Világcsúcsok sora született a súlyemelők thaiföldi világkupáján – videó

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.04.03. 12:49
Hampton Morris rekordja (Fotó: twitter.com/NBCSports)
Világcsúcsok sora született a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) thaiföldi világkupáján, amely az utolsó állomása a párizsi olimpiára selejtező sorozatnak.

A vasárnap kezdődött és jövő hét csütörtökön záruló phuketi viadalon a nőknél rögtön a legkisebbek, a 45 kilósok kategóriájában rekordokat rögzíthettek az észak-koreai Von Hjonszim jóvoltából mindkét fogásnemben, s így összetettben is. Remeklésének köszönhetően az új világcsúcs szakításban 87, lökésben 109, összetettben pedig 196 kilogramm.

A női 49 kilogrammos kategóriában az eddigi rekordok szakításban és összetettben dőltek meg. Az első fogásnemben a kínaiak olimpiai bajnoka, Hou Cse-huj saját eddigi legjobbját javította 96-ról 97 kilogrammra. Friss rekordját kevéssel később beállította az észak-koreai Ri Szongkum, aki lökésben 124 kilóig jutott, ezáltal pedig összetettben 221 kilóval új világcsúcsot ért el.

A nők 55 kilogrammos súlycsoportjában az ugyancsak észak-koreai Kang Hjongjong írta át a rekordlistát úgy, hogy lökésben 131 kilót teljesített, összetettben pedig – szintén az általa tartott korábbi „leget” felülmúlva – 234-ig jutott.

A férfiaknál a 61 kilogrammos kategóriában születtek új világcsúcsok. A húszéves amerikai Hampton Morris lökésben 176 kilót produkált, ami azt is jelentette, hogy 55 év elteltével van újfent felnőtt-világrekordere súlyemelésben az Egyesült Államoknak. 

A kategória kínai olimpiai bajnoka, Li Fa-pin, aki a phuketi versenyen lökésben megállt 166 kilónál, szakításban parádézott, saját világcsúcsát 146 kilogrammra módosította.

A thaiföldi világkupán két magyar is indul: Mitykó Veronika kedden a 87, Nagy Péter a jövő csütörtöki záró napon a plusz 109 kilósoknál próbál szerencsét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik