Darts: magyarok is versenybe szállnak a PDC selejtezőjében

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.01.07. 11:08
null
Illusztráció: AFP
Hétfőtől vasárnapig két helyszínen rendezik meg a PDC darts Pro Tour selejtezőjét (Q School), amelyen 27-en szereznek kétéves versenyzői licenszet. A 27 Pro Tour-kártyáért összesen 861 versenyző adta le a nevezését, 450-en (köztük öten magyar színekben) a németországi Kalkarban, 411-en az angliai Milton Keynesben állnak a tábla elé.

 

A Pro Tour-kártyára minden évben 128-an jogosultak, ők alanyi jogon indulhatnak a 30 Players Championship-versenyen (ezek 128-as főtáblásak), valamint a 13 European Tour selejtezőjén. Ezen felül több nagy versenyre, köztük a világbajnokságra is külön selejtezőben vehetnek részt.

Jelenleg 101 versenyzőnek van Pro Tour-kártyája: a világranglista első 64 helyezettjének, további 33 játékosnak, aki tavaly kapta meg a kétéves licenszet, valamint ketten-ketten a fiataloknak kiírt Development Tourról és a tavalyi Q Schoolon hoppon maradók számára kiírt Challenge Tourról.

Hozzájuk csatlakoznak a jövő heti Q School legjobbjai.

A két selejtező lebonyolítása megegyezik. A német–holland határhoz közeli Kalkarban és Milton Keynesben is két szakaszból áll a torna. Az első etap háromnapos lesz (a meccsek öt nyert legig tartanak), a cél a legjobb 128-ba kerülés, ők folytatják csütörtöktől, amikor már ténylegesen a lincenszekért folyik a versengés. A Pro Tour-kártyájukat az év végén elvesztők, valamint a Development Tour és a Challenge Tour legjobbjai közé tartozók automatikusan második körösök, ez a németországi selejtezőn 15, Angliában 24 főt jelent.

Azaz hétfőtől szerdáig Kalkarban 113, Milton Keynesben 104 továbbjutó helyért küzdenek a versenyzők.

A második szakasz mindegyik napján rendeznek egy-egy egyenes kieséses tornát, amelynek a győztese Pro Tour-kártyát szerez (a meccsek itt az egyik fél hatodik legjéig tartanak). Ezen felül csütörtöktől minden egyes győzelemért pontokat kapnak a játékosok, vasárnap estére kialakul egy-egy ranglista, amelynek a legjobbjai (a négy-négy napi győztesen felül) szintén megkapják a licenszet – arról, hogy a 19 fennmaradó kvóta közül mennyi jut az európai és a brit selejtezőre, a tényleges résztvevők száma alapján döntik el.

Nézzük, kik szerepelnek a selejtezőben! Számunkra a legfontosabb a magyarok kérdése, a németországi tornán öten indulnak magyar színekben, Balló Sándor, Jagicza Gábor, Lakatos Gergely, Strbik Péter és Vályi Attila is az első körben indul, akárcsak a romániai Szabó Eduárd. Kovács Patrik, Takács Gábor, Ihász Veronika és az erdélyi Kádár László a decemberre halasztott WDF (az amatőrök szervezete a World Darts Federation) világbajnokságán szerepel, ők nem is neveztek a Q Schoolra.

Mint ahogy hiányzik a mezőnyből Beau Greaves is, a WDF tavalyi női világbajnoka, aki az elmúlt hetekben a PDC-vb-n is bemutatkozott. Nélküle is lesz öt nő a selejtezőben: Fallon Sherrock, Lisa Ashton, Lorraine Winstanley, Laura Turner és Katie Sheldon.

A Pro Tour-kártyát frissen elvesztők közül többek között nem indul a veteránversenyek indulóihoz csatlakozó Glen Durrant, vagy az amerikai Danny Baggish és az ausztrál Gordon Mathers.

Ott lesz viszont az európai kvalifikációs tornán a hosszabb kihagyás után újra próbálkozó, 2018-as UK Open-döntős Corey Cadby, továbbá Max Hopp, Jeffrey de Zwaan, Jelle Klaasen, Karel Sedlácek és Ron Meulenkamp is.

Angliában a 2012-es vb-n döntős Andy Hamilton mellett Jamie Lewis, John Henderson, Keegan Brown, Scott Mitchell és a tavalyi PDC vb-n kilencnyilast dobó William Borland is indul.

A két selejtezőtorna eseményeit ide kattintva követheti hétfőtől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik