Tekvandó: csodát élt meg a szövetség

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 13:28
Márton Zsolt Krisztián, Kiss Zoltán, Galambos Bence, Józsa Levente (Fotó: Török Attila)
Címkék
A Magyar Tekvandószövetség ünnepélyes sajtótájékoztató keretében, a Márton ikrek online részvételével beszélgetett a magyar média képviselőivel szerda délben a közelgő olimpiáról és az előző hétvégén Bulgáriában megszerzett két kvótáról.

 

Általános jókedv lengte körbe az egyik impozáns belvárosi szálloda különtermét szerda délben, amikor a Magyar Tekvandószövetség ünnepélyes sajtófogadást tartott a közelgő párizsi olimpiával kapcsolatban. A remek hangulat okát az előző hétvégén történtek adták: a Szófia közelében megrendezett olimpiai kvalifikációs versenyt ragyogó eredménnyel zárta a magyar delegáció, három versenyzőből kettő (Józsa Levente 68 és Márton Viviana 67 kilogrammban, az 57 kilós Márton Luanának nem sikerült a döntőbe jutás) a fináléba kerüléssel kiharcolta a részvételt a nyári ötkarikás játékokon.

 „Fantasztikusan érezzük magunkat, csodát éltünk meg, immár az ötödik helyen állunk az országok ranglistáján, s például a németeket is megelőztük – nyitotta meg az eseményt Márton Zsolt Krisztián, a honi szövetség elnöke. – Némi üröm az örömben, hogy a világbajnok Márton Luana nem jutott ki Párizsba, pechünkre az ellenfele egy olyan iráni versenyző, Rio olimpiai bronzérmese volt, aki Németországban él, edz évek óta, de menekültként indították…”     

Az 57 kilogrammos magyarnak még így is van esélye ott lenni Párizsban, az elnök ugyanis arról tájékoztatott, hogy a sportági szabályok szerint az edzőpartnereknek is lehet akkreditációt kérni, s mivel testvére, Viviana kvótás (az első magyar női olimpikon a sportág történetében), szóba jöhet, hogy Luana is ott lehessen az olimpián. A 18 éves ikrek, akik Madridban élnek és tréningeznek, videóhíváson keresztül vettek részt a sajtófogadáson, s Luana általános derültséget váltott ki a jelenlévőkből, amikor azt mondta, miután neki szombaton nem sikerült kiharcolni a kvótát, testvére másnapi versenyzése előtt „kicserélte saját chipjét”, és minden erejével azon volt, hogy segítse testvére felkészülését a vasárnapi küzdelemben.

A másik szófiai hős, a 21 éves Józsa Levente a mellette ülő edzője, Galambos Bence szövetségi kapitányról azt mondta, sokat számít kettejük kapcsolatában, hogy 13 éve dolgoznak együtt. A két kvóta kiharcolása azt jelenti, hogy a már meglévő – Salim Omar Gergely a világranglista-helyezése alapján kvalifikálta magát januárban – mellé újabb kettő került, azaz a párizsi olimpia történelmi lesz a magyaroknak, ugyanis korábban hazánk 2000-ben Salim József, Salim Omar Gergely nagybátyja révén és 2021-ben Salim Omar Gergely által egy-egy fővel képviseltette magát az ötkarikás játékokon, a nyáron viszont három versenyzője lesz.

Vasárnap remek formában éreztem magam, s higgadt tudtam maradni, emellett a koncentrációm is rendben volt. Az utolsó meccsem közben úgy éreztem, bármi megtörténhet, de fél perccel a vége előtt tudtam, megvan a kvóta, akkor kezdtem örülni. Luana az előző nap kiesett, de utána sokat segített, hogy nekem sikerülhessen.
Márton Viviana
67 kilogrammban olimpiai résztvevő
Hajszál híja volt, a második meccsen vereséget szenvedtem a negyeddöntőben, noha fizikailag és mentálisan is rendben voltam. Az első meccsen az ukrán ellen könnyű győzelemmel kezdtem, a másodikon is mindent beleadtam, de sajnos nem sikerült. Bízom benne, hogy a következő olimpián ott leszek. Nyugodtabbnak kellett volna lennem a végén. A kiesés után mondtam Vivinek, felejtsük el, a holnap a tiéd, nem akartam rossz hatással lenni rá, nem akartam lelkileg „lehúzni”, biztattam, ahogy tudtam.
Márton Luana
57 kilogrammban világbajnok
Józsa Leventét kisfiúként ismertem meg, 13 éve, akkor még azt sem tudta, melyik a jobb vagy a bal keze… Elképesztő, mekkora a győzni akarása, a sikeréhsége, ezek a legfontosabb erényei. Sosem érdekelte, ki ellen küzd, csak a siker. Tudtuk, hogy az első versenyek nem sikerültek neki jól, ezért mentünk el Szlovéniába világranglista-versenyre a kvalifikációs torna előtt. Pont úgy jött ki a lépés Bulgáriában, ahogyan elterveztük.
Galambos Bence
szövetségi kapitány
Vélemény

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik