A DVSC a Young Boysszal mérkőzik meg az El-főtábláért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.08. 09:03
null
Hat éve a Young Boys simán átlépett a Bernáth Csabával felálló DVSC-n (Fotó: Reuters)
A DVSC-Teva a svájci Young Boysszal találkozik a labdarúgó Európa-liga playoffkörében, augusztus második felében. A párharc továbbjutója a sorozat csoportkörében folytathatja szereplését.

A magyar bajnoki címvédő nem kiemeltként várhatta a sorsolást. Ellenfele az orosz Lokomotiv Moszkva, a német Borussia Mönchengladbach, a cseh Sparta Praha, a spanyol Villarreal vagy a svájci Young Boys lehetett. A Lokit végül a svájci csapattal párosították össze, amellyel 2008-ban már megmérkőzött. A Young Boys akkor az UEFA-kupa selejtezőjének 2. fordulójában 4–1, 3–2-vel, 7–3-as összesítéssel lépett tovább.

A debreceni visszavágót az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a nemzetközi fogadási botrány kapcsán vizsgálni kezdte, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda is foglalkozni kezdett a mérkőzéssel. A vizsgálat lezárult, az ügyben nem történt vádemelés.

Vanczák Vilmos: A Young Boys biztosan nem nézi le a Lokit

A 11-szeres svájci bajnok Young Boys az Európa-liga-selejtező 3. körében hazai pályán 1–0-ra, idegenben 2–0-ra nyert a ciprusi Ermisz Aradippu ellen. A berni klubot 1898-ban alapították, játékoskeretének jelenlegi értéke a transfermarkt.de adatai szerint 21.05 millió euró (a DVSC-é 10.55 millió euró). Legértékesebb játékosa az egyaránt 2.5 millió euróra taksált svéd csatár, Alexander Gerndt és a szerb védő, Milan Vilotics. A Young Boysnak van még cseh, elefántcsontparti, ghánai, japán és argentin légiósa is. A mindössze 40 éves Uli Forte által irányított együttes legutóbb a 3. helyen végzett a svájci élvonalban.

SZAVAZÁS

Följut-e a DVSC a Young Boys ellen az Európa-liga főtáblájára?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Young Boyst már a szezon elején komoly (és az előző idényből áthúzódó) sérüléshullám sújtja, Alexander Gerndt, Milan Vilotic és Steve von Bergen egyaránt sérült, tehát kidőlt a két középhátvéd és a középcsatár – személyükben a csapat három legértékesebb játékosát veszítette el. Ha ez nem elég, hosszú ideje sérült a svájci válogatott kerettag kapus, Marco Wölfli, a jobbszélső argentin Gonzalo Zárate, helyettese, a svájci-uruguayi Matias Vitkiviez, valamint a fiatal belső védő, Marco Bürki is.

A svájci csapat a bajnokságban 3–4–3-at játszik, az év elején Mvogo – Bürkl, Wüthrich, Rochat – Sutter, Costanzo, Gajic, Lecjaks – Steffen, Frey, Kubo volt a kezdő összeállítás. Az Európa-ligában az Ermisz ellen mindkétszer négy védővel (Sutter és Lecjaks lépett vissza középpályáról szélsőhátvédbe), előttük egy szűrővel állt fel a csapat, 4–1–2–1–2-ben otthon, 4–1–4–1-ben idegenben.

A csoportkör előtti utolsó körben, a playoffban – amelynek mérkőzéseit augusztus 21-én és 28-án rendezik meg – egyedül a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában kieső Debrecen képviseli a magyar színeket.

Szakály Péter: Nem mi vagyunk a párharc esélyesei

„Eleve nagyon nehéz csoportban voltunk, rendkívül erős lehetséges ellenfelekkel. Közülük talán a Young Boys a többiek mögött van, de ettől még kemény ellenfélnek számít. Legutóbb kettős győzelemmel jutottak túl a ciprusi Ermiszen, két éve pedig az El-csoportba kerültek, ahol ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint az első két helyen végzett Liverpool és az Anzsi, csak a rosszabb gólkülönbségük miatt nem jutottak tovább. Igyekszünk alaposan feltérképezni őket, annyit már most tudunk, hogy több légióst alkalmaznak, és a keretükben van svéd, szerb és svájci válogatott. Megtekintettem természetesen annakidején mindkét DVSC elleni meccsüket, akkor is látszott, milyen erőt képviselnek. Bár azóta mindkét csapat kerete jelentősen kicserélődött, de ettől még a Young Boys ugyanolyan erős, mint akkor volt" – nyilatkozta a dvsc.hu-nak Kondás Elemér, a Loki vezetőedzője.

A playoffkörben 62 csapat szerepel, a párharcok győztesei (31 együttes) jutnak a 48-as főtáblára, ahol már biztos ott van 7 gárda, a címvédő Sevilla, a Dinamo Kijev, a Fiorentina, a Wolfsburg, az Everton, az Estoril és a Guingamp is. Ezekhez a csapatokhoz csatlakozik majd a BL-playoffkör 10 kiesője, teljessé téve a 48-as főtáblát.

A HAT ÉVVEL EZELŐTTI PÁRHARC MÉRKŐZÉSEI

YOUNG BOYS–DEBRECENI VSC 4–1 (1–1)
2008. augusztus 14., Bern, Wankdorf
Young Boys: Wölfli – Portillo, Ghezal, Schneider, Varela – Hochstrasser, Yapi, Raimondi (Löscher, 83.), Bastians – Schneuwly (Kulaksizoglu, 83.), Eudis (Regazzoni, 68.)
DVSC: Polekszics – Bernáth, Mészáros N., Szűcs I., Takács Z. – Czvitkovics (Szakály P., 80.), Demjén, Leandro, Kiss Z. – Rudolf, Oláh L. (Dudu, 52.)
Gólszerző: Schneuwly (41., 77.), Regazzoni (68., 87.), ill. Rudolf (17. – 11-esből)

DEBRECENI VSC–YOUNG BOYS 2–3 (1–1)
2008. augusztus 28., Debrecen, Oláh Gábor utcai stadion
DVSC: Polekszics – Bernáth, Mészáros N., Bíró P., Takács Z. – Dombi, Kiss Z., Varga Z. (Dudu, 60.), Leandro – Oláh L. (Eterovic, 84.), Kerekes (Czvitkovics, 65.)
Young Boys: Wölfli – Portillo, Ghezal, Schneider, Lüscher – Hochstrasser (Kulaksizoglu, 64.), Yapi, Raimondi, Schneuwly (Varela, 64.) – Regazzoni, Doumbia
Gólszerző: Oláh L. (41.), Dudu (73.), ill. Schneuwly (33.), Regazzoni (56.), Yapi (67.)

EURÓPA-LIGA, RÁJÁTSZÁS
Young Boys (svájci)–DVSC-Teva (magyar)
Apollon Limassol (ciprusi)–Lokomotiv Moszkva (orosz)
Zwolle (holland)–Sparta Praha (cseh)
Asztana (kazah)–Villarreal (spanyol)
FK Sarajevo (boszniai)–Borussia Mönchengladbach (német)
Aszterasz Tripolisz (görög)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Spartak Trnava (szlovák)–FC Zürich (svájci)
Dinamo Minszk (fehérorosz)–Nacional (portugál)
AEL Limassol (ciprusi)–Tottenham (angol)
Dnipro (ukrán)–Hajduk Split (horvát)
Qarabag (azeri)–Twente (holland)
Zimbru Chisinau (moldovai)–PAOK (görög)
HJK Helsinki (finn)–Rapid Wien (osztrák)
Trabzonspor (török)–FK Rosztov (orosz)
Petrolul Ploiesti (román)–Dinamo Zagreb (horvát)
Omonia (ciprusi)–Dinamo Moszkva (orosz)
Olympique Lyon (francia)–Astra (román)
RNK Split (horvát)–Torino (olasz)
Lokeren (belga)–Hull City (angol)
Aktobe (kazah)–Legia Warszawa (lengyel)
PSV (holland)–Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz)
Neftci (azeri)–Partizan Beograd (szerb)
Ruch Chórzow (lengyel)–Metaliszt Harkiv (ukrán)
Karabükspor (török)–Saint-Étienne (francia)
Elfsborg (svéd)–Rio Ave (portugál)
Feyenoord (holland)–Zorja Luhanszk (ukrán)
Real Sociedad (spanyol)–FK Krasznodar (orosz)
Panathinaikosz (görög)–Midtjylland (dán)
Stjarnan (izlandi)–Internazionale (olasz)
Rijeka (horvát)–Sheriff (moldovai)
Grasshoppers (svájci)–FC Bruges (belga)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik