K. B.
2023.03.25 21:01 Frissítve: 2023.03.25 22:00

Birkózás: kötöttfogású klasszisaink csatáztak egymással (is) Dániában

Nyolc érmet, köztük öt aranyat nyertek a magyar kötöttfogású birkózók a zágrábi Európa-bajnokságot megelőző utolsó felkészülési versenyen, a dániai Thor Mastersen, amely egyben az utolsó hazai válogatóviadalnak volt kikiáltva.

Remek sikereket ért el a kötöttfogású birkózóválogatott Dániában (Fotó: MBSZ)

 

A legnagyobb izgalmakat 87 és 97 kilogrammban várhattuk, előbbi kategóriában a vb-bronzérmes, U23-as Eb-győztes Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA) az U23-as vb- és Eb-aranyérmes Takács Istvánnal (Honvéd), míg utóbbiban a 82 kilóban vb-harmadik, U23-as világbajnok Lévai Tamás (Honvéd) a vb-2., olimpiai ötödik, ugyancsak U23-as vb-győztes Szőke Alexszel (ESMTK-KIMBA) küzdött a címeres mezért. Mind a négy magyar sportoló csak győzelmet ért el a döntőig vezető úton, így az aranycsatában dőltek el a legfontosabb kérdések.

Mindkét összecsapás rendkívül kiélezetten alakult, végül Takács 2–1-re nyert Losonczi ellen, míg Lévai 2–2-vel, később szerzett ponttal diadalmaskodott Szőke felett.

A mindössze 17 esztendős, még csak juniorkorú 72 kilogrammos Lévai Levente (Honvéd) remek birkózással, többek között az egyiptomi származású, francia színekben versenyző vb-ötödik, Afrika-bajnok Ghanemet is legyőzve szerzett aranyérmet.

A 87-ről 82 kilogrammra váltó Szilvássy Erik (Csepeli BC) az Eb-ezüstérmes német Roland Schwarzot 3-1-re múlta felül a döntőben, így a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

A Honvéd Európai Játékokon ezüstérmes birkózója, Torba Erik a kötöttfogású 60 kilogrammosok között két svédet, egy dánt és egy németet múlt felül, az ő nyakába is aranyérem került.

Az Eb-harmadik Vitek Dárius (Honvéd, 130 kg) négy győztes és egy vesztes mérkőzéssel a harmadik helyen zárt.
2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.