Fordított a United a Barcelona ellen, továbbjutott!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 20:50
null
Antony bejött, majd nem sokkal később be is talált (Fotó: Getty Images)
A Manchester United az idegenbeli 2–2 után hazai pályán 2–1-re legyőzte a Barcelonát, így bejutott az Európa-liga nyolcaddöntőjébe.

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
VISSZAVÁGÓ

Manchester United (angol)–Barcelona (spanyol) 2–1 (0–1)
Manchester,
Old Trafford, 73 021 néző. Vezette: Turpin (francia)
Man. United:
De Gea – Wan-Bissaka (Dalot, 67.), Varane, Lisandro Martínez, Shaw – Casemiro, Fred – Bruno Fernandes, Sancho (Garnacho, 67.), Rashford (McTominay, 88.) – Weghorst (Antony, a szünetben). Menedzser: Erik ten Hag
Barcelona: Ter Stegen – Koundé, R. Araújo (Alonso, 82.), Christensen, A. Balde – F. de Jong, Busquets, Kessié – Raphinha (Fati, 75.), Lewandowski, S. Roberto (Ferran Torres, 70.). Vezetőedző: Xavi
Gólszerző: Fred (47.), Anthony (73.), ill. Lewandowski (18. – 11-esből)
Továbbjutott: a Manchester United, 4–3-as összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

A hazai döntetlen után az eltiltott Gavi és a sérült Pedri nélkül állt ki a Barcelona a Manchester United otthonában, ráadásul rögtön a mérkőzés elején helyzetbe kerültek az angolok... de Bruno Fernandes pontatlanul célzott.

A másik kapu előtt nem sokra rá abszolúte fölöslegesen lerántotta a remekül játszó Alejandro Baldét, a megítélt büntetőt kis szerencsével Robert Lewandowski gólra váltotta. A lengyel sorozatban a 12. idényében jutott el legalább 25 gólig, a mostani idényben alig 30 mérkőzés kellett neki ehhez, és adott még 6 gólpasszt is.


Több helyzetet nem hozott már az első félidő (igazából Balde sem volt helyzetben a büntető előtt), a szünetben Erik ten Hag pályára küldte a sérüléséből frissiben felépülő Anthonyt a nagyon gyengén futballozó Wout Weghorst helyére. Kiválóan kezdett az MU, Fred a 47. percben egyenlített (az idegenben szerzett gólok már nem számítanak, hiába játszottak az angolok kettő kettőt Barcelonában), és lendületben maradt a házigazda.

Bruno Fernandes megúszott egy kiállítást, nagy erővel a már a földön fekvő Frenkie de Jongba bombázta a labdát sípszó után; David de Gea pedig védte Jules Koundé közeli fejesét.

Fernandes döntő szerepet játszott a harmadik gólban a csereként beálló Alejandro Garnachóval együtt, Anthony találata már az MU továbbjutását jelentette. Ebben az idényben a 19. gólt szerezték már a cserejátékosok a Unitedben, ez rekord a topligás csapatok között!

Xavi Ferran Torres után pályára küldte Ansu Fatit is, de neki sem ment, a ráadásban Lewandowski közeli lövését mentette a gólvonalon Raphaël Varane – fordított odahaza az MU, így továbbjutott a La Ligában menetelő katalánokkal szemben. 2–1

PERCRŐL PERCRE

A többi mai El-mérkőzésről ITT olvashat!

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc NINCS BENT, Torres passzát Lewa az ötös jobb sarka elől jobbal kapura rúgja, de ment bevetődve ballal a gólvonalon Varane! Ünneplik is a társak rendesen a franciát...

90+3. perc Torres jobb oldali beadását nem éri el jól fejjel az ötös előtt Koundé! És Fati sem.

Öt perc a ráadás!

88. perc Scott McTominay be, Rashford le, ék helyett szűrő.

85. perc Casemiro visszahúzza Lewandowskit, sárga lap.

Az MU csak kétszer kapott ki előző 11 hazai európai kupamérkőzésén, de mindannyiszor spanyol csapattól.

83. perc Sergio Busquets lerántja Garnachót, sárga lap. Előtte orrba vágta, ápolás.

82. perc Marcos Alonso be, Araújo le.

80. perc Anthony passza után az ötös bal sarkán szereli Araújo Rashfordot.

79. perc Garnacho bal oldali beadása nem jó Rashfordnak. Anthony passzát kissé jobbról, 14-ről nem sokkal lövi a bal felső mellé Rashford, Araújo blokkolt.

76. perc Alejandro Garnacho megtapossa Koundét, sárga lap.

75. perc Ansu Fati be, Raphinha le.



Fernandes szerelte előtte a bal szélen Raphinhát, majd Shaw-val háromszögezett, Garnacho lövése után De Jongba lőtt 12-ről Fred, de az újabb lecsorgó is az angoloké lett.

73. PERC VEZET A UNITED! Fernandes passzát Garnacho jobbal 12-ről Christensenbe rúgja, de a hazaiaknál a labda, ANTHONY kissé jobbról, 16-ról ballal a jobb alsóba lő. 2–1!

71. perc Casemiro odalép Robert Lewandowskinak, aki rálép a brazil bokájára közben, nyújtott lábbal. Sárga lap. És kettős ápolás.

Uruguayiak, akik eljutottak 100 meccsig a Barcában
283 Luis Suárez
227 Villaverde
178 Julio César Benítez
100 Ronald Araújo

70. perc Roberto elfáradt, Ferran Torres a pályán. Balszellőnek.

Garnacho madridi születésű, az Atlético neveltje, argentin U-válogatott. 10 kanadai pontnál jár az idényben a 18 éves szélső.

67. perc Diogo Dalot be, Wan Bissaka le. Alejandro Garnacho be, Sancho gyatrán teljesített.

66. perc Kessié keresztpasszát nem tudja levenni a 16-oson belül Balde.


64. perc De Jong beadását kissé jobbról, hatról, Sancho mellől a bal felsőbe fejelné, de hatalmasat véd De Gea. Kessié 20-ról, középről ballal feladja a labdát a kapusnak.

62. perc Anthony az ötös jobb sarka elől ballal De Jongba lő.

60. perc Nagy lökdösődés, Franck Kessiének is sárga. A portugál hevesen reklamál, és minden bizonnyal igaza is van, mert ez nem sárga lapot ért...

59. perc Ellökik De Jongot, Bruno Fernandes meg belerúgja idegi alapon a labdát a földön fekvő hollandba... Mit mond a VAR? Sárga lap, ennyi lenne csak?

58. perc Fred felcsap balszellőnek, passzával Rashford az ötös előtt áll, de szereli Araújo.

55. perc Anthony jobbal 22-ről, kissé jobbról feladja a labdát Ter Stegennek.

Fred: 34 meccs az idényben, 9 kanadai ponttal. Szűrő.

52. perc Rashford szereli Christensent, az ötös jobb sarka elől a rövid sarok mellé talál azonban jobbal... kvázi ballal felszabadított saját maga elől, estében.

50. perc Rashford jobbal nyolcról éles szögből Busquetsbe lő.

49. perc Varane passzát Anthony ellőné az ötös jobb sarka elől, Christensen blokkol azonban, pontatlan lesz a passz Rashford felé így.



47. PERC EGYENLÍT AZ MU, FRED Fernandes passza után a bal alsóba lő, középről, 15 méterről, jobbal. Kessi nagy hibája után, De Jong mellől: 1–1!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Anthony a pályán Weghorst helyett.

MUK – Deák Zsigmond publicisztikája. "Szóval, akár az MU, akár a Barca, akár a Juve, akár a Roma, akár az Ajax, esetleg a Schäfer Andrást és a néhány héttel ezelőtt még fradista Aissa Laidounit foglalkoztató Union Berlin, mindegyik favorit lenne a magyar bajnokkal szemben. Érdekes az érintettek véleményét hallani, már aki karakteresen fogalmaz: a bosnyák védő, Adnan Kovacevic épp az Unionnal csatázna a legszívesebben, a Monaco elleni döntetlent s egyben csoportelsőséget érő gólt szerző norvég támadó, Kristoffer Zachariassen a Manchester Uniteddel, az amerikai védőnek, Henry Wingónak pedig a továbbjutás a lényeg. Még szép, mondhatnánk, ám itt tényleg sok aspektus felvetődik, mondjuk, egy Barca elleni nagy visszhangot keltő hősies helytállás (és kiesés) lehet, hogy előbbre vezeti egyénileg a játékost, s az egész csapatot, mint például az esetleges Sahtar-verés. Az utóbbival viszont egy újabb kör kipipálva, ugye." BŐVEBBEN ITT!

Neki annál inkább


Nem megy neki

Forrás: Weltfussball



E párharc legjobb góllövői:
Lionel Messi 4
Mark Hughes 3
Hriszto Sztoicskov 2
Sonny Anderson 2
Romário 2


Lewa sorozatban a 12. alkalommal jut el legalább 25 gólig egy idényben.

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc csak a ráadás.

45. perc De Gea eladja a labdát, Raphinha lő az ötös bal sarka elől, becsúszva szereli őt Varane, Kessiét meg elnyomja az ötös bal sarka előtt Martínez.

43. perc Weghorst odalép Kessiének a 16-os előtt, szabadrúgás, De Jong emelését a bal sarok mellé fejeli az ötösről Casemiro.

42. perc Tiki-taka, Koundé beadását kifejeli középről Wan-Bissaka.

39. perc
Roberto passzát Raphinha ballal kissé jobbról, 21-ről a léc fölé vágja.

Lewa: 138 európai kupameccs, 99 góllal. A nagy Pedro Martin szerint ez volt az első büntetője a Barcának ebben az idényben!


38. perc Araújo szereli a 16-os előtt a már lőni akaró Rashfordot.

37. perc Baldé megindul, a sokoldalú Fred szereli.

35. perc Fred jobb oldali, jobblábas beadása a kapu tetején landol.

33. perc Roberto a Barca éke, Lewa kiment a bal szélre. Raphinha a jobbon... kiharcol egy bedobást. Martínez, majd Casemiro lép oda Koundének, utóbbi szereli a brazil szélsőt is. Kontra, de ez is hamar elhal.

A Manchester United az előző 11 meccséből csak egyet nyert meg a Barcelona ellen, az utolsó ötben nyeretlen maradt. A BL-ben egyetlen győzelmüket 2008 áprilisában aratták, az elődöntő visszavágóján, Paul Scholes góljával.


27. perc
Kessié megindul, szereli őt Martínez, majd az ötös bal sarkán félig feküdve blokkolja Raphinha ballábas lövését.

26. perc Ten Hag is reklamál, Martínez kapott egy könyököst Lewandowskitól, miután ellökte őt. A holland meg is fenyeget valakit a mutatóujjával.

25. perc Xavi reklamál, hosszas eligazítást kap.


21. perc
A 16-os előtt Shaw-t szerelő Araújót kell ápolni. Aki ma a 100. meccsét játssza a Barcában.

18. PERC ROBERT LEWANDOWSKI jobbal a bal felsőbe lő kis toporgás után, De Gea érezte az irányt és a magasságot is, de csak beleérni tud a félmagasan szálló labdába. 0–1!

A VAR szerint is az.


15. perc Kessié jobb oldali beadását kifejeli a kapu elől Varane, Fernandes azonban lerántja Baldét a 16-os bal oldalán belül, teljesen fölöslegesen! BÜNTETŐ!

14. perc
Koundé szereli a 16-oson belül Rashfordot, aki nem ék végül, hanem balszellő, Fernandesé a jobb oldal, Sancho irányít.

13. perc
Roberto hatalmasat rúg Martínezbe Kessié passza után az ötösön, szabadrúgás kifelé. Casemiro nagyot hibázott előtte.

10. perc Balde megindul, Fred löki a 16-os bal sarka előtt. Szabadrúgás.


8. perc Hatalmas iram, kemény belépők. Kessié lök, tovább, előtte Rashfordot fellökte a 16-os előtt Busquets, de megúszta.

4. perc Raphinha ballal 23-ról a jobb felső fölé lő egy méterrel.

3. perc Helyzet, a Casemiro indította Fernandes az ötös jobb sarka elől Ter Stegen jobb lábát találja el a labdával!

2. perc Shaw odalép Koundének, ápolás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta sárgában.

Egy kis örökmérleg: 15 mérkőzés, 3 angol és 7 spanyol sikerrel, 17, ill. 27 góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Barcelonától a Manchester Unitedhez:

2020, Marc Jurado, ingyen
2004, Gerard Piqué, 5 250 000 mai euró
1996, Jordi Cruyff, 2 500 000
1988, Mark Hughes, 2 000 000
A Unitedtől a Barcelonához:
2008, Gerard Piqué, 5 000 000
1986, Mark Hughes, 3 000 000

Eltiltott: csak Gavi.

A hazaiaktól Antony, Anthony Martial, Cristian Eriksen és Donny van de Beek sérült, a vendégektől Ousmane Dembélé és Pedri maródi.


A másik oldalon Ousmane Dembélé közel egy hónapja nem áll Xavi rendelkezésére, ami viszont a nagyobb probléma katalán oldalon, az Gavi és Pedri hiányzása. Előbbi sárga lapja miatti eltiltását tölti, utóbbi pedig pont a Manchester elleni odavágón szenvedett combsérülést. A két spanyol középpályás a Barcelona motorjának mondható, kiesésük ezért feladja a leckét a vezetőedzőnek egy ilyen fontos mérkőzés előtt.

Egyik edző sem számíthat az összes játékosára, a Unitednél Christian Eriksen és Donny van de Beek egy darabig még biztosan nem lép pályára és Anthony Martial sincs ott Ten Hag keretében. Kérdéses a játéka Antonynak és Harry Maguire-nek, akik ugyan már edzettek a csapattal, ám nem valószínű, hogy a kezdőben kapnak majd helyet.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

A „vörös ördögök” hazai formáját tekintve bizakodhatnak az MU-drukkerek, mivel Marcus Rashfordék 17 meccse nem találtak legyőzőre az Old Traffordon. Emellett a Barcelonának ebben a kiírásban nem megy idegenben az európai kupasorozatokban, Xavi fiai a Bajnokok Ligájában legyőzték a Viktoria Plzent, de kikaptak az Intertől és a Bayern Münchentől is – szintén utóbbitól szenvedték el a legutóbbi vereségüket, október végén. A bajnokságban viszont remekelnek, ha az ellenfél stadionjában kell játszaniuk, tizenegy meccsükből mindössze egyszer, a Real Madrid elleni októberi el Clásicón maradtak alul.

Mindkét gárda győzelemmel hangolt a visszavágóra, ráadásul egyikük sem kapott gólt a hétvégi bajnokiján. A United 3–0-val küldte haza a Leicestert, a Barcelona pedig három perc alatt eldöntötte a Cádiz elleni mecset és 2–0-ra nyert.

Rendkívül izgalmas mérkőzésen 2–2-es döntetlent játszott a Manchester United és az FC Barcelona az Európa-ligában egy hete. A Camp Nouban rendezett találkozón a hazaiak szerezték meg a vezetést, majd percek alatt fordított Erik ten Hag együttese, de végül Raphinha gólja miatt iksszel kellett beérnie.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ MU–BARCELONA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik