Látványos futball, négy gól: döntetlennel zárult a Barcelona–Man. United

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.02.16. 18:31
null
Raphinha góljával egyenlített a Barcelona (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-ligában a nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharc első mérkőzésén az FC Barcelona 2–2-es döntetlent játszott a Manchester Uniteddel a Camp Nouban.

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉS
FC BARCELONA (spanyol)–MANCHESTER UNITED (angol) 2–2 (0–0)

Barcelona, Camp Nou. Vezette: Mariani (olasz)
BARCELONA: Ter Stegen – R. Araújo, Koundé, Marcos Alonso (Christensen, 67.), Jordi Alba (Balde, 67.) – Pedri (Sergi Roberto, 41.), F. de Jong, Kessié (Ansu Fati, 67.) – Raphinha (Ferran Torres, 83.), Lewandowski, Gavi. Vezetőedző: Xavi
MANCHESTER UNITED: De Gea – Wan Bissaka, Varane, L. Shaw, Malacia – Casemiro, Fred – Sancho (Garnacho, 82.), Bruno Fernandes, Rashford – Weghorst. Menedzser: Erik ten Hag
Gólszerző: Marcos Alonso (50.), Raphinha (76.), ill. Rashford (53.), Koundé (59. – öngól)

ÖSSZEFOGLALÓ

Már az első félidő sem okozott csalódást az FC Barcelona és a Manchester United összecsapásán, de a gólok ekkor még nem jöttek. Ez leginkább Marc-André ter Stegennek volt köszönhető, a német válogatott kapus Wout Weghorst és Marcus Rashford ziccerénél is nagyot védett. Jordi Alba és Robert Lewandowski révén a Barca is megszerezhette volna a vezetést, ám De Gea kétszer is remekül fogta a rövid sarkot.

Nem jó hír a katalánok számára, hogy a szünet előtt le kellett cserélni Pedrit – a klub a hivatalos Twitter-oldalán tudatta, hogy a jobb combja sérült meg a spanyol válogatott középpályásnak.

A fordulást követően még magasabb fokozatba kapcsoltak a felek. Az 50. percben jobb oldali szöglet után Marcos Alonso érkezett nagy lendülettel Raphinha beadására, s védhetetlenül fejelt De Gea kapujába. 1–0

Három perc sem telt el, amikor Fred pompásan ugratta ki Marcus Rashfordot, aki kisodródott helyzetből lőtt a tizenhatoson belül. Az eddig remeklő Ter Stegen ebben benne volt, a rövidre kapott gólt a Barca kapusa. 1–1

Szűk egy óra játékot követően már a Manchester United vezetett – kis szögletet végzett el a vendégcsapat a jobb oldalon, Rashford nagyon csúnyán megverte Raphinhát, lapos beadása után Koundéről került a labda a kapuba. 1–2

A második MU-gól után az angoloknak volt egy-két lehetőségük arra, hogy lezárják a meccset, de a 76. percben mégis az FCB egyenlített: Raphinha jobb oldali beadásába Lewandowski ért volna bele ballal, de a lengyel végül csak bezavart – labda a jobb alsó sarokban kötött ki. 2–2

A hajrában a katalánok mindent megtettek a győztes gól megszerzéséért. De Geának többször is nagy bravúrt kellett bemutatnia, a 86. percben pedig a kapufa is Ten Hag csapatával volt. 2–2-es döntetlennel zárult az összecsapás, így továbbra is teljesen nyílt a párharc. A csapatok jövő hét csütörtökön, 21 órakor néznek újra farkasszemet – az Old Traffordon.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK

EURÓPA-LIGA, A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
1. MÉRKŐZÉS

Sahtar Doneck (ukrán)–Rennes (francia) 2–1 (Kriszkiv 11., Bondarenko 45+1. – 11-esből, ill. Toko Ekambi 59.)
AFC Ajax (holland)–Union Berlin (német) 0–0
Salzburg (osztrák)–AS Roma (olasz) 1–0
(Capaldo 88.)

KÉSŐBB
21.00:
Juventus (olasz)–Nantes (francia) (Tv: RTL3)
21.00: Sporting CP (portugál)–FC Midtjylland (dán)
21.00: Bayer Leverkusen (német)–AS Monaco (francia)
21.00: Sevilla (spanyol)–PSV (holland)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: ITT A VÉGE, 2–2-VEL ZÁRULT A MECCS!

90+3. perc: Megint Ansu Fati lőtt távolról, a megpattanó lövése néhány centivel suhant el a jobb kapufa mellett.

86. perc: KAPUFA! Jobb oldali szabadrúgás után a hazaiak nagy kavarodás után majdnem gólt ünnepelhettek, de Casemiro lábáról a labda a kapufára pattant. Néhány másodperccel később Fati bombázott kapura 13 méterről, De Gea nagyot védett.

83. perc: Ferran Torres váltja Raphinhát.

82. perc: Sancho helyén Garnacho folytatja.

79. perc: Raphinha egy hosszú indítás után fejelhetett, De Gea nagyot védett.

78. perc: Rashfordnak volt hatalmas lehetősége a gólszerzésre, de az angol támadó a tizenhatoson belülről csúnyán fölé vágta.

76. perc: OTT AZ EGYENLÍTÉS! Raphinha jobb oldali beadásába Lewandowski ért volna bele ballal, de a lengyel végül csak bezavart – a labda a jobb alsó sarokban kötött ki.

73. perc: újabb sárga lap, most Gavi rántotta le Fredet.

72. perc: Raphinha bőrözte be Malaciát, akinek muszáj volt feltartania a brazilt. Sárga lap.

69. perc: Fred iramodott meg a labdával, majd húsz méterről lőtt, de pontatlan volt a befejezése.

68. perc: Lewandowski szabadrúgása nem volt veszélytelen, de nem talált kaput a lengyel csatár.

67. perc: Alba, Kessié és Marcos Alonso kocogott le, Balde, Fati és Christensen állt be.

66. perc: Casemiro reklamálásért kapott sárga lapot.

63. perc: Előbb a Barcelona reklamált tizenegyest kezezésért, majd Rashford kérte számon a bírót, miután elesett a tizenhatoson belül. Egyik esetben sem jött büntető.

61. perc: Megint Rashford kevergetett a bal szélen, majd Wan-Bissakának gurított le. A jobbhátvéd el is lőtte, de megpattant, így a kapu mellett kötött ki.

59. perc: FORDÍT A MANCHESTER UNITED! Kis szögletet végzett el a vendégcsapat a jobb oldalon, Rashford nagyon csúnyán megverte Raphinhát, lapos beadása után Koundéről került a labda a kapuba.

52. perc: MÁRIS EGYENLÍT AZ MU! Fred pompásan ugratta ki Marcus Rashfordot, aki kisodródott helyzetből lőtt a tizenhatoson belül. Ter Stegen ebben benne volt, a rövidre kapott gólt a német válogatott kapus. 1–1

50. perc: VEZET A BARCELONA! Jobb oldali Raphinha-szöglet után Marcos Alonso érkezett nagy lendülettel, s védhetetlenül fejelt De Gea kapujába. 1–0

47. perc: ÓRIÁSI BOMBA! Araújo beadása nem talált embert, ám a kipattanó után Raphinha végül lövőhelyzetbe került. A brazil hatalmas erőt tett a labdába, de nem találta el a kaput – De Geának esélye sem lett volna a védésre.

46. perc: jöhet a második félidő!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: ennyi volt az első félidő, egyelőre 0–0 az állás.

45. perc: két perc a hosszabbítás.

43. perc: Varane rúgta fel Gavit, a jutalma egy sárga lap.

41. perc: Pedrinek kell elhagynia a pályát, Sergi Roberto folytatja a helyén.

37. perc: JORDI ALBA ZICCERE! Wan-Bissaka a saját tizenhatosa előtt veszítette el a labdát, a balhátvéd lendületből megverte, majd a rövid sarok felé tüzelt. De Gea nagyot védett, a szögletből viszont nem alakult ki veszély.

34. perc: ÚJABB BRAVÚR A NÉMETTŐL! Most Marcus Rashford egy labdaátvétellel nagyon csúnyán megverte Marcos Alonsót, majd kissé kisodródott helyzetből a hosszú alsót vette célba. Ter Stegen ismét hatalmas védést mutatott be.

31. perc: Jordi Alba kapott sárga lapot.

28. perc: TER STEGEN! Nagyon lemaradt a Barcelona védelme Bruno Fernandes remek passzánál – Weghorst került ziccerbe, ám a német kapus higgadt maradt, s védeni tudta a holland csatár próbálkozását.

27. perc: NAGY HELYZET! Wan-Bissaka passzából Sancho lőtt egyből, a labda megpattant De Jongon, s elcsorgott Ter Stegen kapuja mellett.

23. perc: Ez nem volt szép – Bruno Fernandes szerelte Gavit a középpályán, aki ezt követően egyszerűen hátulról, vállal arrébb lökte a portugál támadó középpályást.

19. perc: Pedri a tizenhatoson belül fejelt volna Raphinhának, ám Shaw-ról egyenesen visszapattant a labda a spanyol válogatott középpályáshoz, aki kapásból próbálkozott, de a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret.

Az első néhány perc után a hazaiak kezükbe vették az irányítást, könnyen eljutnak a Manchester United térfelére és tizenhatosára. A vendégek inkább gyors ellentámadásokkal lepnék meg a Barcelonát.

12. perc: Marcos Alonso tekerte el a labdát a sorfal fölött, de a kaput nem találta el.

11. perc: Ezek most nehéz percek a Manchester United számára. A Barca újabb támadását végül sikerült kivédekeznie a vendégeknek, de Fred veszélyes helyen szabálytalankodott. Nagyjából 18-20 méterről jöhetnek a katalánok.

10. perc: Pedri középre adása után Araújo szúrta kapura a lecsorgót – a védő szinte az Espanyol stadionjáig rúgta labdát.

9. perc: ÓRIÁSI VÉDÉS! A Barca a saját térfeléről indított támadást, melynek végén Lewandowski tört be a tizenhatoson belülre, a ballal leadott lövését azonban De Gea nagy bravúrral védte.

7. perc: Nagy helyzet alakult ki a Barcelona kapuja előtt – Rashford passza után Bruno Fernandes tüzelt, de az egyik katalán védő nagyszerűen blokkolt.

4. perc: Araújo indult meg szépen a jobb oldalon, majd Raphinhának hagyta ott a labdát. A brazil kissé túlcselezte magát, az alapvonal felé indult meg, de kivezette a zsugát.

1. perc: Máris egy lehetőség, Bruno Fernandes lőtte középre laposan a labdát a jobb szélről, a nagy lendülettel érkező Fred azonban lemaradt a beadásról.

1. perc: A Manchester United indította útjára a labdát.

Xaviéknak hazai pályán muszáj lenne előnybe kerülni (Fotó: AFP)
Xaviéknak hazai pályán muszáj lenne előnybe kerülni (Fotó: AFP)


A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A mindig mosolygós Gavi!


Számukra ez ismerős terep...


A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a „vörös ördögök” menedzsere, Erik ten Hag a katalánokkal való közös pontról és a United nyári kiszemeltjéről, a gránátvörös-kékben játszó Frenkie de Jongról is beszélt.

„Mindkét csapat az Európa-ligában van, de mindketten a BL-be vágyunk – fogalmazott a Barcelona elleni mérkőzés előtt Erik ten Hag, a Manchester United menedzsere. – Eredményeket akar mindkét csapat elérni a BL-ben, továbbjutni a csoportkörből, ott lenni az elődöntőben, a döntőben, sőt, akár nyerni is. De ez a valóság: itt vagyunk az Európa-ligában.”

A holland tréner hozzátette, hogy mindkét csapatnak tiszta lapra van szüksége, elindultak egy úton, és jó irányba tartanak.

Ten Hag a Manchester United nyári kiszemeltjéről, a jelenleg a Barcelonában játszó Frenkie de Jongról is beszélt: „Nagy volt a varázsa annak a 2019-es Ajaxnak. Frenkie sokat vállalt belőle és a következő években Spanyolországban fejlődött. Fantasztikus játékos, öröm volt vele dolgozni, a világ bármelyik csapatát erősítené, egyedülálló kvalitásokkal rendelkezik.”

De Jongról a katalánok vezetőedzője, Xavi is szót ejtett: „Frenkie nagyon egyértelműen jelezte számomra a nyáron, hogy maradni akar, emiatt nem is voltak kérdések vele kapcsolatban. Ő továbbra is a mi játékosunk, nagyon elégedett vagyok a teljesítményével és a vezérszerepével. Ahogyan a csapat, ő is jó formában van, és szerintem jól érzi magát a pályán is – ez a legfontosabb.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik