Szoboszlai kiharcolt egy büntetőt, a Leipzig döntetlent játszott a Sociedad ellen

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 20:51
null
Küzdelmes első félidőt hozott az RB Leipzig és a Real Sociedad összecsapása (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig 2–2-es döntetlent játszott a Real Sociedaddal a labdarúgó Európa-liga egyenes kieséses szakaszának első körében, a nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharc első meccsén. A német csapat második gólja előtt Szoboszlai Dominik harcolta ki a büntetőt, ezzel beállása után másfél perccel máris oroszlánrészt vállalt az egyenlítésben.

 

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉS

RB Leipzig (német)–Real Sociedad (spanyol)2–2 (1–1)
Lipcse,
Red Bull Aréna. Vezette: Cakir
RB LEIPZIG: Gulácsi – Klostermann, Simakan, Gvardiol – Adams (Henrichs a szünetben), Laimer (Forsberg, 62.), Kampl (Haidara, 86.), Angelino – Dani Olmo (Poulsen, 79.) – Nkunku (Szoboszlai, 79.), André Silva. Vezetőedző: Domenico Tedesco
REAL SOCIEDAD: Ryan – Zaldúa, Elustondo, Le Normand, Diego Rico (Munoz, 60.) – Portu, Zubeldia, Merino (Illarramendi, 90+6.), Rafinha Alcantara (Pacheco, 77.) – Sörloth, Mikel Oyarzabal (Ander Martín, 90+6.). Vezetőedző: Imanol Alguacil
Gólszerző: Nkunku (31.), Forsberg (82. – 11-esből), ill. Le Normand (9.), Mikel Oyarzabal (64. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Három magyar válogatott légiósa közül Willi Orbánt nélkülözve, Szoboszlai Dominikot a kispadra, Gulácsi Pétert viszont a kezdőbe nevezve vágott neki története 13. Európa-liga-meccsének az RB Leipzig.

Már a 9. percben úgy tűnt, nem hoz szerencsét a szám a németeknek: Robin Le Normand egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést a Real Sociedadnak. A folytatásban a Leipzig óriási mezőnyfölényt dolgozott ki, az első játékrész végére bőven 65 százalék feletti labdabirtoklással. Az egyenlítés sem váratott magára sokáig, a 31. percben a rendre előre húzódó bal bekk, Angelino centerezése után a pazar formát futó, a kezdést megelőző legutóbbi öt tétmeccsén négy góllal álló Christopher Nkunku a kapuba bólintott (1–1).

A fordulás után visszaesett a németek diktálta tempó fordulatszáma, a Real Sociedad kijött a szorításból és a 64. percben büntetett is – szó szerint. Josko Gvardiol videózás után kiszúrt kezezése miatt járt tizenegyes a spanyol csapatnak, a lövést Mikel Oyarzabal vállalta el – s váltotta gólra (1–2). Csakhogy a Leipzignek akadt erre is válasza. A 79. percben lépett pályára Szoboszlai, aki kicsivel több mint egy perccel később a tizenhatos bal szélénél egy lövőcsellel rútul becsapta Zaldúát, a bekk pedig a meginduló magyar útjába vetődve buktatta őt. Jöhetett az újabb tizenegyes, amit a szintén csereként beállt Emil Forsberg értékesített a 82. percben (2–2).

A hajrában még André Silva is betalált, de a portugál gólját lesállás miatt – jogosan – nem adták meg.

Folytatás egy hét múlva San Sebastiánban.

 



PERCRŐL PERCRE

90+7. perc: VÉGE A MECCSNEK!

90+6. perc:
A Real Sociedadnak jó az iksz, gyorsan cserélnek is kettőt, menjen az idő ezzel is, Oyarzabal és Merino fejezi be pár másodperccel a társak előtt, Illarramendi és Ander Martin lép még pályára (labdába érni viszont lehet nem fog egyikük sem)…

90+4. perc: Henrichs érkezik tökéletes ütemben a bal szélről a kapu elé, a lövését azonban Ryan bravúrral menteni tudja.

90. perc: Hat perc a tervezett ráadás!

88. perc: Gól, de les miatt ez most nem ér! Henrichs centerezett laposan Haidara passzából gyanús körülmények közül, André Silva közvetlen közelről ugyan a kapuba pofozta, de Henrichs helyezkedése miatt nem adják meg a találatot…

86. perc: Kampl le, Haidara be!

82. perc: FORSBERG BEVÁGJA!
Ryan elment balra, Forsberg pedig jobbal, nagy erővel a jobb alsóba belsőzte a labdát. 2–2

80. perc: Szoboszlai csinál meg egy cselt a tizenhatos bal csücskénél, Zaldúa elé csúszik, hogy blokkolja az esetleges lövést, de a magyar középpályás nem lő, csak megtolja, majd átesik a bekken – tizenegyes!

79. perc:
Szoboszlai is jön, Nkunkut váltja. Poulsen Olmo helyén a hajrára!

77. perc:
Rafinha le, Pacheco be!

75. perc:
Dani Olmo ugratja ki Nkunkut a leshatárról, aki három védővel a nyakán átveszi, betör a tizenhatoson belülre, ott azonban már kissé hosszan szökteti magát, így a kapujából kilépő Ryan tisztázni tud előle.

71. perc:
Nkunku keresztezése után Henrichs lő kapásból, 12 méterre a kaputól – a labda lecsúszik és méterekkel a bal felső mellett száll el.

70. perc:
Angelino balról érkező beadása után André Silva bólint 6 méterről kapu fölé.

66. perc:
Angelino lőtte be alabdát erőből balról az ötös előterébe, az egyik védőn megpattant, a másik szorításában az érkező André Silva meg eltűnt, a lipcseiek egyszerre reklamálnak tizenegyest kezezésért és faultért. Cakir a füllére mutat, egyeztet a VAR-szobával, aztán jelzi, nem történt semmi szabálytalan. Szöglet jön majd és nem büntető.

65. perc: Forsberg lő enyhén jobbról a büntetőterületen belülről, Ryan véd nagyot reflexmozdulattal.

64. perc: ISMÉT VEZETNEK A VENDÉGEK! Oyarzabal végezte el a büntetőt, s míg Gulácsi Péter elvetődött jobbra, addig ő a labdának alig aláemelve a kapu bal oldalába lőtt! 1–2

Közben megáll a játék! Másfél perccel ezelőtt volt egy Real Sociedad-szöglet… Most nézik vissza! És Gvardiol kezéhez ért a jelek szerint a labda. Tizenegyes lesz!

62. perc: Forsberg be, Laimer le!

61. perc: Oyarzabal végzett el egy szögletet jobbról, élesen belőtte a kapu előterébe, a fejek felett elszállt, a hosszún Portu érkezett ziccerben, ám szinte nullszögből nem tudta a kapuba pofozni a labdát.

60. perc: Rico nem tudja folytatni, Munoz áll be a helyére.

59. perc: Rico ül le a földre és kér ápolást. Nem látszott, mi történt vele, de ahogyan a bal belső combját fogja a húzódás sem kizárható…

58. perc:
Rafinha lő 19 méterről, szinte középről, a labda alig láthatóan, de megpattan az egyik lipcsei védőn (tán Henrichs volt az), majd méterekkel a bal alsó sarok mellé pattog. Egy szögletre így is jó…

A második félidő első tíz perce jóval kiegyenlítettebb játékot hozott, mint az első játékrészben látott volt. Ami azt illeti, ezúttal labdabirtoklásban még erősebb is a Real Sociedad (53 százalék).

54. perc:
Nkunku villan ismét! A kaputól jó 24 méterre, balra veszi át a labdát, egy igazítás után lő, de a pattogós labda nem tudja meglepni Ryant.

51. perc:
Olmo előtt nyílt terület, a kaputól enyhén balra a tizenhatos előterében felgyorsított, majd lőtt, de nem találta el a kaput.

46. perc: Adams helyén Henrichs folytatja a hazaiaknál.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés! A Real Sociedad kezdte a második félidőt!

SZÜNET!

45+2. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

Egy perc a tervezett ráadás!

45. perc:
Portu ugrott ki a leshatárról a jobb szélen, éles szögből lőtt, de a visszazáró Adams menteni tudott.

39. perc: Meg kell állítani a játékot, Angelino találta el alig két méterről Merino jobb csuklóját, aki fájdalmas arccal, a kezét szorongatva a földön maradt.

38. perc: Laimer lövését Elustondo blokkolja, majd a lecsorgót Kampl tekeri a bal felső fölé 24 méterről.

A gól óta, érzésre, még tovább nőtt a Leipzig labdabirtoklási fölénye. Ám ez a mezőnyfölény nem párosul sorjázó helyzetekkel.

31. perc: EGYENLÍTETT A LEIPZIG! A hazaiak megjáratják a labdát a tizenhatos előterében, Kampl balra teszi Angelinónak, aki tökéletesen kanyarít középre, a kaputól 9 méterre, Nkunku egy fél lépést tesz hátrafelé, ezzel leválik az emberéről, majd védhetetlenül a bal alsóba bólint! 1–1

29. perc: Oyarzabal balról, a kaputól 24 méterre elvégzett szabadrúgása után Merino fejelt kapu fölé.

Az első 25 percben 61 százalékban volt a hazaiaknál a labda, akik hatszor próbálták meg eltalálni Ryan kapuját, ebből egyszer pontosan is céloztak… A Real Sociedad egyszer lőtt kapura, abból gól lett.

23. perc:
Ismét Laimer veszi célba a kaput, a Kampltől kapott labdát jó 24 méterről, a pálya tengelyéből szúrja kapura, de nem tud elég erőt adni neki, hogy Ryan a jobb alsó előtt ne tudja biztos kézzel megfogni.

18. perc: Laimer is megpróbálkozik egy átlövéssel, ez is elhal a blokkon, Merino állta a labda útját.

16. perc:
Ricónál reklamálnak kezezést a németek, de Cakir szerint nem történt semmi olyan, amiért tizenegyest kellene adni. Olmo lövése után a blokkról, közvetlen közelről vágódott a bekk combjára majd onnan a bal kezére a labda.

15. perc:
Olmo próbálkozott meg egy átlövéssel 21 méterről, szinte középről, de erőtlenül találta el a labdát, ami így alig-alig pattogott el a kapuvonalig, a jobb alsótól jó két méterre elhagyva a játékteret.

14. perc:
Angelino lábában volt az egyenlítés! Nkunku tette le a labdát a tizenhatos bal oldalánál, a büntetőterületen belül helyezkedő spanyolnak, aki 13 méterről a bal felsőt vette célba, ám a blokkról levágódott az életerős próbálkozás.

9. perc: VEZETNEK A VENDÉGEK! Portu és Rico játszott össze a bal szélen, utóbbi beadja, középen Simakan bizonytalan, az ötös előterében, jobbról Le Normand érkezik üresen, leveszi, majd 7 méterről a kapu közepébe zúdítja, úgy, hogy az a Gulácsi előtt álló védőn még meg is pattan – így pedig védhetetlenné válik a magyar kapus számára. 0–1

A Real Sociedad próbál magasan, már a német térfél közepén letámadni és labdát szerezni.

6. perc: Gulácsinak kell kijönnie a kapujából és a tizenhatoson kívül lábbal tisztázni az érkező Sörloth elől.

4. perc: Olmo centerezett jobbról, mielőtt azonban igazán veszélyes lehetett volna a dolog, az egyik vendégvédő szögletre tisztázott. Angelino sarokrúgásából aztán nem alakult ki veszély…

A Leipzig piros mintás, de alapvetően fehér mezben, nadrágban és sportszárban, a Real Sociedad bordó szereléseben futballozik.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A MECCS ELŐTT

Gulácsi Péter ismét a Leipzig kezdőjében (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter ismét a Leipzig kezdőjében (Fotó: AFP)

Tizenharmadik Európa-liga-mérkőzésére készül a Leipzig. A németek bíznak benne, hogy szerencsét hoz nekik a Real Sociedad ellen ez a szám, s le tudják győzni a spanyolokat az Európa-ligában. A lipcseiek az ősszel a Manchester City és a Paris SG mögött harmadikként végeztek BL-csoportjukban, így a kupatavaszt az El rájátszásában kezdhetik, ahol a nyolc BL-csoportharmadik játszik a nyolc El-csoportmásodikkal, a győztesek pedig az El csoportelsőivel csapnak össze a nyolcaddöntőben.

Jó előjel lehet, hogy a helyi egészségügyi hatóság engedélyezte a lipcsei stadion befogadóképessége ötven százalékának megtöltését, így a hazaiak csaknem 25 ezer drukker előtt harcolhatnak ki előnyt a visszavágóra. A Lipcse története során csak egyszer játszott spanyol ellenféllel, 2020 nyarán az Atlético Madridot győzte le 2–1-re a BL-negyeddöntőjében Lisszabonban (a világjárvány miatt egymeccses párharcokat rendeztek). A Leipzig majdnem napra pontosan négy évvel ezelőtt játszotta történelme első Európa-liga-mérkőzését, 2018. február 15-én 3–1-re győzött Nápolyban.

A német együttes most leginkább Christopher Nkunkuban bízhat, ha a gólokról van szó. A francia csatár pazar formában van, az ősszel hét gólt szerzett a BL-ben, legutóbbi öt bajnokiján pedig négyszer talált be. Úgy tűnik, André Silva is kezd magára találni, az előző nyolc Bundesliga-mérkőzésén hat gólig jutott, s meg kell említeni Dani Olmót is, aki a felépülése óta egyre jobban játszik, a hétvégén góllal és gólpasszal vette ki a részét az 1. FC Köln elleni 3–1-es sikerből. Adódik a kérdés: ha ennyi jó formában lévő támadója van a csapatnak, Szoboszlai Dominik vajon bekerül-e a kezdőbe? A német sajtó szerint a néhány héttel ezelőtt combsérüléssel küzdő magyar futballista a Real Sociedad ellen vélhetően csere lesz, ahogy a legutóbbi két Bundesliga-találkozón is az volt. Willi Orbán megfázás miatt kihagyta a szerdai edzést, játékáról csütörtökön döntenek, míg Gulácsi Péter jó eséllyel kezdő lesz.

(J. Á.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik