Történelmi vereséggel is történelmi továbbjutás a Sepsitől Ljubljanában

BOROS MIKLÓS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)BOROS MIKLÓS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.07.28. 18:55
null
Kétgólos előnnyel kezdte a visszavágót a Sepsi (Fotó: Mravik Gusztáv)
A Sepsi OSK ugyan 2–0-ra kikapott az Olimpija Ljubljana otthonában az Európa-konferencialiga selejtezőjének második fordulójában a visszavágón, ám a továbbjutást sikerült kiharcolnia tizenegyesekkel. A székelyföldi klub története során első alkalommal jutott tovább európai kupapárharcból.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
OLIMPIJA LJUBLJANA (szlovén)–SEPSI OSK (romániai) 2–0 (0–0, 2–0, 2–0) – 11-esekkel 2–4
Ljubljana,
Stozice Stadion, 2500 néző. Vezette: Gishamer (osztrák)
Olimpija: Vidovsek – Sualehe (Krefl, 64.), Ratnik, Karamatic (Crnomarkovics, 86.), Lasickas (Lagundzic, 91.) – Doffo, Estrada (Pilj, 97.), Elsnik – Pedro (Zilijkic, 86.), Nukic, Kvesic (Prtajin, 117.). Vezetőedző: Albert Riera
Sepsi OSK:
Niczuly – Dimitrov (Ciobotariu, 100.), Balasa, Mitrea, Dumitrescu (Ispas, 100.) – J. Rodríguez (Ninaj, 72.), Paun – Golofca (Barbut, 72.), Matei (Damascan, 63.), Gheorghe – Rondón (Tudorie, 63.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Kvesic (61.), Krefl (70.)
Továbbjutott: a Sepsi, 3
–3-as összesítéssel, 11-esekkel

ÖSSZEFOGLALÓ

Cristiano Bergodi, a Sepsi edzője két alapemberét is kihagyta a kezdőcsapatból, Marius Stefanescu a szerda esti edzésen szenvedett kisebb sérülést, Adnan Aganovic pedig a meccs napján lázasodott be. Nélkülük a szentgyörgyi csapat mellőzte labdabirtoklásra épülő futballját, és elfogadva az Olimpija dominanciáját, inkább a védelmében bízott. A kényelmes tempójú játék így elsősorban a vendégek térfelén zajlott, kisebb, jobbára fölé lőtt hazai helyzetekkel. Niczuly Rolandnak először csupán a félidő közepén kellett Samuel Pedro elé kifutva, lábbal mentenie, de a végén már egy nagy bravúrt is bedobott a Sepsi kapusa, a földön ülve védte Mario Kvesic lövését. A legnagyobb ziccer azonban az első végigvitt szentgyörgyi kontra végén maradt ki, amikor Cosmin Matei nem találta el az üres kaput.

A szünet után negyedóráig semmi sem történt a pályán, aztán váratlanul pillanatok alatt szétesett a Sepsi védelme. Timi Elsnik passzai rendre üres embert találtak a kapu előtt, és előbb Kvesic, majd a csereként beálló Aljaz Krefl is balról a hosszú sarokba lőtt. A két gól között Pascal Estrada lyukat rúgott három méterre a vendégek kapujától, Kvesic pedig második ziccerét már fölé vágta. A Sepsi ezután hiába ment előre a hosszabbítás elkerülésért, legnagyobb helyzetét az Olimpija védelme hozta össze: Estrada hátáról fölé pattant a labda.

A plusz fél órában már mindkét oldalon érződött, hogy fogy az erő, bár ekkor is az Olimpija kezdeményezett többet, és Kvesic fejese csak centikkel ment mellé. A legvégén Branislav Ninaj fejesét bravúrral védte Matevz Vidovsek, így a Sepsi a második európai kupapárharcában is szétlövésbe bonyolódott. A szlovének közül Mustafa Nukic mellé, Ivan Prtajin fölé lőtt, miközben a Sepsitől senki sem hibázott, így a székelyföldi csapat történelme első, nemzetközi kupában elszenvedett veresége ellenére is begyűjtötte első sikerrel megvívott kupapárharcát, s bejutott az Ekl harmadik selejtezőkörébe, ahol a svéd Djurgarden lesz az ellenfele. 2–0 (11-esekkel 2–4)

 

PERCRŐL PERCRE

4. pár: Prtajin is kihagyja! Csúnyán fölé lőtte. Gheorghe nem hibázott, és ezzel továbblőtte a Sepsit! 2–4!

3. pár: Zilijkic lövésénél Niczuly megint érezte az irányt, de pont elslisszolt a labda a vetődő kapus alatt. Damascan lövésénél nem volt kérdés. 2–3.

2. pár: Crnomarkovics és Tudorie is belövi a magáét, különösen a szerb védő volt magabiztos. 1–2

1. pár: Az Olimpija kezd, Nukic az első lövő. Kihagyja! Niczuly érzi az irányt, jobbra vetődik, Nukic a jobb alsó mellé gurítja. Mitrea nem ront, a kapus balra el, a labda jobbra be. 0–1.

120. perc: Ezzel vége, tizenegyesek döntenek!

120. perc: Hű, mi maradt ki! Barbut felívelt szabadrúgása után Ninaj csúsztatását vétte üggyel bajjal Vidovsek.

119. perc: Nukic lökdösődött Barbuttal, sárga.

117. perc: Nem tudja folytatni az első gólszerző, csere lesz, Prtajin érkezik a helyére.

114. perc: Kvesic kap megint görcsöt, most a tizenhatoson belül, megint áll a játék.

110. perc: Szabadrúgás jobbról a vendégeknek: a beívelt labdát Balasa próbála az ötös jobb sarkától a kapuba perdíteni, de nem járt sikerrel.

106. perc: Az utolsó félidei kezdőrúgást a hazaiak végezhették el.

105. perc: Csak jeleznénk a Sepsinek tavaly a tizenegyesek jelentették az út végét a Spartak Trnava ellen a nemzetközi kupaporondon. A szétlövésig még egy félidő van hátra.

104. perc: Niczuly! Krefl balról élesen lőtte középre a labdát, de a kapus kivetődve felszedte azt a gólra éhesen berobbanó Kvesic elől.

100. perc: Dimitrov helyén Ciobotariu, Dumitrescu helyén meg Ispas folytatja.

98. perc: Nukic balról jobbal tekert középre, a berobbanó Kvesic könnyedén túlugrotta Dmitirovot, de a kapu jobb oldala mellé fejelt.

97. perc: Pilj váltotta Estradát.

96. perc: Gheorghe kapott labdát sarokkal a tizenhatoson belül, aztán lövés helyett szörnyen rosszul passzolt...

94. perc: A frissen beállt Lagundzic harcolt ki szögletet, amit Kvesic végzett el jobbról. Meglehetősen pocsékul, Dimitrov gond nélkül kivágta a labdát az ötösről.

91. perc: A hazaiaknál Laggundzic váltotta Lasickast.

91. perc: A Sepsi kezdte a hosszabbítás első félidejét.

90+3. perc: Vége, jön a kétszer 15 perc hosszabbítás.

90+1. perc: Három perc lesz a ráadás.

90. perc: A Beívelt szabadrúgásra Vidovsek rosszul jött ki, Estrada fejéről pattant a labda a kapu fölé.

89. perc: Krefl kapott sárgát egy késői belépőért.

86. perc: Pedro helyén Zilijkic, Karamatic helyén pedig Crnomarkovics.

83. perc: Elsnik osztott ki egy kötényt Paunnak, aki elismerése jeleképp lerántotta őt.

82. perc: Kvesic lába kapott görcsöt, rövid ápolás után tudja folytatni.

80. perc: Krefl kapott labdát a tizenhatos bal sarkánál, megindult az alapvonal felé, majd éles szögből lőtt, Nicuzly lábbal védett.

77. perc: Barbut lépett ki egy jó indítással a jobbösszekötő helyén, betört a tizenhatoson belőlre, s már az ötös sarkánál járt, amikor centerezett volna, ám a kivetődő Vidovsekben elkadat a labda, s szögletre pattant.

75. perc: Balasa! Egy előrevágott labdával Nukic iramodott meg a kapu felé, és már lövésherz készült, de túl sokat várt, így Balasa beérte és remek mozdulattal elpiszkálta előle a labdát.

72. perc: Rodriguez és Golofca le le, Ninaj és Barbut be.

71. perc: Jelen állás szerint hosszabbítás lesz.

70. perc: Micsoda csere volt Krefl! Megint Elsnik készítette elő a helyzetet, most jobbról emelt meredeken a védők mögé betörő Krefl elé, aki 6 méterről kissé balról a hosszú alsóba helyzett, 2–0!

68. perc: Újabb beadás balról, most Elsnik tette középre, az üresen hagyott Kvesic 13 méterről kapásból fölé belsőzött...

66. perc: Nukic tekerte középre a labdát balról, Pedro fejese alig szállt fölé, szöglet. A sarokból belőtt labda üresen találta Estrádát az ötösön belül, de ezen ő is annyira meglepődött, hogy mellé gurította az ordító ziccert.

65. perc: Golofca nagy szólójának vetetett véget a tizenhatoson belül, hogy feldobta magát. A játékvezető közel volt, jól látta az esetet. Ebben mondjuk több volt...

64. perc: A hazaiaknál Sualehét váltja Krefl.

63. perc: Tudorie és Damascan Rondón és Matei helyére.

61. perc: Vezet a Ljubljana! Egy bedobás után Nukic az alapvonalnál kapta a labdát a bal oldalon, megindult befelé, majd az üresen hagyott Kvesic elé emelt, aki átvette a labdát, majd egy pattanás után szép mozdulattal akapu bal oldalába bombázott 10 méterről, jobbal, 1–0!

58. perc: Pedro szánta el magát lövésre, jobbé jobbról, jobb külsővel alig lőtt a hosszú felső sarok mellé-fölé.

55. perc: Sualehe húzta vissza a tizenhatos jobb oldalánál a meglóduló Paunt, szabadrúgás van, sárga nincs. Megúszta a másodikat a portugál.

51. perc: Pedro próbálta meg kiugratni jobbról a félpályától a középen meglóduló Nukicot, de hosszú labdája a kilépő Niczuly ölében kötött ki.

49. perc: Egyelőre jobbára egymás rugdosásával foglalkoznak a felek a második félidőben...

46. perc: Előbb a Sepsi érkezett a folytatásra, majd jó egy perc múlva az Olimpija is. A hazaiak kezdtek. Csere nem volt, ha jól láttuk.

45. perc: Vége is az első félidőnek.

44. perc: A félidő legnagyobb helyzete maradt ki! Villámgyors kontrát vezetett a Sepsi, amelynek végén a már amúgy is remek helyzetben lévő Golofca önzeltenül a mellette érkező Mateihez passzolt, ő viszont 11 méterről suta mozdulattal a jobb alsó sarok mellé gurított!

40. perc: Sualehe kaszálta el csúnyán Golofcát, sárga lap.

39. perc: Niczuly! Előbb Pedro beadását ütötte ki kissé röviden, majd a földön ülve, térdelve Kvesic közeli lövésébe még belekapott, így lett belőle szöglet.

36. perc: Karamatic kísérlete elkerülte a kaput. Közben a hazai ultrák – lehetnek vagy százan – Niczuly kapuja mögött heveny pirózásba és füstgránátozásba kezdtek.

34. perc: Sualehe balról centerez, Dumitrescu fejjel tisztáz. Rövid életű volt az előző megélénkülés.

28. perc: Itt a válasz: Nukic tört be a tizenhatoson belülre a belösszekötő helyén, majd ballal a rövid felső sarok fölé lőtt 11 méterről.

27. perc: Rondón robogott el a jobbon, majd a jobbösszkötő helyéről nyolc méterről lövésszerű beadást (vagy fordítva...) hajtott végre, bedobás.

26. perc: Kvesic próbálta meglepni Niczulyt szabadrúgásból: 23 méterről, kissé jobbról, jobbal a jobb alsó sarok mellé csavart centikkel.

21. perc: Nukic harcolta ki a meccs első szögletét, Balasával szemben.Mindezt csak a statisztikusok kedvéért jegyeztük meg, mert Kvesic sarokrúgásából nem lett semmi veszély.

19. perc: Megint Lasickas volt az előkészítő, beadását most Pedro csúsztatta fölé az ötösről.

17. perc: Gól, de les! Lasickas passza után Doffo kiugratását Nukic 11 méterről pofozta a jobb alsóba, csakhogy körülbelül 2.5 méteres lesen kapta a labdát. Ez még a VAR nélkül is jól látszott.

16. perc: Kvesic unta meg a tili-tolit, és 22 méterről lefelé csapódó lövést küldött kapura, a labda csapódott is: a kapu mögötti reklámtáblák mögé.

13. perc: Dimitrov húzott középre jobbról, majd jó 20 méterről lőtt, de az előtte hátráló védőt találta el, akin erőt vesztett a megpattanó labda, így Vidovseknek nem volt gondja vele.

12. perc: A jobb oldalon kibontakozó akció végén Matei kapott labdátt a tizenhatoson belül, egy csel után Ratnik szorításában már éppen lőni készült, amikor rálépett a labdára és a földre esett. Hiába pattant azonban villámgyorsan már nem fért a labdához, a védők felszabadítottak.

10. perc: Nagyon rossz indítás Kvesictől, Niczuly nyugodtan kísérte ki az alapvonalon a labdát.

6. perc: Gyors vendégakció végén Golofca elől tisztázott Doffo a tizenhatoson belül.

3. perc: Pedro nem túl jól sikerült balról érkező beadását Balasa a tizenhatos előterében készségesen a jobbon felfutó Lasickas elé bénázta, ő meg 14 méterről egyből főlé lőtt.

1. perc: A Sepsi kezdte a mérkőzést.

Érkeznek a csapatok, zöld-fehérben a hazaiak, piros fehérben a vendégek, akiket nagyjából 50 drukker el is kísért.

A kezdés előtti percekben jött a hír, hogy Aganovic belázasodott, ezért nem játszhat.

Fél órával a kezdés előtt változtatni kényszerült Cristiano Bergodi, a Sepsi vezetőedzője: Adnan Aganovic helyett Jonathan Rodríguez került a kezdőbe. A horvát szűrő valószínűleg megsérülhetett, mert a kispadra sem került oda.

ÉRDEKESSÉGEK, ELŐZMÉNYEK

Az első európai győzelem a múlt héten megszületett, most az első továbbjutás reményében utazott el a szlovén fővárosba a Sepsi az Olimpija Ljubljana elleni Európa-konferencialiga-selejtező visszavágójára.

A hazai találkozóval ellentétben a csütörtöki mérkőzést már nemcsak a helyszínen, hanem a televízióban is megnézhetik a székelyföldi csapat rajongói, a román közszolgálati 1-es csatorna megvette a közvetítési jogot. Legalább ötven szentgyörgyi drukker kelt útra, hogy a helyszínen buzdítsa a kedvenceket.

A múlt heti meccsen a két kihagyott büntető ellenére 3–1-es előnyt szerző Sepsi jelenleg a legjobb formában lévő és a leglátványosabban futballozó romániai csapat, 11 gólt szerzett az idény eddigi négy tétmérkőzésén. Ennek ellenére Hadnagy Attila klub­igazgató nehéz visszavágóra számít az Olimpija ellen.

„Ellenfelünk a szentgyörgyi mérkőzés első harminc percében megmutatta, hogy jó csapat, pokoli visszavágó lesz” – mondta a Digi Sport televíziónak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik