K. T. I. 2021.05.15 18:50 Frissítve: 2021.05.15 18:53

Evezés: két magyar egységnek maradt esélye az olimpiai kvótaszerzésre

A hat magyar egység közül a férfi kettesnek és a női kétpárnak maradt esélye a kvótaszerzésre az evezősök szombattól hétfőig tartó pótkvalifikációs versenyén Luzernben, ahol a sportág még kiadó helyeit lehet megszerezni a tokiói olimpiára – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A Juhász Adrián, Simon Béla kettős vasárnap juthat döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

A Preil Vivien, Gadányi Zoltána kétpárra szombaton csupán pályaosztó várt, miután az előzetesen nevezett hét helyett végül öt hajó indult. A magyar egység a pályaosztón negyedik helyen végzett.

Az MTI felidézte, a többi magyar egység a délelőtti előfutamokból nem tudott egyből továbblépni a vasárnapi középdöntőbe, így szombat délután a reményfutamban kapott ismétlési lehetőséget.

A Juhász Adrián, Simon Béla kettes végül kiharcolta a továbbjutást a 12 közé, a döntőbe pedig vasárnap juthat be. Az egység a 2016-os Európa-bajnokságon aratott diadal után Rióban a kilencedik helyen végzett, majd 2017-ben az olimpiai programban nem szereplő kormányos kettesben világbajnok lett.

A reményfutamában végig versenyben volt a továbbjutó helyekért, de azokat végül nem sikerült elérnie a nőknél egypárban Bertus Kittinek, könnyűsúlyú kétpárban Abid Syhamnak és Csepel Zsófiának, illetve a férfiaknál a Bácskai Máté, Szabó Márton kétpárnak, valamint a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kétpárnak.

A viadalon minden számban az első két helyezett szerez olimpiai kvótát, kivétel a női könnyűsúlyú kettes, ahol az első három utazhat majd Tokióba. A döntőket hétfőn rendezik – tekintett előre az MTI.

A magyar evezősök eddig egy kvótát szereztek a nyárra halasztott olimpiára: április közepén az európai kvalifikációs versenyen egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz harcolta ki az ötkarikás részvétel jogát. A 2016-os játékokon két egységet indíthattak a magyarok –  mindkettő az utolsó kvalifikációs lehetőséget ragadta meg –, a Juhász, Simon kettes mellett a másik hajó Pétervári-Molnáré volt, aki a 14. helyen zárt Rióban – idézte fel a távirati iroda.

2021.06.19 10:28:56

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A ma 50 éves korábbi parlamenti képviselő a Vasas-szurkolók megpróbáltatásairól is beszél.

2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.

2021.06.15 08:12:10

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„Egyszer Dvéri Zsolt edzés után szólt, hogy »„Gyere, kicsi, rúgjunk egy-két szabadot!«”

2021.06.09 11:27:49

Egyéb egyéni B. D. K.

A 28 éves Paige Spiranac fotóitól felrobban az internet!