Akilov Pilip ökölvívó olimpiai kvótát szerzett

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2024.03.11. 22:07
Akilov Pilip (balra) pontozással győzött a negyeddöntőben (Fotó: Magyar Ökölvívó Szakszövetség, Facebook)
Az olaszországi Busto Arsizióban zajló első olimpiai világselejtezőn a 80 kilós Akilov Pilip négy közé jutásával ott lehet a párizsi olimpián.

Hiába a mamutmezőny, 80 kg-ban például 61 (!) induló, Akilov Pilip a negyedik meccsén is győzni tudott, és megszerezte a magyar ökölvívás harmadik párizsi kvótáját! Hú, de nehéz volt… A holland Gradus Kraus jó mozgású, hosszú karó bunyós, édesapja hatalmas MMA-harcos volt, és a gyerekben is ott vannak a gének, egyetlen pillanatnyi kihagyásra sem volt mód, ha Akilov nyerni akart.

Hogyne akart volna! Ha már szépen sorban a walesi Taylor Bevan, az osztrák Osaro Lucky Aimufua, majd a norvég Mindaugas Gedminas ellen is sikerült diadalmaskodnia, élt a talán soha vissza nem térő lehetőséggel. Az első menet csak egy-egy pontozónál ment el, és ekkor már sejteni lehetett, hogy hacsak nem indít embertelen rohamot a holland, az ukránból lett magyar fiú kezét emelik a végén a magasba. Így is történt: az utolsó menetben még belefért egy-egy intés, és végül mindenkinél a létező legszorosabban, 28:27-re nyert Akilov.

Mivel négy kvótát osztanak Busto Arsizióban, ezzel csatlakozott a tavalyi Európai Játékokon már részvételi jogot szerző Kovács Richárdhoz (63.5 kg) és Hámori Lucához (66 kg) – azaz három bunyós már biztosan képviselheti Magyarországot a párizsi játékokon. Tokióba egyedül Gálos Roland kvalifikált, Rióban ketten, Londonban hárman voltak, és még május végén-június elején hátravan a második, bangkoki világselejtező, ahol további kvóták szerezhetők.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA, BUSTO ARSIZIO
Férfiak. Negyeddöntő
80 kg: Akilov Pilip–Kraus (holland) p. gy. (5:0)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik