves Gerában! A fiatalok lelkesedése és a tapasztalat is segíti őket. Minket nem! Nálunk a padon ülnek!

Őszintén, nem hittem volna, hogy valaha is irigykedem Magyarország futballjára. De megteszem. Bravó, Magyarország!

UI. Lehet, hogy végül nekünk is szükségünk van egy külföldi szövetségi kapitányra. Valakire, akit nem érdekel az örökké védelembe húzódó múltunk, az állandó félelmünk a vereségtől, és aki beolt támadófocival! Bátorral, merésszel, sőt kockázatossal! Erőltessük a gólt, ne várjuk!

UI 2. Számomra Iordanescu nem lehet az évszázad román edzője! Övé volt a legszebb nemzedékünk, és a védekezés-ellentámadás bilincseibe verte. Ha szabadon engedte volna azt a csapatot, talán elődöntőt játszunk Brazíliával a '94-es vb-n. Így csak az álom maradt. Nekünk mindig csak az álom marad. Mások győznek!

Theodor Jumatate írását fordította: Boros Miklós

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik