nemzetisport.hu 2018.02.15 21:00 Frissítve: 2018.02.15 23:15

Csak ők akarták: Gulácsi és a Leipzig győztesen hagyta el Nápolyt

A labdarúgó Európa-liga kieséses szakaszában a Gulácsi Péterrel a kezdőcsapatban felálló RB Leipzig végig jobban futballozott és megérdemelt, 3–1-es győzelmet aratott a Napoli felett a nápolyi San Paolo Stadionban. A Serie A listavezetője tartalékosan állt fel, és a Leipzig látványosan motiváltabb is volt a kongó lelátók előtt lejátszott mérkőzésen.

Gulácsi biztos pont volt a lipcsei kapuban (Fotó: AFP)

Lőw Zsolt a Nemzeti Sportnak arról beszélt a mérkőzés előtt, hogy nem könnyű gyenge pontot találni a Napoli játékában – más kérdés, hogy Maurizio Sarri alaposan „megrotálta" kezdőcsapatát, a hazai drukkereket meg nem érdekelte az Európa-liga, így se brutális erejű hazai kezdő, se jó hangulat...

Az RB Leipzig sokkal határozottabban lépett fel, és az első három percben fel is jegyezhetett két Timo Werner helyzetet, ezzel megteremtve a tekintélyét a hazaiak előtt. A Napoli a 10. perc után jutott el először (kisebb) lehetőségekig, cserébe Yussuf Poulsen lőtt az oldalhálóba egy kontra után. Gulácsi Péter a 20. percben szépen védte Callejón átlövését, de ettől eltekintve a magyar kapusnak nem sok dolga volt – inkább az történt az első félidőben, amit a Leipzig akart, ellaposodó végjáték után 0–0-val mehettek pihenni a csapatok.

A lipcsei csapat 11 alkalommal kísérletezett az első félidőben kapura lövéssel – a Napoli a 2017–2018-as szezonban eddig egyetlen tétmérkőzésén sem engedett meg hasonlót ellenfelének.

Elég nagyot bukott orra a Napoli (Fotó: AFP)

A második félidő úgy kezdődött, mint az első – Leipzig-lehetőségekkel –, ám teljesen váratlanul Napoli-góllal folytatódott. Az 53. percben az algériai válogatott Adam Unasz kapott igen jó labdát a jobb oldalon, betört a tizenhatoson belülre, majd mintaszerű éles, lapos lövést eresztett meg, amely be is akadt a hosszú sarokba. Kitűnő lövés volt, Gulácsi nem érhette el a nagyon precíz kísérletet (1–0).

Váratlan nápolyi találatára egyáltalán nem váratlan Leipzig-gól érkezett válaszként, tíz percet sem kellett várni. Kevin Kampl szerzett labdát a Napoli térfelén, a jobb szélről laposan visszagurított, Yussuf Poulsen okosan átengedte a labdát, Timo Werner pedig laposan a kapuba lőtt (1–1). Finoman fogalmazunk, ha azt írjuk, Maurizio Sarri nem volt elégedett a labdát elvesztő Amadou Diawarával...

A hajrát kisebb vendéghelyzetek és egy nagyobb hazai lehetőség vezette be, de a csereként, Marek Hamsík helyére beálló Lorenzo Insigne nem tudott túljárni Gulácsi eszén. Bezzeg a Leipzig ismét lecsapott – a 74. percben gyönyörű kontrával játszották ki üres kapura a németek a hazai védelmet, Yussuf Poulsen valósággal gólt lövetett Brumával (1–2).

A Napolinak addig sem volt sok kedve futballozni, de a második gól után azt is elvesztette. Az RB Leipzig megtartotta előnyét, sőt, a 93. percben egy villámgyors ellentámadás után Werner révén megszerezte a harmadik gólt (1–3), és teljesen megérdemelten győzte le a Serie A listavezetőjét, ezzel igen erős pozíciót kiharcolva a hazai visszavágóra. A nápolyiak inkább csak testben voltak ott a pályán ezen az estén – de hát ez nem a lipcsei csapat baja...

A mérkőzés gólösszefoglalója

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉS
 
Napoli (olasz)–RB Leipzig (német) 1–3 (Unasz 52., ill. Ti. Werner 61, 93., Bruma 74.)

2021.07.22 19:24:08

Ekl/El CSELŐTEI MÁRK (összefoglaló), HERCZEG ZSOLT (percről percre)

Holender Filip csereként állt be, Schäfer András viszont végigjátszotta a mérkőzést.

2021.07.22 20:45:03

Ekl/El H. Á.

Kleinheisler László is helyet kapott az eszékiek kezdőcsapatában, 57 perc jutott neki.

2021.07.22 18:47:33

Ekl/El SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)

A lila-fehérek találataira a hajrában bombagóllal válaszolt a Vaduz, így nyílt maradt a párharc.

2021.07.21 15:33:26

Ekl/El BOROS MIKLÓS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT, DUDUCZ TIBOR (percről percre)

A szentgyörgyiek az utolsó percekben emberhátrányban játszottak, de így sem kaptak ki.

2021.07.22 17:15:33

Ekl/El BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Hornyák Zsolt csapata háromgólos hátrányban kaput eltaláló lövés nélkül hozta le a második félidőt.