MOB-botrány: a 9 aranyat nyerő vízilabdának nincs képviselője, a táncsportnak és a bobnak van

Vágólapra másolva!
2021.12.28. 19:15
null
A MOB székháza (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
December 30-án rendkívüli közgyűlés dönt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián sorsáról. Az eseményen a jelenleg 51 tagú MOB-tagság szavaz, a képviselők között hiába keressük többek között a magyar sport történetének legeredményesebb csapatsportága, a vízilabda delegáltját. Az Origo megnézte, kik szavaznak pontosan Kulcsár Krisztiánról.

A sportági szakszövetségek 55 helyet kaptak a Magyar Olimpiai Bizottságban, jelen pillanatban ebből 51 kelt el. Az Origo megvizsgálta, kik vallhatják magukat már biztosan MOB-tagnak, és a cikk első megállapítása, hogy a magyar sport történetének legeredményesebb csapatjátéka, a vízilabda egyetlen tagot sem delegált a szervezetbe. Ennek az az oka, hogy a Kulcsár Krisztián vezette MOB lemásolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a FINA működését, azaz a vízilabdát nem tekinti önálló sportágnak, mert az olimpián és a FINA eseményein a póló az úgynevezett „Aquatics”, vagyis a vizes sportágak között szerepel.

Mint ismert, Kulcsár azzal indokolta a szervezeti átalakítást, hogy ezzel a MOB működése illeszkedik a nemzetközi trendekhez és hasonló lesz, mint a NOB-é – erre azonban maga a nemzetközi szervezet sem kért minket.

Az lett volna a másik út a vízilabda előtt, ha átmegy azon a rostán, amelyet Kulcsárék a MOB-tagság másik fele, az úgynevezett egyéni jelöltek felé támasztottak. Megalakítottak egy bizottságot, amelynek elnöke az a Habsburg György lett volna, akinek nincs köze a magyar sporthoz és az olimpiai mozgalomhoz. Az új bizottság egyenként bírálta volna el a jelentkezőket, majd a MOB elnöksége hozta volna meg a végső döntést. Utóbbi végül megakadályozta a tervet.

A vízilabdával ellentétben a táncsportnak vagy éppen a Bob és Szánkó Szövetségnek van delegáltja a MOB-ban, előbbi esetében minden bizonnyal figyelembe vették, hogy a bréktánc bekerült a 2024-es párizsi olimpia programjába. A korcsolyázók egyelőre szintén nincsenek benne a MOB-ban, mint ahogy a labdarúgásnak sincs még képviselete (a hírek szerint az MLSZ még nem delegált senkit).

A jelenlegi MOB-elnökségből Schmidt Gábor, Deutsch Tamás, Kamuti Jenő, Markovits László, Pálinger Katalin és Vári Attila szintén nem szavazatnak csütörtökön, tekintettel arra, hogy ők nem tagjai a MOB-nak. Azaz: elnökségi tagok, de nem MOB-tagok.

A jelenlegi tagok teljes névsorát ide kattintva olvashatják!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik