Munkatársunktól 2021.12.29 09:30 Frissítve: 2021.12.29 12:02

MOB-botrány: az elnök távozását kérik a kirekesztett szervezetek is

Közös nyilatkozatot adott ki a Magyar Olimpiai Bizottságból kirekesztett szervezetek egy része, az aláírók – a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Sportjogász Társaság – várják további jogfosztott testületek csatlakozását, miközben a közgyűlést alkotó sporttársaktól azt kérik, vonják meg a bizalmat Kulcsár Krisztiántól.

Kulcsár Krisztián távozását kérik a kirekesztett szervezetek is (Fotó: Török Attila, archív)
CIKKEINK A TÉMÁBAN
A 9 aranyat nyerő vízilabdának nincs képviselője, a táncsportnak és a bobnak van
 MOB-botrány: Velem elnök még úgy nem beszélt, mint néha Kulcsár Krisztián – Magyar Zoltán
Összezár a sportvilág: az elnök távozását és új alapszabályt akarnak 
A MOB hallgat, nem reagál az elnököt és a főtitkárt érő vádakra
MOB-botrány: itt az elnököt lemondásra felszólító levél
Fizetésemelése után négymilliós jutalmat is kapott Kulcsár, szabálytalanul 
Már kilencen megvonták a bizalmukat Kulcsár Krisztiántól – sajtóhír 
Kulcsár sebtében összehívta az elnökséget 
MOB: Kulcsár Krisztián tavaly 1.2-ről 2.6 millió forintra emelte a fizetését
MOB: az elnökség és tagság többsége Kulcsár Krisztián ellen
MOB: bizalmi szavazás lesz Kulcsár Krisztián személyéről
Legendákat is kisöpörtek a MOB tagságából
MOB: az MSÚSZ is hibásnak tartja az új alapszabályt
Sportpolitika: közgyűlést tartott a MOB

„Felvetődhet a kérdés, hogy miért csak most deklaráljuk az aggályainkat (…) Nos, éppen azért, mert senki sem akart olyan színben feltűnni, hogy a saját pozícióját félti, az egyéni érdekeit a közös ügy elé helyezi – áll többek között a lapunknak eljuttatott közleményben, melyet keretes írásunkban teljes egészében elolvashatnak. – Mára azonban bebizonyosodott, hogy súlyosan visszaéltek ezzel a bizalommal, a szervezet és a létszám drasztikus megváltoztatása csupán azt a célt szolgálta, hogy az őt megválasztó közgyűlés helyett, illegitim módon, tisztújítás nélkül egy teljesen új, a saját képére formált MOB-közgyűlést hozzon létre az elnök.”

A nyilatkozatot aláírók szerint az okozott károkat jóvátenni rövid távon talán nem is lehet, de a kárenyhítés mindenképpen az elnök távozásával és egy új alapszabály megalkotásával kezdődik.

„Ezért kérjük – immár a MOB-tagságon kívülről – Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint távozását. A közgyűlést jelenleg alkotó sporttársainktól pedig azt, hogy ennek, a magyar sportéletben immár általánosnak mondható igénynek szerezzenek érvényt, elsőként a december 30-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen, amelyen megvonhatják a bizalmukat – a mi nevünkben is – a MOB jelenlegi elnökétől, Kulcsár Krisztiántól.”

Mindeközben elmaradt a MOB sebtében, kedden reggelre összehívott elnökségi ülése, miután a Kulcsár távozását követelő kilenc tag jelezte, hogy nem lesz ott: nem kívánnak már ülésezni a csütörtöki rendkívüli közgyűlésig; nem akarnak együtt dolgozni az elnökkel, akinek sorsáról aznap dönt bizalmi szavazással a tagság.

A MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁGBÓL KIREKESZTETT SZERVEZETEK KÖZÖS NYILATKOZATA

„A Magyar Olimpiai Bizottságban évtizedekig az alapszabályban garantált képviselettel rendelkező, de onnan a legutóbbi változtatással kirekesztett szervezetek képviselőiként egyetértünk abban, hogy a MOB jelenleg hatályos alapszabálya nem felel meg az olimpiai mozgalom hazai hagyományainak, nem biztosítja a közgyűlés hagyományosan bevált működését, funkcióit, tekintélyét, legitimitását. Felvetődhet a kérdés, hogy miért csak most deklaráljuk az aggályainkat, miután többen is voltak a képviselőink közül, akik meg is szavazták a jelenlegi helyzetet előidéző, rossz felfogású alapszabályt. Nos, éppen azért, mert senki sem akart olyan színben feltűnni, hogy a saját pozícióját félti, az egyéni érdekeit a közös ügy elé helyezi. Mindenki nyelt egyet, önmérsékletet tanúsított, mert bíztunk abban, hogy az elnök és a főtitkár végső soron jót akar, a magyar sport érdekében dolgozik, és nem akartunk éppen mi a megújulás akadálya lenni.

Mára azonban bebizonyosodott, hogy súlyosan visszaéltek ezzel a bizalommal, a szervezet és a létszám drasztikus megváltoztatása csupán azt a célt szolgálta, hogy az őt megválasztó közgyűlés helyett, illegitim módon, tisztújítás nélkül egy teljesen új, a saját képére formált MOB-közgyűlést hozzon létre az elnök. Olimpiai bajnokokat, mesteredzőket, a magyar sportot évtizedek óta – és sikeresen – szolgáló, köztiszteletben álló MOB-tagokat söpörtek ki a közgyűlésből egy tollvonással, s mindezt úgy, hogy igen cinikus módon velük magukkal íratták alá az erről szóló ítéletet, a jóhiszeműségükkel végtelenül visszaélve. Majd, hogy az eljárás még visszásabb legyen, a sporton kívülről érkező, óhatatlanul tájékozatlan személyiségek, mint jelölőbizottság mögé bújva próbálták meg helyettesíteni a régi tagokat a saját jelöltjeikkel. Mindezt azért tehették, mert a bizalmunk sokáig kikezdhetetlennek tűnt, ám végül már az elnökség is érezte, hogy vállalhatatlan, ami történik és megálljt parancsolt a roppant káros folyamatnak.

Mára pedig mindenki számára világossá vált, hogy az elmúlt hónapok fejleményei milyen súlyos károkat okoztak a 126 éves magyar olimpiai mozgalomnak és a MOB-nak. Ezeket jóvátenni rövid távon talán nem is lehet, de a kárenyhítés mindenképpen az elnök távozásával és egy új alapszabály megalkotásával kezdődik. Ezért kérjük – immár a MOB-tagságon kívülről – Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint távozását. A közgyűlést jelenleg alkotó sporttársainktól pedig azt, hogy ennek, a magyar sportéletben immár általánosnak mondható igénynek szerezzenek érvényt, elsőként a december 30-ra összehívott rendkívüli közgyűlésen, amelyen megvonhatják a bizalmukat – a mi nevünkben is – a MOB jelenlegi elnökétől, Kulcsár Krisztiántól.”

Sportegyesületek Országos Szövetsége
Magyar Paralimpiai Bizottság
Magyar Edzők Társasága
Magyar Sportújságírók Szövetsége
Magyar Sportjogász Társaság

2022.06.23 15:21:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A verseny fő mobilitási partnere idén is aktívan jelen lesz a balatoni térségben. (x)

2022.06.29 23:06:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Popovici két aranyérme azonban mindent vitt, és miután mindkettőt kivételesen rokonszenves, beszélni szerető és tudó 17 éves srác nyakába akasztották, az esemény néhány napra még a futballt is lesöpörte a címlapokról. Az írások egymást túllicitálva igyekeztek dimenzionálni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” kollektív bűnét.

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.