K. E. 2021.11.27 17:36 Frissítve: 2021.11.27 19:42

Sportpolitika: közgyűlést tartott a MOB

Az új alapszabály elfogadása óta az első közgyűlését tartotta meg szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság. 

Szombaton közgyűlést tartott a MOB (Fotó: Tumbász Hédi)

A téli olimpia rajtja egyre közeledik – természetesen ez is szerepelt a Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésének napirendi pontjai között, s kicsit a saját bőrünkön is érzékelhettük, mi vár a sportolókra és a vezetőkre Pekingben, merthogy a helyszínen bizony nem csavarták fel túlságosan a fűtőtestek gombjait…

 
Legendákat is kisöpörtek a MOB tagságából 

De félre a kényelmetlenséggel, hiszen a napirendek átbeszélése és az előterjesztések-beszámolók elfogadása ennél jóval fontosabb volt, más kérdés, hogy az előzetesen kiküldött napirendi pontok közül kikerült egy, mégpedig az, amelyik mostanság leginkább foglalkoztatja a magyar olimpizmusért dolgozókat: az egyéni tagokról nem döntött, nem dönthetett a közgyűlés, hiszen egyfelől az elnökség sem tette ezt meg néhány napja az elnökségi ülésen, másfelől a felállított jelölőbizottság sem tett még le az asztalra egy listát, amelyről-amelyből aztán majd a közgyűlés mostani tagjai megválaszthatják társaikat.

Az előzőeket is figyelembe véve a korábbiakban megszokottnál jóval kisebb létszámú közgyűlés értekezett szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban – Kulcsár Krisztián MOB-elnök tájékoztatása szerint a jelenleg betöltött ötven tagból harmincöt megjelent szombaton, így a közgyűlés határozatképes volt.

SCHMITT PÁL AZ ATLÉTIKÁÉRT AGGÓDIK

A közgyűlésen természetesen többször szóba került a világjárvány, így például az is, hogy a magyar csapat szerencsésen megúszta a tokiói játékokat is, és a nehézségek ellenére teljesített jól. Ennek kapcsán Schmitt Pál korábbi MOB-elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja kért és kapott szót:

„A MOB egyetlen gólt sem rúgott, és egyetlen csúcsot sem javított meg. A MOB a megfelelő feltételeket teremtette meg, gondoskodott mindenkiről, ellátta a feladatát. De miközben magunkat fényezzük, kénytelen vagyok megjegyezni, hogy a kiemelt szakszövetségek között van olyan, amelyik kapott egy zsák pénzt, eredményt viszont nemigen tudott felmutatni. Az atlétika a magyar sport, az olimpiai játékok egyik legfényesebb csillaga, mi úgy küldtünk tizenkilenc versenyzőt Tokióba, hogy mindegyiküknek megvolt a kvótája a rajt előtt egy évvel, vagyis felkészülni volt idejük. Ezzel szemben mindössze egy sportoló érte el Tokióban élete legjobbját. Több sportágban vannak külföldi edzők, atlétikában is lehet próbálkozni, ha kell, növeljük a forrásösszeget is, hiszen mindannyiunk szíve csücske ez a sportág. 2023-ban világbajnokságot rendezünk, biztosan tele is lesz a stadion, de sajnos nem a magyarok miatt…”

A napirend előtt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

„A világjárvány még nagyobb fegyelmezettséget, kitartást és elkötelezettséget kívánt meg a sportolóktól, miközben a szakembereknek olyan megoldásokat kellett találniuk a felkészülés során, mint korábban soha. Mindezek ellenére kijelenthetjük, hogy a pandémia miatti halasztás végül nem befolyásolta nagy mértékben a tokiói szereplést, és örömteli, hogy a téli játékokra is nagy izgalmakkal készülhetünk – fogalmazott Szabó Tünde, a beszéde legvégén pedig amellett, hogy támogatásáról biztosított mindenkit, fontos ígéretet tett: – Az egy évvel rövidebb olimpiai ciklushoz a forrás 2022-ben a tervek szerint a szokásosnál hamarabb érkezhet meg.”

Kulcsár Krisztián elnöki beszámolójában szintén sikeres tokiói olimpiáról beszélt, s Peking kapcsán is csatlakozott az államtitkár asszonyhoz: „Bizakodva várakozunk a téli játékokra.”

Az elnök az elmúlt hónapok sikerei, és a járvány okozta nehézségei mellett kitért arra is, hogy az alacsonyabb létszámú közgyűlés okán hallja az ellenzők hangját: „Kialakult bizonyos turbulencia a témában, de szeretnék megnyugtatni mindenkit, nem váltunk rideg szervezetté, nem az a cél, hogy bárkit is kiszorítsunk a Magyar Olimpiai Bizottságból, egyszerűen csak egy filozófiai változás történt. Egyébként örülök is ezeknek a hangoknak, még ha kritikusak is, mert nekem azt mutatja mindez, sokan szeretnének hozzánk tartozni – arra kérlek benneteket, hogy adjatok egy kis időt a jelölőbizottságnak és az elnökségnek arra, hogy egyéni tagokat delegáljanak. Az alapszabályunk száztizenöt tagban maximalizálja a közgyűlés létszámát, lesz hely bőven!”

A közgyűlés szombaton minden beszámolót (így például az elnökit a május 29-e közgyűlés óta eltelt időszakról, valamint a tokiói játékokról történőt) egyhangúlag elfogadott. 

2022.09.25 21:27:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egyik konklúzió az volt, hogy érdemes visszatalálni a természetes, ha úgy tetszik, 19. századi életmódhoz, amely még nem a teljesítményt helyezte a biológiai harmónia elé. A sportban is így volt, gondoljanak csak akkori sportemberekre, akik nem csupán egy sportágban tűntek ki.

2022.09.25 08:41:20

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója futásra buzdít.

2022.09.23 10:36:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu