MOB-botrány: már kilencen megvonták a bizalmukat Kulcsár Krisztiántól – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2021.12.26. 16:53
null
Kulcsár Krisztián (Fotó: Török Attila, archív)
Már kilencen megvonták a bizalmukat a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének 14 tagja közül a testület elnökétől, Kulcsár Krisztiántól – közölte vasárnap az Index, amely meg is nevezte ezeket a tagokat.

Amint elsőként beszámoltunk róla, egy hétfő este kiküldött körlevél révén rendkívüli közgyűlést hívott össze december 30-ra a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára Kulcsár Krisztián kezdeményezésére. A Magyar Nemzet szerdán megírta, hogy a MOB elnökségi tagjai közül a többség (14 tagból 8-an) Kulcsár visszahívását támogatja, s ugyanígy vélekedik a jelenleg 51 tagú közgyűlés 30-nál több tagja is. Azt már ekkor is tudni lehetett, hogy a MOB két alelnöke, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor már aláírta az elnököt lemondásra felszólító nyilatkozatot.

Ezt követően jött az Index vasárnapi cikke, melyben még több olyan névre derült fény, akik már aláírták (vagy hamarosan alá fogják írni) az említett nyilatkozatot.

„Lapunk úgy tudja, a Magyar Olimpiai Bizottság tizennégy tagú elnökségéből már kilencen – a két alelnök, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor, továbbá Gyurta Dániel, Kovács Antal, Magyar Zoltán, Markovits László, Pálinger Katalin, Vári Attila és Wladár Sándor – aláírták azt a dokumentumot (egészen pontosan heten, plusz ketten rövidesen aláírják), amely Kulcsár Krisztián elnök elmozdítását szorgalmazza, és már csak a vívósporthoz kötődő tagok – Schmitt Pál, Kamuti Jenő, Imre Géza, maga Kulcsár és az elnökségbe csak nemrégiben bekerült gátfutó Baji Balázs – nem csatlakoztak a többséghez, ők is inkább csak sportági szolidaritásból” – olvasható az Index vasárnapi cikkében, amely azzal folytatódik, hogy Kulcsár így sem adja fel, hiszen az egy dolog, hogy kik írták alá ezt a bizonyos dokumentumot, de az már más, hogy december 30-án, csütörtökön 11 órakor a Larus Rendezvényközpontban esedékes rendkívüli közgyűlésen hogyan szavaznak ezek az emberek.

Ehhez fontos hozzátenni, hogy nem is az elnökség vonhatja meg Kulcsártól a bizalmat, hanem az 55 tagú közgyűlés, de ahogyan a Magyar Nemzet megírta, ott is többségben vannak azok, akik az elnök távozását szorgalmazzák.

Az Index arra is kitért, hogyan csökkent a nem is olyan régen még több mint kétszáz tagot számláló testület létszáma maximum 115-re.

Megszólalt aSPORTJUS Magyar Sportjogász Társaság elnöke, a MOB korábbi nemzetközi igazgatója, Nagy Zsigmond is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Kulcsárnak az a hivatkozása, miszerint célszerű a MOB közgyűlésének összetételét a NOB-éhoz igazítani, egyszerűen hamis.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemzeti hatáskörbe utalja a tagországok olimpiai bizottságának összetételét, azaz a saját közgyűlésük létrehozását és tagságuk megalkotását. Az Olimpiai Charta rendelkezésein túl semmiféle olyan követelményt nem szab, hogy annak bármilyen módon idomulnia kellene a NOB gyakorlatához. Olyan, hogy NOB-modell,amely alapján a MOB közgyűlését definiálni, alakítani kellene kötelező érvénnyel,egyszerűen nem létezik” – mondta a SPORTJUS elnöke.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik