Ekl: a West Ham több meccset nyert az Ekl-ben, mint a Premier League-ben

Vágólapra másolva!
2023.06.08. 10:50
null
A West Ham több meccset nyert az Ekl-ben, mint a Premier League-ben ebben az idényben (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, az angol West Ham United az olasz Fiorentina 2–1-es legyőzésével megnyerte az Európa-konferencialiga 2022–2023-as kiírását. A „kalapácsosok” 47 év után hódítottak el ismét trófeát a nemzetközi porondon, ráadásul a sorozatban 14 mérkőzéses veretlenségi szériát produkáltak, a menetelés során pedig több győzelmet értek el (12), mint a teljes Premier League-idényben (11). Érdekességek az Ekl-döntőről.

 

A West Ham United brazil születésű védője, Emerson Palmieri lett az első olyan labdarúgó, aki az összes, UEFA által rendezett nemzetközi sorozatot megnyerte, hiszen 2019-ben Európa-ligát, 2021-ben pedig Bajnokok Ligáját és európai Szuperkupát nyert a Chelsea-vel, ráadásul az olasz válogatottal a 2020-as Európa-bajnokságon is diadalmaskodott.



A West Ham a selejtezőket is ideszámítva 14 mérkőzésen keresztül megőrizte veretlenségét az Európa-konferencialigában (13 győzelem, egy döntetlen), amivel a Chelsea 2018 és 2019 közötti sorozatát múlta felül az angol csapatok között. A „kalapácsosok” úgy nyerték meg az Ekl-t, hogy több győzelmük volt a sorozatban (12), mint a teljes Premier League-idényben (11).





Csak az Inter elleni Bajnokok Ligája-döntőre készülő Manchester Citynek volt hosszabb, európai kupadöntő nélküli időszaka, mint a West Hamnek, hiszen a City a 2021-es BL-finálé előtt legutóbb 1970-ben döntőzött (51 év), míg a londoniak az 1976-os, Anderlecht elleni KEK-döntő után voltak újra érdekeltek egy nemzetközi döntőben. Mindkét angol klub sok tizenegyest kapott ebben az idényben, csak Pep Guardiola csapata végezhetett el több büntetőt (14), mint a West Ham, hiszen a prágai fináléban a vezetést Szaid Benrahma tizenegyesből szerezte meg.

A Fiorentina ugyan Giacomo Bonaventura révén egyenlített, amivel 33 évesen és 289 naposan a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntőben 36 évesen eredményesPaolo Maldini óta a legidősebb olasz játékos lett, aki gólt szerzett egy európai kupadöntőben és a harmadik olyan olasz Fiorentina-futballistaLuigi Milan (1960–1961, KEK-döntő, Rangers) és Renato Buso (1989–1990, UEFA-kupa, Juventus) után, aki betalált egy nemzetközi kupa fináléjában.

A West Ham győzelmét jelentő gólt Jarrod Bowen szerezte, ezzel az első olyan angol játékos lett az arsenalos Alan Smith – aki az 1994-es, Parma elleni KEK-döntőn vette be a kaput – óta, aki győztes gólt szerzett egy európai kupafináléban. Ráadásul Ole Gunnar Solskjaer (Manchester United–Bayern München BL-döntő, 1999) és Braniszlav Ivanovics (Chelsea–Benfica, El-döntő, 2013) után Bowen a harmadik olyan játékos, aki a 90. perc után szerzett góljával nyerte meg a kupadöntőt angol csapatának.



A „kalapácsosok” csupán a 14. helyet szerezték meg a Premier League-ben, ezzel a legalacsonyabb bajnoki pozícióban zárva európai kupát nyerő gárda lett a West Ham. A csapat menedzsere, David Moyes pedig edzői pályafutása első trófeáját hódította el – 1097 (!) mérkőzés után.

Moyes pedig a 18. brit tréner, aki nemzetközi trófeát nyert együttesével, egyben (a szintén skót) Sir Alex Ferguson 2008-as BL-győzelme óta az első szigetországi szakember, akinek ez sikerült.

 

 



A West Ham középpályása, Declan Rice mindössze a harmadik olyan WHU-csapatkapitány, aki trófeát emelhetett a magasba Bobby Moore és Billy Bonds után, a West Ham pedig a Chelsea (4), a Liverpool (3) és a Manchester United (2) után a negyedik olyan angol klub lett, amely nemzetközi kupát nyert a XXI. században.

 

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
Fiorentina (olasz)–West Ham United (angol) 1–2 (0–0)
Prága,
Fortuna Aréna, 17 363 néző. Vezette: C. Del Cerro (spanyol)
Fiorentina
: Terracciano – Dodo, Milenkovics, Ranieri (Igor, 84.), Biraghi – Mandragora (Barák, 90+2.), Amrabat, Bonaventura – Nicolás González, Jovics (Cabral, a szünetben), Kouamé (Saponara, 62.). Vezetőedző: Vincenzo Italiano
West Ham
: Areola – Coufal, Zouma (Kehrer, 61.), Agerd, Emerson Palmieri – Soucek, Paquetá, Rice – Bowen, Mi. Antonio (Ogbonna, 90+4.), Benrahma (Fornals, 76.). Vezetőedző: David Moyes
Gólszerző:
Bonaventura (67.), ill. Benrahma (62. – 11-esből), Bowen (90.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik