Már látszik a cél: a Ferencváros megverte a Crvena zvezdát!

Vágólapra másolva!
2022.10.13. 20:50
A Ferencváros hazai pályán 2–1-re megverte a Crvena zvezdát a labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 4. fordulójában, ezzel hatalmas lépést tett a továbbjutás felé.
Óriási sikert aratott az FTC (Fotó: Török Attila) – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK!
Óriási sikert aratott az FTC (Fotó: Török Attila) – GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK!



EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
H-CSOPORT

Ferencváros–Crvena zvezda (szerb) 2–1 (1–0)
Budapest, Groupama Aréna, 20 675 néző. Vezette: Stefanski (lengyel)
FTC: Dibusz – Botka, Knoester, S. Mmaee, Pászka – Vécsei, Besic (Esiti, 81.) – A. Traoré, Zachariassen, Gojak (Nguen, 66.) – R. Mmaee (Boli, 90+4.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gobeljics, Erakovics, Dragovic (Milunovics, 82.), Rodics – Sz. Mitrovics, S. Sanogo (Kangwa, 27.), G. Kanga (Mijatovics, 82.), Ivanics – Katai (Bukari, 61.), Pesics. Vezetőedző: Milos Milojevics
Gólszerző: Zachariassen (23.), S. Mmaee (61.), ill. Sz. Mitrovics (55.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy héttel ezelőtt Belgrádban 50 méterenként gépfegyveres katonák posztoltak a stadionnál, az aréna környékén tankot is láttunk, s Budapesten is nagy volt a készültség: rohamrendőr, lovasrendőr ügyelt a rendre. A mérkőzés előtt a stadion környékén könnygáztól volt nehéz a levegő, és bár a vendégszektor felőli Albert Flórián utat a gyalogosok elől is lezárták, az Üllői út irányából többtucatnyi szerb huligán is bejutott az aréna környékére, és néhány pofon is elcsattant. Pedig vendégszurkoló közel sem érkezett annyi, mint amennyi ferencvárosi drukker ment Belgrádba… A stadionban mindenesetre már remek volt a hangulat: a magyarok diktálták a tempót, amint a szerbek megszólaltak saját szektorukban, nyomban hangos füttyszóval halkították el őket. A kezdő sípszó előtt szektort betöltő élőképpel rukkolt elő a hazai tábor, a kapu mögött óriási – kólára utaló képen – a Fradi felirat jelent meg, alatta a következővel: maximum erő, zéró félelem…

Kellett is a bátorság!

Sztanyiszlav Csercseszovnak nem kevés gondja volt a kezdőcsapat összeállításakor, a sérüléssel bajlódó Aissa Laidouni, Henry Wingo és Tokmac Nguen sem lehetett ott a pályán, s a mérkőzés napján a hiányzókhoz csatlakozott a szintén alapembernek mondható Eldar Civic is, a védelemből így nemcsak a jobb, a bal oldalon is pótolni kellett a kieső futballistát. Ha már így alakult, a Ferencváros négy magyarral a kezdőcsapatban futott ki a gyepre, ilyesmire legutóbb 2020 novemberében a Juventus elleni, hazai pályán 4–1-re elveszített BL-mérkőzésen volt példa.

Percek alatt kiderült, senki sem unatkozhat majd a meccsen.

A találkozó elején a Crvena zvezda, két perccel később a magyar csapat szerezhetett volna gólt, s minden labdaérintésnél látszott, más ez a tempó, mint amihez a labdarúgók az NB I-ben szoktak. Ezúttal nemcsak a szerbek, a Ferencváros játékosai is agresszíven vetették magukat harcba, kemény összecsapásokból és szabálytalanságokból sem volt hiány. Nyomban feltűnt, hogy a szerbek a múlt heti győzelmet követően nem a döntetlenre rendezkedtek be, ha a zöld-fehéreknél volt a labda, erőszakosan letámadtak, többször is nehéz helyzetbe hozva ezzel Knoesteréket.

Mégis jött az FTC-gól!

Az addig is aktívan futballozó Gojak bal oldali akciója után Kristoffer Zachariassen vágta közelről a szerbek kapujába a labdát, a norvég középpályás a belgrádi mérkőzést követően Budapesten is a kapuba talált. A játékos kapcsán ismét ki kell emelni, a pálya szinte minden szegletében feltűnt, nem először láttuk tőle, hogy csúcsékeket megszégyenítő módon ő ér oda a kapu elé a befejezésekre. Több szempontból is fontos gól volt ez, némileg elbizonytalaníthatta az addig magabiztosnak tűnő vendégeket, másfelől rohannia sem kellett a Ferencvárosnak. Csercseszov kézmozdulatai is ezt jelezték, az orosz vezetőedző az oldalvonal mellett intette nyugalomra játékosait, mutatva, felesleges rohanásba ne menjenek bele, használják a fejüket (is). Sürgősebb innentől a Crvena zvezdának volt, és ez látszott is egy-egy mozdulatukból: a pályáról kiguruló labdák után sprintben szaladtak, hogy minél hamarabb elvégezhessék a bedobást, de igazán komoly helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. Dibusznak néhány beadást le kellett húznia, egy-két kapu elé érkező labdát kiöklöznie, de bravúrt (addig) nem kellett bemutatnia.

Átlag feletti tempóban futballoztak a csapatok, a ferencvárosiak hozzáállására pedig jellemző volt, hogy a belső védő, Samy Mmaee kapu előtti tisztázásnál még saját csapattársát, Adama Traorét is megrúgta.

A második félidő elején megfagyott a levegő a Groupama Arénában. A fordulás után 35 másodperccel máris gólt szerzett a Crvena zvezda, a szerb futballisták egymást ölelgetve ünnepeltek, ám Dibusz a kapujából kirontva jelezte, az ellenfél kézzel ért a labdához, s azután lőtte a labdát a lapuba. Fél percig nem lehetett tudni, a szerb csapat valóban egyenlített, vagy sem, a VAR végül (jogosan) érvénytelenítette a találatot.

Örülni azonban így sem sokáig lehetett.

Nem sokkal később Sztefan Mitrovics góljával egyenlített a szerb együttes, és rövid ideig úgy tűnt, pokolian nehéz harmincöt perc vár a Ferencvárosra, ám a csapat bizonyította, nehéz megroppantani, és Pászka szögletét követően az előrehúzódó Samy Mmaee fejelte a labdát a kapuba. A hátvédet még a lelátókon gyújtott görögtüzek füstfelhője sem zavarta meg, a lelátókon pedig több tucat ultra félmeztelenre vetkőzve ünnepelte a találatot.

A szerbek mindent egy lapra feltéve mentek előre, a magyar csapat pedig foggal-körömmel védekezett, és a megszerzett labdákból próbált gyors ellentámadásokat vezetni. Lett is volna lehetőség bevinni a kegyelemdöfést, ám Traoré, Zachariassen és a közben csereként beálló Nguen is elpuskázott egy-egy nagy lehetőséget, így az utolsó negyedórának úgy futott neki a Ferencváros, hogy az eredmény tartására kellett berendezkednie. A koncentráció egy pillanatra sem hagyhatott ki, ha a szerbek közül bárki is kicsit is szabadon maradt, nyomban a kapu felé indult, és a vendégek ekkor már távolabbról is próbálkoztak lövésekkel. Az FTC labdarúgóinak gladiátorként kellett küzdeni és a kapujukat őrizni, és néhány esetben a szerb támadóknak is megköszönhették, hogy nem esett gól.

A magyar csapat nem akármilyen győzelmet aratott – Dibusz Dénesnek az utolsó pillanatban bravúrral kellett védenie a szerbek közeli szabadrúgása után –, ezért a három pontért vért kellett izzadni – a Ferencváros visszavágott a múlt heti, belgrádi 4–1-es vereségért.

A Ferencváros négy fordulót követően 9 ponttal a csoportja élén áll, csakhogy továbbra sem lehet kijelenteni, hogy a tavasszal is biztosan ott lesz a nemzetközi kupaporondon, hiszen a csoportban mindegyik csapat versenyben van a továbbjutásért.

GÓLVIDEÓK ITT!

MUHAMED BESIC ÉS SAMY MMAEE A TALÁLKOZÓ UTÁN

PÁSZKA LÓRÁND: EGY ÉVE MÉG AZ NB II-BEN JÁTSZOTTAM

A csoport másik mérkőzésén
Trabzonspor (török)–Monaco (francia) 4–0
(Malang Sarr 44. – öngól, Vitor Hugo 58., Bardi 57., Trezégé 69.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS 4 3 1 7–7 0 9
2. Trabzonspor 4 2 2 9–7 +2 6
3. Monaco 4 2 2 4–6 –2 6
4. Crvena zvezda 4 1 3 6–6 0 3

EURÓPA-LIGA
A H-CSOPORT EREDMÉNYEI
1. FORDULÓ

Crvena zvezda (szerb)–Monaco (francia) 0–1
Ferencváros–Trabzonspor (török) 3–2

2. FORDULÓ
Trabzonspor (török)–Crvena zvezda (szerb) 2–1
Monaco (francia)–Ferencváros 0–1

3. FORDULÓ
Crvena zvezda (szerb)–Ferencváros 4–1
Monaco (francia)–Trabzonspor (török) 3–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik