Szuhodovszki és Pálinkás is betalált, előnnyel utazhat a visszavágóra a KTE

Vágólapra másolva!
2023.07.27. 18:55
null
Nagy az öröm Kecskeméten, nemzetközi kupameccset nyertek a lilák (Fotó: Dömötör Csaba)
A Kecskeméti TE a Széktői Stadionban 2–1-re legyőzte a lett Rigát az Európa-konferencialiga selejtezőjének második fordulójában.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
KECSKEMÉT–RIGA (lett) 2–1 (0–0)

Kecskemét, Széktói Stadion, 4211 néző. Vezette: Kvirikasvili (grúz)
Kecskemét:
Varga B. – Szűcs K., Belényesi, Szalai G. – Májer, Vágó (Ilyinbor, 90+4.), Szuhodovszki, Kiss B. (Tóth B., 73.), Leoni – Pálinkás (Nagy K., 87.), Banó-Szabó (Meszhi, a szünetben). Vezetőedző: Lóczi István
Riga:
Purins – Jurkovskis (Daskevics, 51.), Cernomordijs, Bosancic, Muzinga – Jojics, Musah, Babec (Pena, a szünetben) – Soisalo (Mankenda, a szünetben), Regza (Taiwo, a szünetben), Aurelio (Contreras, 78.). Vezetőedző: Tomislav Stipic
Gólszerző:
Szuhodovszki (52. – 11-esből), Pálinkás (85.), ill. Contreras (86.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!

Ha nem is történelmi, de feltétlenül emlékezetes naphoz érkezett csütörtökön a KTE. Tizenkét évvel és tizenhárom nappal azután, hogy 2011. július 14-én az Európa-liga selejtezőjében 1–1-es döntetlent játszott a kazah Aktobe ellen, fennállása második hazai nemzetközi kupameccse várt rá – ezúttal az Európa-konferencialigában.

Az ellenfélről, a lett Riga FC-ről annyit érdemes volt tudni, hogy a KTE-hez hasonlóan ezüstérmesként zárta hazája bajnokságát az előző idényben, kispadján az év eleje óta a 43 esztendős horvát-német állampolgárságú szakember, Tomislav Stipic ül, és keretében rengeteg a légiós: többek között ghánai, szenegáli és horvát védője, szerb, finn, francia és elefántcsontparti középpályása, valamint portugál, brazil és Costa Rica-i támadója is van, és a felsorolás megközelítőleg sem teljes. A lett bajnokság jelenlegi listavezetője már az Európa-konferencialiga első selejtezőkörében is pályára lépett – az izlandi Víkingur Reykjavík elleni hazai 2–0-s győzelmet a visszavágón 1–0-s vereség követte –, s a harmadik meccsére készülhetett a sorozatban.

Nem könnyítette meg a kecskeméti szakmai stáb helyzetét, hogy Nikitscher Tamás az utolsó felkészülési mérkőzésen keresztszalag-szakadást szenvedett, hosszú időre kidőlt, ráadásul kisebb sérülés miatt Szabó Alex sem tudta vállalni a játékot. Az ötödik percben máris tapsolt a hazai közönség, hiszen Szuhodovszki Soma szép csellel játszotta tisztára magát a jobb oldalon, beadására Vágó Levente emelkedett a legjobb ütemben középen, ám mert szorongatták, a kapu fölé bólintotta a labdát.

A Riga játékosai nem kímélték a kecskemétieket (Fotó: Dömötör Csaba)
A Riga játékosai nem kímélték a kecskemétieket (Fotó: Dömötör Csaba)

Nem sokkal később a válogatott kerettag Szalai Gábortól indult a bal oldalon a támadás, amelynek végén Szuhodovszki éles szögből leadott lövése a kapu előtt keresztben elsuhant. Egyértelműen a KTE játszotta ekkor a jobb futballt, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy Mateus Leoni gólt szerezzen a tizenötödik percben, de éles szögből az oldalhálóba bombázott. Majdnem húsz perce tartott a találkozó, amikor Varga Bence a tizenhatoson kívülre kifutva szerelte Mikael Soisalot, ami figyelmeztethette a hazai játékosokat, a védekezés nem csúszhat el, különben helyzetbe kerülhet az ellenfél.

A játékrész felénél egy bal oldali vendégszögletre Baba Musah érkezett teljesen egyedül középen, talány, hogy óriási ziccerben miért nem tudta Varga kapujába fejelni a labdát. Marko Regza bal oldali beadást követően a jobb kapufára perdítette a labdát, ebben az időszakban sajnos a Riga már átvette az irányítást, szerencsére fölénye nem érett góllá.

Az első játékrész hajrájában megsérülő Banó-Szabó Bence nem tudta folytatni a játékot, egyik legfontosabb játékosát veszítette el a KTE, ugyanakkor a vendégek mestere úgy érezhette, érdemes változtatni, és hármat is cserélt a szünetben. Alig kezdődött el a második félidő, Vágó Leventét gyanús körülmények között tüntették el a vendégvédők a tizenhatoson belül, s bár a játékvezető ekkor még nem sípolt, néhány pillanattal később a Mihajlo Meszhi elleni szabálytalanság miatt már igen, és Szuhodovszki Soma magabiztosan gólra váltotta a tizenegyest (1–0).

Ahogy arra számítani lehetett, a Riga nagy erőket mozgósított a hátrány miatt, ám mezőnyfölényre nem hozott nagy helyzetet. A 68. percben Mihajlo Meszhi lövését blokkolták, majd Kiss Bence megindulása jelentett veszélyt, ugyanakkor a másik oldalon Brian Pena éles szögből leadott lövése kevéssel kerülte el a jobb alsó sarkot. Meszhi közel járt ahhoz, hogy megduplázza csapata előnyét, fejesét azonban óriási bravúrral védte a vendégek kapusa, Pálinkás Gergő közeli lövésénél viszont (amely egy bal oldali támadást zárt le) már ő is tehetetlennek bizonyult (2–0).

Néhány perc volt már csak hátra, két góllal vezetett a KTE, ám figyelme kihagyott, és a Riga tulajdonképpen a középkezdés után azonnal szépített (2–1). Az eredmény aztán már nem változott, a KTE így előnnyel utazhat a visszavágóra – a csapat története során először nyert nemzetközi kupameccset.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!

Megnyerte első nemzetközi kupameccsét a KTE (Fotó: Dömötör Csaba)
Megnyerte első nemzetközi kupameccsét a KTE (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik